Speelse Vrijdag #13: Foam Clay

Het is geweten dat wij het niet erg vinden als onze kinderen vies worden, of het nu is door buiten te spelen of te knutselen. Ik merk echter vaak in mijn omgeving dat andere ouders daar iets minder enthousiast over zijn. Regelmatig hoor ik dat ze amper de boetseerklei of de verf bovenhalen, omdat dan alles zo vies wordt.  Een tijdje geleden mocht ik Foam Clay testen. Dé uitkomst om creatief bezig te zijn zonder vies te worden!

foam clay

Foam Clay is een soort van boetseerklei die vanzelf hard wordt door aan de lucht blootgesteld te worden. De klei bestaat uit kleine bolletjes die door een kleefstof aan elkaar verbonden zijn.

foam clay

Je kunt de Foam Clay gebruiken om iets mee te boetseren, net zoals bij traditionele boetseerklei. Wat echter nog leuker is, is om het te gebruiken om iets te bekleden. De Foam Clay kan rond zowat iedere stevige ondergrond gekleefd worden. (kunststof, karton, glas,…).

Hoe werkt het?

Je kiest de kleur die je wilt, neemt een stukje uit de verpakking en kneedt die met je handen. De Foam Clay is makkelijker te gebruiken als het opgewarmd is door de temperatuur van je handen.

Je rolt de Foam Clay dun uit (met een roller) of je drukt het gewoon plat met je handen tot de gewenste dikte. Daarna begin je met het bekleden van de gekozen figuur.

foam clay, 4ff

Je kunt verschillende kleuren combineren, of alles in een effen kleur laten.  Naargelang de dikte van de Foam Clay, is het knutselwerkje uitgehard na 1-3 dagen.

*Hier* kun je een filmpje zien van hoe het in de praktijk werkt.

Voordelen?

* Foam Clay bestaat in erg veel verschillende kleuren. Je hebt basiskleuren, maar er bestaan ook sets met glitterkleuren, een metallic versie enz.

* Geen lijm nodig.

* Kruimelt niet en maakt geen vlekken.

* Ideaal om kinderen bezig te houden op een locatie waar geen mogelijkheid is om een tafel af te dekken, speelkleren aan te trekken,…  Ik zou de Foam Clay zeker meenemen als we uit eten gaan, als afwisseling op het eeuwige kleuren tijdens het wachten.

* De Foam Clay wordt vanzelf hard, dus je kunt er blijvende kunstwerkjes mee maken of iets mee bekleden (denk aan juwelenkistjes, fotolijstjes,…)

* De kleuren kunnen door elkaar gebruikt worden, maar mengen niet. Je krijgt dus een mooi gemarmerd effect en geen vieze bruine kleur zoals bij traditionele boetseerklei wel het geval is.

foam clay, polarn o pyret

Nadelen?

* Foam Clay is bedoeld voor eenmalig gebruik.

In huis halen?

Ja!  Foam Clay is de uitkomst voor ouders die gruwelen van alle stukjes boetseerklei die dagen na het spelen nog aan de vloer en tussen het profiel van de schoenzolen kleven.

Bovendien stimuleert Foam Clay de creativiteit en zorgt het voor een vernieuwende twist aan het klassieke boetseren. Tot nu toe hebben we het enkel gebruikt om figuren te bekleden, maar ik zie ook mogelijkheden om in de decembermaand zelf kerstversieringen te maken.

Onze 3-jarigen slaagden er ook zonder problemen in om hun figuur te bekleden, ik hielp enkel af en toe om de foam clay wat dunner aan te drukken.

foam clay

Foam Clay kun je (onder andere) kopen bij Anaïs, waar ze ook een ruime keuze aan 3D-vormen hebben om te bekleden.

Kenden jullie deze Foam Clay al? Mochten jullie er al ooit eens iets mee gemaakt hebben, laat het me weten, ik ben nog op zoek naar extra inspiratie!

 

 

 

Related Posts

6 Comments

  1. Hier ook al een tijdje fan! Recent ook eens silk clay besteld en daar zijn ze ook uren zoet mee met de mooiste creaties als resultaat.. veel beter dan gewone klei.

      1. Komt in precies dezelfde potjes als de foam clay.. alleen dan zonder die kleine balletjes in de klei. Heel licht, zacht en wordt op dezelfde manier hard..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: