Speelse Vrijdag #1: Muizenval

Ik kondigde het eerder deze week al aan op de Facebookpagina: vanaf deze maand iedere vrijdag een review van een gezelschapsspel of ander speelgoed op de blog. “Wat? Je gaat toch niet de zoveelste review-blog worden hé?”, hoor ik jullie al denken. Nee, absoluut niet. Ik krijg regelmatig de vraag waarmee onze kinderen graag spelen, wat gegarandeerd succes is voor een eerste, tweede of derde verjaardag enz. Met 4 kinderen in huis is onze spelletjeskast ondertussen al goed gevuld en ook aan speelgoed is hier geen gebrek. Inspiratie genoeg dus om jullie de komende weken kennis te laten maken met onze ‘succesnummers’.

Het eerste gezelschapsspel dat ik uitkoos, is Muizenval (Hasbro).  Het spel stond twee jaar na elkaar hoog op het sinterklaaslijstje van Kind 1 en het lag dit jaar tot zijn grote vreugde ook bij zijn schoen.

muizenval -doos

Doel van het spel:  Probeer de muis van je tegenstander te vangen.

Hoe werkt het:  Je verplaatst je muis op het speelbord. Dit doe je zonder dobbelsteen, maar door te draaien aan het kleurenrad. Je muis mag verder naar het eerstvolgende vakje met dezelfde kleur. Staat er een muis op het vakje met de kaas onder de val, dan kan de val door de tegenstanders geactiveerd worden.

muizenval-spelbordmuizenval-kleurenrad

Positief:

* Het spelconcept is heel simpel. Geen dobbelstenen, geen ingewikkelde spelregels. Draaien aan het rad, muis verplaatsen en hopen dat je niet gevangen wordt.

* Vanaf jonge leeftijd te spelen. De muizen liggen fijn in kleine kleuterhanden en door de eenvoudige spelregels is het spel ook voor onze bijna 3-jarigen al heel makkelijk te spelen.

* Geen batterijen nodig. De muizenval is een kettingreactie met knikkers en werkt dus volledig automatisch.

* Hoewel het spel vrij groot oogt eens het opgebouwd is, kan je het na het spelen opnieuw in de originele doos compact opbergen. Net zo handig in de spelletjeskast.

Negatief:

* Het is een spel voor slechts 3 spelers. Het is te zeggen, er zitten maar drie muizen bij het spel. Uiteraard kun je er wel zelf nog een pionnetje bij zetten en zo met z’n vieren spelen. Ik weet echter niet hoe het bij jullie zit, maar in de wereld van onze kleuters is een niet-bij-het-spel-horende-pion een regelrecht drama.

* Het spelbord is vrij klein voor onstuimige kinderhanden. De muizen moeten verplaatst worden tussen de vallen door. Wanneer dit wat te enthousiast gedaan wordt, treedt de val in werking en moet je alles weer opnieuw opzetten.

In huis halen of niet: 

Absoluut! Het is een makkelijk gezelschapsspel met felle kleuren en vrolijke pionnen waar kinderen vanaf een leeftijd van 2,5jaar tot ongeveer 6jaar veel plezier aan beleven. Bovendien is het zo eenvoudig dat je zelf niet noodzakelijkerwijs de hele middag mee hoeft te spelen.

muizenval-actie

Welke gezelschapsspelletjes scoren bij jullie goed? Hebben jullie op zondag een vaste spelletjesmiddag, met koekjes en ander lekkers? 

 

Related Posts

4 Comments

  1. Muizenval kent Giel van in school en vindt hij ook leuk 🙂

    Wij spelen bijna elke ochtend spelletjes en ook vaak na school. Zijn favorieten op dit moment zijn Spuzzle,(999), Penguins on Ice (Smart Games), Sterk als een Draak (Haba) en Snuffie Hup (Goliath).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: