Daguitstapjes met kinderen: onze aanraders

Ik ben dol op daguitstapjes. Gewoon, de auto in en ergens heen. Of het nu de zee of een bos is, of een museum of een pretpark, het maakt me nog niet eens zo heel veel uit.

In de afgelopen jaren hebben we er al heel wat verzameld.

Omdat ik via privéberichtjes vaak de vraag voor tips krijg, zet ik even mijn favorieten op een rijtje:

1. Bij regenweer

Wij zweren bij buitenactiviteiten, maar regen dat is echt wel een pretbederver van formaat. Onze toppers voor zo’n dagen:  Comics Station (Antwerpen)Hidrodoe (Herentals) en Technopolis (Mechelen).  Op onze verlanglijst? Het Spoorwegmuseum (Utrecht) en het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

conics station

2. Bij droog weer

Buitenactiviteiten zijn altijd leuk. Toppers waren afgelopen jaar Pairi Daiza (Brugelette) en Planckendael (Mechelen), maar je kunt uiteraard net zo goed een fantastische dag hebben in een park of een bos.  Wij genoten bijvoorbeeld heel erg van onze wandelingen door het Wijnendalebos.  Op de verlanglijst?  Het Prehistorisch Dorp (Eindhoven) en een bezoek aan de Grotten van Han.

wijnendalebos, natuur en bos, torhout

 

Tips voor het vinden van geslaagde daguitstapjes:

– Weet dat je op bijna iedere website van een stad of gemeente tegenwoordig een speciale kinderpagina hebt. Vind je niets op de site, dan kan de toeristische dienst je verder helpen. Sommige steden, zoals Mechelen, profileren zich echt als kinderstad en organiseren veel activiteiten voor kinderen en gezinnen.

– Veel musea hebben ook een speciale kindertoer, met interactieve vragen, of een aangepaste rondleiding. Soms kun je ook gratis het museum bezoeken met de kinderen, dus zeker het informeren waard. Zo is het Museum van de Speelkaart (Turnhout) gratis voor kinderen tot 18 jaar.

–  De site van Uit met Vlieg is ook geweldig. Op deze site vind je alle mogelijke activiteiten die je kunt ondernemen met je kinderen. Selecteer op regio, leeftijd of type activiteit en je vindt er in de kortste keren allerlei suggesties. Het enige probleem is vaak het niet kunnen kiezen tussen zoveel leuks!

Waar gaan jullie graag een dagje heen met de kinderen?  Zijn musea aan jullie besteed (en zoja, welke moeten we zeker wel of niet bezoeken?) of trekken jullie er op uit langs beekjes en rivieren in de Ardennen? Laat het ons weten, we staan te popelen om weer nieuwe dingen te ontdekken! *en hebben misschien al een heel klein beetje last van lentekriebels*

planckendael

Related Posts

3 Comments

 1. Pairi Daiza… daar verslijten we onze zonnige en niet zonnige inspiratieloze dagen 😀
  Andere toppers hier :
  – Speeltuinen. Soms zijn we zo zot om met een picknick in de auto gewoon een dagje ‘speeltuinestafette’ te doen. Alle speeltuinen in de omliggende gemeentes ook eens doen.
  – Dino museum moet je zeker eens doen. Hebben we al 2x gedaan en D. wilt dat ik volgend jaar met de klas daar heen ga. Elke eerst woensdag van de maand gratis.
  – Muziekinsturmentenmuseum in Brussle (MIM). In de vakanties vaak met workshops.
  – Speelgoedmuseum in Brussel! Daar mogen de kindjes echt met het speelgoed spelen. En een oude gepassioneerd meneer die met twinkelende oogjes blikken speelgoed uit zijn tijd tot leven laat komen. Prachtig.
  – Natuurmuseum in Doornik vond ik ook goed. Is geregeld de zondag gratis. En ligt tegenover museum voor schone kunsten (zelfde dag gratis). Dat neem je er dan lekker bij. ( beide musea maar goed voor een goed uurtje dus best in combo met iets doen)
  – PASS in Mons.
  – We zijn ook fans van alle provinciale domeinen. Nog nooit teleurgesteld geweest. Gavers, Puyenbroek, Kessel lo, Huizingen,… allemaal dik in orde.
  Op mijn lijstje maar nog niet geraakt :
  Huis/Tuin van Kina
  Planetarium (ze zijn nog te klein)
  MOT (oude technieken)
  Museum van het lichaam en Gif (maar dat is in Rotterdam….)
  Train world.

  Hidrodoe wou ik altijd al doen. Voor ons zo ver rijden en ik vreesde altijd een massa met goed weer. Heel blij te lezen dat het ook leuk is voor binnenblijfweer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: