Hidrodoe, de wondere wereld van het water

Ehidrodoeingangen bezoek aan Hidrodoe in Herentals stond al lang op de verlanglijst. Een informatieve activiteit die zelf als motto “Je mag (moet zelfs) overal aankomen en alles uitproberen!” heeft, dat kan alleen maar een succes zijn. Door de hittegolf was vandaag het moment bij uitstek om een bezoek te brengen. Immers, water werkt altijd verkoelend, toch?

Hidrodoe wordt omschreven als een ontdekkingstocht in de wondere wereld van het water. Maar wat kun je jonge kinderen nu bijbrengen over water zonder al te technisch hele waterzuiveringsprocessen uit de doeken te doen?

 

Ongelofelijk veel.

Hidrodoe is opgedeeld in verschillende zones. Vlakbij de ingang heb je de filmzaal. Daar kun je in een 15-minuten durende 4D-film zien hoe water gezuiverd wordt. Niets technisch of ingewikkeld, maar een vies monster dat bestreden moet worden om ervoor te zorgen dat er zuiver water uit de kraan komt. Perfect om jonge kinderen uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat. Na de film kun je in de aansluitende zaal het reële proces bekijken aan de hand van filmpjes en schematische voorstellingen.

hidrodoe4d

In een volgende zone stap je “de blauwe druppel” binnen. Er wordt een korte film met bijhorend licht- en klankspektakel getoond. Deze viel erg in de smaak bij onze kinderen, we bekeken hem wel 4 keer!

hidrodoevierd

Na “de blauwe druppel” loop je door naar de “wat is water?”- zone. Hier ontdek je wat water allemaal kan worden. Er is een voelwand met water in zijn verschillende vormen (bevroren, stromend water en waterdamp), je kunt golven maken, al fietsend kun je water tot een kookpunt brengen,…  Hoogtepunt hier voor de kinderen was het maken van gigantische zeepbellen.

hidrodoezeepbel

Daarna de geschiedenisgrot. Voor mij erg boeiend, voor de kinderen nog net niet. In deze grot krijg je een overzicht van hoe water door de eeuwen heen gepercipieerd werd. Denk maar aan de aquaducten van de Romeinen, maar ook aan het feit dat in de middeleeuwen bier gezonder was dan water, omdat er geen sprake van zuivering was.

hidrodoegeschiedenis

Uiteindelijk kwamen we in het – voor ons – leukste gedeelte.  Een grote ruimte waar allerlei waterexperimenten uitgevoerd kunnen worden.  Kind 1 en 2 maakten van zichzelf op de wip een levende waterpas, Kind 3 bouwde een dam in het water en Kind 4 creëerde eigenhandig een waterkolk. We begonnen ons bezoek aan Hidrodoe in deze ruimte en eindigden er ook weer, zo leuk was het.

hidrodoezinken

hidrodoekleertjes

Er is ook nog een grote Blauwe Watertuin, een buitenruimte waar je nog een aantal experimenten kunt doen. Ooit al eens met 4 gillende kleuters door een waterparaplu gelopen? Moet je echt eens doen! Hier hadden we eigenlijk nog langer willen blijven, maar de verschroeiende hitte deed ons snel weer naar binnen vluchten.

hidrodoebuitentuin hidrodoebuiten

Deze zomer wordt Hidrodoe omgevormd tot Hidrodoe Beach.  Overal verspreid vind je verdwaalpalen – ken je ze nog? –  met daar bij eenvoudige experimenten. We hielden een waterballon boven een kaars zonder dat de ballon knapte,  we leerden dat we een glas ondersteboven afgesloten konden houden met een bierviltje en nog veel meer.


hidrodoeverdwaalpaal2

Een paar keer per dag wordt er op de Hidrodoe Beach een cocktaildemonstratie gehouden. Geen ingewikkelde alcoholhoudende toestanden, maar een luchtige manier om het verschil aan te tonen tussen zout water en kraantjeswater en hoe je door het verschil in gewicht mooie kleurschakeringen kunt verkrijgen. Leuk idee voor thuis in ieder geval!

 

Is Hidrodoe een aanrader? Absoluut!  Kind  2, 3 en 4 vonden alle doe-activiteiten super. Alles wees zichzelf uit dus ze konden, ondanks hun jonge leeftijd, erg zelfstandig aan de slag. Soms moesten ze eens opgetild worden omdat ze ergens niet bij konden, maar dat was dan ook echt het enige. Kind 1 had ook al een boodschap aan het informatieve stuk. Hij luisterde geboeid naar de informatie over zoet en zout water, stond met open mond te kijken dat er zoveel water in ons lichaam zat en probeerde de namen van de Belgische rivieren te onthouden.Ons bezoek duurde ruim drie uur. Dit was nog langer geweest bij een lagere temperatuur, omdat we dan langer in de buitenruimtes gebleven zouden zijn. In het watercafé (mét speeltuintje) kun je genieten van een broodjeslunch, maar ook picknick is toegestaan.

Misschien een tip als je met jonge kinderen komt: je kunt niet vlak bij de ingang parkeren. Op de terugweg waren Kind 3 en 4 erg moe (hitte + veel gespeeld + tijd voor middagdutje) en was het best een hele opgave om ze gezwind naar de auto te laten stappen. Om zo’n situaties te vermijden, kun je een buggy meenemen.hidrodoeeinde

Een ding staat vast, toen we naar de auto stapten, wisten ze heel zeker dat er geen water verspild mocht worden!  Wat doen jullie om zuinig om te springen met water?

Zin om Hidrodoe te bezoeken?  *Hier* vind je alle informatie betreffende openingstijden en tarieven.

 

 

Related Posts

2 Comments

  1. Ik vind dat je vooral in nederland kinderen vroeg moet introduceren met water. We zijn hier omring door water en ik vind dat ze snel zwemmen enzo moeten leren. Vaak vinden kinderen water ook prachtig! Hidrodoe lijkt me erg leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: