Speelse Vrijdag #6: Rummikub with a twist

RummikubTwistRummikub. Een gezelschapsspel waar ik mee opgegroeid ben. Het gezelschapsspel dat ik voor altijd met mijn pépé en mémé zal associëren. Het spel dat ze tot in het oneindige speelden. Eerst heel fanatiek, maar in de loop der jaren vervaagden de regels. Naarmate de dementie de overhand kreeg, speelde mijn mémé het spel in haar eentje, alle regels aan haar laars lappend, geen rekening meer houdend met haar tegenspeler. Toch bleven ze het spelen, als vast ritueel in hun dag, een soort van houvast.

Na hun overlijden haalden mijn ouders het spel ook wel eens boven, maar op familieavonden bleven we toch kiezen voor een kaartspel. De Rummikub verdween in de kast en werd het spel dat meegenomen werd op vakantie met de mobile home.

Kennen jullie het spel? Iedere speler neemt 14 blokjes. Je mag ze uitleggen op tafels als je minimaal een reeks van 30 punten hebt (vb. 11-12-13).  Eens je uitgelegd hebt, mag je ook de reeksen van de andere spelers aanvullen. Wie het eerst al zijn blokjes op tafel kan leggen, wint.

Een leuk spel, zonder ingewikkelde regels. Het spel wordt spannend op het moment dat er veel blokjes op tafel liggen en je kunt beginnen schuiven om nieuwe combinaties te maken en zo extra blokjes kwijt te raken.

Een paar weken geleden kreeg ik de nieuwste versie van Rummikub. Rummikub “with a twist”. De blokjes kregen een wat gestroomlijndere vormgeving en ook het legplankje werd verbeterd. Herinnert u zich nog de oude legplankjes, je weet wel, die waar de pootjes om de haverklap uitvielen? Verleden tijd!  Speltechnisch bestaat de twist uit de toevoeging van 3 extra jokers in het spel.

De dubbele joker: deze neemt de plaats in van 2 blokjes.

De spiegeljoker: na deze joker maak je dezelfde rij als ervoor, maar dan in omgekeerde richting.

De kleurwisselaar: met deze joker kun je verdergaan in een andere kleur.

Rummikub

 

Wat wij er van vonden?  We testten het spel op skivakantie. We waren dus met 4 volwassen spelers die het spel al door en door kenden, onze kinderen zijn nog net te klein voor deze versie. Toch was het even wennen met de nieuwe jokers en het zorgde voor de nodige hilariteit en spanning. Waar we vroeger volledige gesprekken voerden en vrij achteloos het spelletje speelden, heerste er nu concentratie. We speelden het spel 6 avonden op rij en naar het eind van de week toe, hadden we de nieuwe jokers goed in de vingers. Het geeft inderdaad die extra twist aan het spel.

Er zijn geen minpunten aan het spel op te merken, al moet ik toegeven dat we onze eigen puntentelling aanhielden en niet die van bij de spelregels. Daarnaast bleken, bij een bepaalde lichtinval, de legplankjes doorschijnend te zijn. Uiteraard kan je dan niet zien welke blokjes er op bij je tegenstander staan, maar wel hoeveel. Wij proberen dit normaal gezien voor elkaar verborgen te houden, een kwestie van tactiek. Dit was nu dus niet mogelijk.

Het spel ligt binnenkort in de winkel en is een leuke om op het verlanglijstje voor vader- of moederdag te zetten. Niets zo gezellig als een avond gezelschapsspellen spelen onder het genot van een hapje en een drankje toch?

Wat zijn jullie favoriete gezelschapsspellen? Hebben jullie een vaste spelletjesavond, een avond waarop de tv uitblijft? 

Het gezelschapsspel werd ons ter beschikking gesteld, dit beïnvloedde onze mening echter niet.

 

Related Posts

3 Comments

  1. Oh klinkt wel leuk als je’t een keer gewend bent! Wij speelden dit thuis ook wel vaak en ja, die legplankjes waren verschrikkelijk. Nu ik zo’n kaartenhouders gemaakt heb voor de speelkaarten vroeg mijn mama dus ook voor houdertjes voor de Rummikub want nu komt het spel niet meer uit de kast 🙂

    Lang geleden dat hier nog spelletjes gespeeld werden zonder Giel… maar wij houden wel van spelletjes als Carcassonne, Puerto Rico, kolonisten van Catan… maar mijn man is niet zo vaak thuis ’s avonds, moet elke dag na het werk 1-1.5u muziek studeren als hij geen repetitie of concert heeft, vaak nog componeren of arrangeren… dus op zijn “vrije” momenten wil hij gewoon tv kijken of tekenen. Maar op vakantie maak je er dan wel tijd voor he. Ook veel plezier gehad met Ticket to Ride trouwens… en met vrienden spelen we spelletjes zoals Nonsense en Thirty Seconds…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: