Technopolis Mechelen: absoluut te bezoeken!

Technopolis in Mechelen, het walhalla voor experimentjes en wetenschappelijke testen. Een doe-centrum om kinderen op een toffe manier kennis te laten maken met techniek en wetenschap. Cool toch?

technopolis, mechelen

In Technopolis kunnen kinderen zelf proefjes en experimenten doen om zo bepaalde wetenschappelijke onderwerpen beter te begrijpen. Denk aan zwaartekracht, het kleurenspectrum, hoe werkt het menselijk lichaam,…

technopolis, mechelen, bellen blazen

Bij de ingang krijg je een bandje waarmee je alle activiteiten kunt scannen en zo telkens echt van het begin kunt starten. Onze kinderen (tussen 5 en 8) konden bijna alle activiteiten zelfstandig uitvoeren. Overal staat wel tekst en uitleg bij geschreven, maar de intuïtie van een kind, dat is iets fantastisch.

Naast de algemene installaties en experimenten heb je ook 2 wetenschapsshows:  “De magneetprofeet” en “Robin wil naar de maan”. Ik wil nog niet verklappen wat er precies allemaal gebeurt, maar zorg dat je ze allebei meepikt, ze zijn meer dan de moeite waard. Vlot en op kinderniveau uitgelegd, maar ik moet zeggen dat ik er ook behoorlijk wat van opgestoken heb. Ja, ik was die puber die in de middelbare school alles afblokte dat met chemie en fysica te maken had.

Een ander absoluut hoogtepunt is het Labo. In het labo kunnen kinderen (alleen of onder begeleiding van een ouder, afhankelijk van de leeftijd) proeven doen. Wij deden het experiment van de zwevende tekening, ontdekten het geheim van de zwarte inkt en jawel, we maakten potjes slijmwormen. Eén keer raden wat ze het leukst vonden 😉labo, experimenten

Het laatste half uurtje van de dag brachten we door in het kinder-doe-centrum. Een echte wereld op kinderformaat. Onze kinderen maakten pizza’s, reanimeerden elkaar in de ziekenwagen (en brrr wat zag dat er echt uit!) en herstelden een dak. Ideaal voor jongere kinderen die graag grotemensendingen ondernemen.

Onze tips

  • Technopolis is geopend van 9u30 tot 17u. Je kunt er echt een hele dag bezig zijn, dus zorg dat je er bent bij opening.
  • Loop wanneer je aankomt meteen door naar de lagere verdieping waar ook het labo is. De meeste mensen blijven hangen bij de eerste proeven waardoor je heel de dag in de drukke stroom meeloopt. Loop je eerst naar het einde, dan kun je in een soort van omgekeerde beweging alles doen.
  • Bij het labo moet je soms wat wachten voor er plaats is, maar doe het zeker. Een echte labojas, een veiligheidsbril,.. Reken maar dat dit indruk maakt op de kinderen!
  • Ga zeker kijken naar de demo van de Kettingreactie. Zo cool!
  • Technopolis is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 4. Misschien zullen ze nog niet alle testjes en proeven snappen, maar het is zeker goed doenbaar.

Praktisch

Openingsuren, adres en andere praktische zaken vind je op de site van Technopolis. Koop je tickets online, dan zijn ze wat goedkoper.

Heb je meer tijd, combineer een bezoek aan Technopolis dan met een weekendje Mechelen. Logeren kan bijvoorbeeld in een jeugdherberg (aanrader!). Je kunt naar Planckendael of gewoon een dag in Mechelen rondstruinen, genoeg toffe dingen te doen!

Zijn jullie enthousiast over Technopolis? Dan is Hidrodoe in Herentals ook iets voor jullie. Een gelijkaardig doe-centrum, maar dan volledig over water. 

Related Posts

1 Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: