Speelse Vrijdag #28 : Break Out!

Hoera voor kinderen die op een leeftijd gekomen zijn waarop je ook echt een gezelschapsspel kunt spelen. Net voor de kerstvakantie kregen we Break Out opgestuurd, een soort van moderne variant op de klassieker Vier op een Rij.break out, megableu, gezelschapsspel

Het principe van het spel is simpel: laat jouw boefje zo snel mogelijk ontsnappen. Wil niet iedere boef dat eigenlijk? breakout, gezelschapsspel, spel spelen

Je speelt het spel met z’n tweetjes. Iedere speler heeft bovenop “de muur” een boefje staan. Om de beurt mag je links of rechts een stuk van een geknoopt laken in het veld schuiven. De winnaar is diegene die het eerst een ononderbroken lijn maakt van de boef naar beneden, zodat deze kan ontsnappen.

Het klinkt simpel en zelfs een beetje saai, maar dat is het niet. Je moet immers niet alleen je eigen boef laten ontsnappen, je moet ook je tegenspeler saboteren. Weet je nog, dat is net zoals vroeger, bij Vier op een Rij. Daar wilde je natuurlijk zelf winnen, maar stiekem was het ook wel heel leuk om triomfantelijk met een rood of geel schijfje de overwinningsplannen van je tegenstander te verijdelen.   break out, gezelschapsspel

Wat vond onze zesjarige er van? Hij was enthousiast. Na een paar keer oefenen, had hij het principe onder de knie en speelde hij me zonder veel moeite onder tafel. Dit zegt ook veel over mijn strategisch inzicht natuurlijk.

Een spelletje duurt ongeveer 10 minuten, dus ideaal om nog een potje te spelen zo net voor het slapengaan. Bovendien zijn de regels eenvoudig en staat het spel in minder dan een minuut speelklaar.gezelschapsspel, break out, megableu

Onze dochter van 5 begrijpt het spelletje ook al, maar het kan haar niet boeien. Is het de leeftijd of heeft ze gewoon andere interesses, moeilijk te zeggen. Wij zouden het nu dus vooral aanraden vanaf een leeftijd van 6 jaar.

Gezelschapsspelletjes, het is zo leuk. Ik herinner me nog de eindeloze sessies van Cluedo en Scotland Yard die we op zondagmiddag thuis speelden. Welke gezelschapsspelletjes roepen herinneringen op aan jullie kindertijd?

Related Posts

6 Comments

    1. Onze zoon vindt het echt leuk. die houdt wel van die spelletjes waar het niet gaat om snelheid en zo, maar om strategisch nadenken. Onze dochter is meer van de actie, dus die had niet het geduld om na te denken over een goede spelstrategie 🙂 Het zal, zoals altijd natuurlijk, van kind tot kind afhangen.

  1. Monopoly en dammen. Dat speelde ik in mijn kindertijd enorm veel. Maar ook solitair kon mij lang boeien. Onderuit is ook zo’n spel uit mijn kindertijd. Als tiener was het eerder stratego en zeeslag 😉

  2. Vrijdagavond is hier spelavond geworden. Vroeger eten en dan spelen maar. MET popcorn. Uiteraard.
    Nr1 vindt het zooo “gezellig he mama”. Nr2 zaagt heel de tijd voor een spel maar houdt het maar 5min vol. Maar he,zolang hij ons laat spelen ca va.
    Tippers hier (wegens ook mogelijk met een 2jarige) : boomgaard (cliche cliche), foto safari, kniebelknabbelhuisje,hondje waf.

  3. Anna kreeg onlangs “4 op een rij” en dat is hier echt een hit. Om samen met haar kleine broer te spelen is “Krokodil met kiespijn” hilariteit alom. Zo leuk om hun daar mee bezig te zien 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: