Herfstgezelligheid

Herfst in al zijn facetten

Herfst is gewoon echt wel de meest gezellige periode van het jaar. Terwijl het buiten regent – in België dan, hier in Oostenrijk hebben we Kaiserwetter: een strak blauwe hemel en volle zon -, maak je het binnen extra gezellig. Kaarsjes aan, een dekentje en met een kop thee een leuke serie of film kijken. Maar ook: de keuken induiken om te bakken of comfort food te maken. Ik deel graag onze herfstinspiratie!

Halloween

Ik weet nog altijd niet wat ik er van moet vinden. Echt vieren doen we het niet, maar een beetje versiering is wel leuk. Verkleden zou ook kunnen, maar dat doen ze hier niet zo voor Halloween. Maar hé, Halloween-hapjes, dat kan natuurlijk altijd. Wat ik graag op het menu zet? Als voorgerecht de traditionele spinnensoep. Uiteraard zonder echte spinnen – duhuh- , maar met kleine gehaktballen met spaghettislierten als pootjes. Als hoofdgerecht kun je gevulde paprikahoofden maken, of gevulde pompoen. Hol de paprika’s of de mini-pompoenen uit en snijd er gezichtjes uit. Opvullen doe je met gehakt in tomatensaus en eventueel wat pasta. Je kan er ook spaghetti bolognese voor gebruiken. Kies voor leuke drink glazen om een bloedrode limonade in te serveren. Afsluiten doe je met heerlijke spookkoekjes of schuimpjes. 

Ovenschotels

Hoe herfstiger het weer, hoe groter mijn drang naar ovenschotels. Want zeg nu zelf, wat is er lekkerder? Een van mijn favorieten is super eenvoudig, maar echt zo lekker: onderin de ovenschaal leg je een laagje gehakt of voor de vegetarische variant een mix van fijngehakte champignons en uien, daarboven een laagje spinazie en on top aardappelpuree met wat paneermeel er bovenop dat zorgt voor een krokant laagje. Wat zo geweldig is aan ovenschotels: je kan ze ’s morgens vroeg of zelfs de dag voordien maken en in de koelkast zetten. Ideaal op drukke school- en werkdagen. Spruitjes zijn topfavoriet bij onze jongste dochter. Met spekjes en gekookte aardappeltjes, geraspte kaas er over en dan even in de oven. Zo lekker!

Seizoensgroenten

Pompoen is dé herfstgroente bij uitstek, maar er zijn nog zoveel meer andere groenten die je in de herfst in je gerechten kan verwerken. Veel van die groenten zijn vergeten groenten, en dat is jammer want hun smaken zijn zo bijzonder. Denk maar aan aardpeer, heel lekker om soep van te maken. Of schorseneren, bereid in bechamelsaus. Ik moet ze alleen even echt allemaal nog weten te vinden hier in Oostenrijk. In de herfst kan je trouwens niet alleen heerlijke (vergeten) groenten eten, ook het fruitaanbod is interessant. De Sint brengt niet voor niks jaarlijks mandarijnen. Appels en peren zijn het lekkerst in de maand oktober, onze appelboom hangt al goed vol. Lokaal seizoensfruit en -groenten eten: keilekker en ook nog eens veel beter voor het milieu.

Iemand nog recepten voor makkelijke ovenschotels?

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: