CompleetGeluk in het bos #3: Het Wijnendalebos – Torhout

Deze zomer ontdekken we, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de leukste speelplekken in het bos. In deze derde aflevering nemen we jullie mee naar het Wijnendalebos in Torhout, een bos dat al na een paar minuten ons hart gestolen had.

Het Wijnendalebos in Torhout ligt op het domein van het Kasteel Wijnendale. Om de speelzone te bereiken, parkeer je de auto op de gratis parking langs de Fonteindreef. Dan ga je te voet langs de Planterijdreef tot je aan je rechterkant de ingang van het speelbos ziet.bos, wijnendalebos, torhoutDe Planterijdreef is een aardeweg tussen de velden. De plaatselijke boeren gebruiken de weg om naar het land te rijden, maar in principe kunnen de kinderen er dus ongestoord rondrennen. We werden overvallen door een gevoel van rust, zelfs onze behoorlijk wat decibels producerende kinderen genoten van het weidse uitzicht en werden wat stiller.

wijnendalebos, natuur en bos, torhout

Het Wijnendalebos heeft enkel in de grote vakantie een speelzone. We waren de ‘ingang’ eerst voorbij gelopen, het bordje van speelzone staat verscholen tussen een paar struiken. Het eerste stuk van het speelbos nodigt niet echt uit om van het pad af te gaan. Na een kleine 10 minuten stappen kom je echter in een stuk bos waar veel open plekken zijn, ideaal voor het bouwen van een kamp dus.

wijnendalebos

De kinderen – en wijzelf – sjouwden dat het een lieve lust was. Overal vonden we sprokkelhout en we bouwden een kamp dat op tevredenheid van de kinderen kon rekenen. Er werd tikkertje gespeeld tussen de bomen en we rustten uit op een omgevallen boomstam.

wijnendalebos, torhoutNog wat verder het bos in vonden we de Totempaal, die er afgelopen jaar gezet werd ter gelegenheid van de “Dag van het Bos”. Vlakbij de totempaal is er een schuilhut, waar we even bleven zitten. In het Wijnendalebos zitten immers ook hertenkalfjes, dus de kinderen hoopten er eentje te kunnen spotten. Ze snapten alleen niet dat het roepen van “Hertjeeeeeee waar ben je”, niet echt hielp.

 

wijnendalebos, bos, torhoutWe zetten de wandeling verder langs de Julianadreef en liepen zo het blokje om. Eenmaal op de Julianadreef hadden we minder het gevoel echt in het bos te zitten, maar het was nog steeds een erg leuke wandeling. Deze dreef komt uit op het Fonteinpad en terwijl we terug naar de auto liepen, hadden we een prachtig zicht op het kasteel. De kinderen hun fantasie sloeg op hol en voor we het wisten, liepen we luidop te dromen van hofnarren, overdadige banketten en stoere ridders die het kasteel bewaakten.

kasteel, wijnendalebos

Net voor je  weer aan de parking komt, heb je aan de rechterkant de ijsgrot. Als je geluk hebt, dan kun je er vleermuizen zien. Wij zagen er geen, reden te meer om er nog eens terug te gaan.

Onze wandeltocht was ongeveer 4 km lang. We brachten ruim 4 uur door in het bos, maar dat had gerust nog wat langer mogen zijn. Iets dieper het bos in staat immers nog een oude bunker, waar je vleermuizen kunt spotten.

Je kunt een wandeling in het (speel-)bos combineren met een bezoek aan het kasteel zelf. In juli en augustus zijn er op geregelde tijdstippen ook roofvogelshows op het kasteeldomein. Voor alle nuttige informatie kun je *hier* klikken.

 

Volgende week trekken we naar Oost-Vlaanderen, meer bepaald naar het Drongengoedbos in Ursel.

 

Related Posts

2 Comments

  1. Wow! Dat is inderdaad precies de moeite daar! Ik hou ook zo van die weidse uitzichten! Jullie hebben een ferm tipi-kamp in elkaar gesjouwd! Een helemaal speelproof bos! Thanks voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: