Logeren met kinderen: een jeugdherberg al overwogen?

Een jeugdherberg, ik heb er niet zo veel ervaring mee.  Het is te zeggen, op huwelijksreis sliepen we bijna uitsluitend in jeugdherbergen, maar bij die ene maand, daar bleef het dan ook bij.

Tot afgelopen weekend.  Zoals in mijn vorige blogpost gezegd, mochten wij Mechelen een weekend lang verkennen. Een weekend, dat is met een overnachting dus.

En overnachten, dat deden we in Jeugdherberg De Zandpoort.jeugdherberg

In tegenstelling tot wat veel mensen misschien nog denken, bestaat een jeugdherberg niet alleen maar uit grote slaapzalen met gemeenschappelijke douches en toiletten. In veel jeugdherbergen heb je tegenwoordig ook individuele (familie-)kamers, met eigen sanitair.

jeugdherberg
Zie je die twee ramen rechtsboven? Dat waren onze kamers.

Wij kregen 2 aangrenzende 4-persoonskamers op de 4de verdieping ter beschikking. Het oorspronkelijke idee was om de kinderen alle vier op een kamer te leggen en wij in de andere kamer, maar uiteindelijk werd het 3-3. Ik geef het toe, meer omdat wij als ouders daar een prettiger gevoel bij kregen dan omdat de kinderen dat vroegen. Een dingetje met loslaten en zo.

In ieder geval, we sliepen heerlijk en voelden ons behoorlijk “thuis”. Er hangt toch een andere, meer ongedwongen, sfeer dan in een hotel.

Pluspunten:

* Het hostel ligt niet knal in het centrum (dus het is er relatief rustig), maar toch dicht genoeg om alles te voet te kunnen doen (wij wandelden als gezin met 4 kinderen die naar ieder vlindertje en bloemetje kijken nog geen 20 minuten naar de Vismarkt).

* Naast het hostel ligt parking Zandpoort. In het weekend is het daar gratis parkeren, als dat niet handig is!

* Er is een binnentuin bij de jeugdherberg. Ideaal om nog iets te drinken of om de kinderen nog wat te laten rondrennen.jeugdherberg

* Beneden is er een tv-hoek waar ook spelletjes en stripverhalen liggen. Bovendien liggen er ook voldoende kleurboeken en kleurpotloden, iets waar onze kinderen helemaal blij van worden.

* De kamers zijn ruim en licht. Maar dan ook echt ruim. De 4-persoonskamer hadden ze makkelijk vol kunnen proppen met 3 stapelbedden, maar dat werd niet gedaan. Ze kozen voor ruimte en dat is fijn.

* Op de 4de verdieping heb je absoluut geen ‘last’ van andere gasten. We sliepen alle zes prinsheerlijk.

* ’s Morgens wordt er een ontbijtbuffet voorzien. Vers brood, beleg, fruit en cornflakes. Daarnaast nog sinaasappelsap en een lekkere cappuccino en onze dag was goed gestart!jeugdherberg, mechelenjeugdherberg

Minpunten:

* Geen.  Echt. En dat is niet omdat we er op uitnodiging mochten logeren, maar omdat het echt zo was.

Tuurlijk, na het ontbijt moet je zelf afruimen en je tafel schoonmaken, maar ik kan me niet voorstellen dat je daar op afknapt. En ja, je moet je bedden zelf opmaken bij aankomst, maar ook dat is zo gebeurd natuurlijk. En tuurlijk, de kamers zijn basic, maar geef toe, je bent er toch alleen maar om te slapen, dus dat maakt helemaal niets uit.

 

De Wederhelft en ikzelf hadden dezelfde conclusie toen we die ochtend De Zandpoort verlieten: dit moeten we vaker doen. Een hostel is echt gezinsvriendelijk. Als de kinderen ’s avonds nog even in hun pyjama naar beneden gaan om een stripverhaal te lenen, dan kan dat. Het ontbijt was lekker en verzorgd (en ze hadden Koetjesreep!) en het onthaal super vriendelijk. We kregen er heel veel handige tips over must-do’s in Mechelen, lekker restaurantjes en toffe activiteiten.

Bovendien heerst er een ontspannen sfeer. One big happy family is misschien wat overdreven, maar toch. Zo zaten we op zondagochtend voor een volslagen vreemde Happy Birthday te zingen in de ontbijtzaal en kregen we ook een stukje van de verjaardagscake 🙂

Ook budgettair gezien is een jeugdherberg een pak interessanter dan een hotel natuurlijk. Een overnachting met z’n zessen inclusief ontbijt kost nog geen 140 euro.

 

Denk je van “Hmm, allemaal leuk en aardig, maar Mechelen is zo dichtbij, daar ga ik toch niet overnachten?”. Misschien moet je het toch eens overwegen. Wij hebben ondertussen ontdekt dat Mechelen heel veel te bieden heeft en dat je niet alle interessante dingen op 1 dag kunt ontdekken. Blijven overnachten zorgt er ook voor dat je ’s avonds lekker ontspannen uit eten kunt gaan en dat je de volgende ochtend na het ontbijt meteen ter plaatse bent en het maximale uit je dag kunt halen.

 

Hebben jullie ervaring met jeugdherbergen in België of in het buitenland?  Welke kunnen jullie ons nog aanraden?

 

 

 

 

 

 

Related Posts

4 Comments

  1. Ik heb nog maar één keer een vakantie in een jeugdherberg doorgebracht en was daar toen geen fan van. Gemeenschappelijke slaapzalen met feestvierders en snurkers enzo 🙂 Maar als ik jouw verslag lees moet ik mijn beeld van een jeugdherberg precies wel eens gaan bijschaven.

  2. Voor we kinderen hadden logeerden wij regelmatig in jeugdherbergen. Met kinderen hebben wij dit nog niet gedaan… Ik vraag me altijd af wat je dan doet na bedtijd, want je deelt je kamer met je kind… Die van ons zouden niet slapen als het niet stil en donker is… en zelf wil ik ook niet de hele avond spenderen in een kamertje met een bed, een tafeltje en een stoel.. dan vind ik bungalows ofzo toch prettiger. Ook een ervaring die ik heb is dat er meestal vrij veel heen en weer gelopen wordt in hostels en jeugdherbergen tot vrij laat in de avond. Opnieuw geen probleem zonder kinderen, maar wel met… In dit geval hadden jullie natuurlijk wel geluk, maar dat moet meezitten natuurlijk…

    De gezamelijke keuken en eetzaal, leeshoekjes enz. lijken me wel erg prettig met kinderen..

    1. Hey Tamara, Een jaar geleden zou ik dezelfde bemerking gemaakt hebben. Toen waren onze kinderen ook nog erg klokvast wat betreft slaaptijden. Wij zijn zaterdagavond pas rond 22u met de kinderen teruggekomen in de jeugdherberg, tegen dat zij in bed lagen, was het voor ons ook bedtijd.
      Gezien wij op de 4de verdieping sliepen, hebben we helemaal niets gehoord van andere gasten. Ik weet echter niet of het standaard zo is dat familiekamers gescheiden liggen van bv. de slaapzalen. .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: