Nog eens over koffie…

In Oostenrijk is koffie drinken een sociale activiteit. Weetje: het eerste koffiehuis in Europa verscheen in Wenen in 1685 en de gewoonte om koffie te gaan drinken is na al die jaren nog steeds heel hard merkbaar. Oostenrijk staat zelfs op de vijfde plaats van de meest koffiedrinkende landen in Europa met een gemiddelde van 1,5 kopjes per dag. Toen vorige week mijn ouders – beiden fervente koffiedrinkers – op bezoek waren, waren ze dan ook vol lof over de lekkere koffie die je hier overal geserveerd krijgt. Los van het feit dat de koffie hier meestal erg lekker is, is koffie drinken in een vakantiesetting natuurlijk altijd wel lekkerder dan gewoon aan je keukentafel.


Weense koffie 

Om een Weense koffie thuis te maken kan je perfect starten met een dolce gusto koffie. Ik had in België ook zo’n apparaat, maar die verhuisde niet mee naar Oostenrijk. Wil je er een Oostenrijkse touch aan geven, voeg dan een laagje opgeklopte melk toe. Je kan daarvoor een melkopschuimer gebruiken of heel oldschool melk in een pannetje verwarmen en opkloppen met een garde. Ik drink het het liefst met opgeklopte amandelmelk, ben ik nu hip?  Schep het schuim in je tasje en werk af met cacaopoeder. Maak je je koffie graag nog een beetje zoeter, dan kan je er een beetje gesmolten chocolade over gieten. De chocolade zakt stilaan meer en meer naar de bodem waardoor het er heel mooi uitziet. 

Bij zo’n Weense koffie hoort natuurlijk een stuk Sachertorte, de alom bekende chocoladecake met abrikozenmarmelade uit Wenen. Een eenvoudig recept, maar wel altijd een gegarandeerd succes. De grootste uitdaging voor mij is om het glazuur mooi te krijgen, dat vergt precies nog wel wat oefening. 

Eiskaffee

Zoals de naam al doet vermoeden is Eiskaffee ongeveer hetzelfde als de ijskoffie die wij kennen. Maar er zijn natuurlijk veel manieren om dit in te vullen. Je kan een koffie maken, deze in de koelkast zetten en er ijsblokjes aan toevoegen. In Oostenrijk pakken ze het meestal iets zoeter aan. Begin met een bolletje vanilleijs in een hoog glas te doen. Schenk de afgekoelde koffie mee in het glas. Je kan echte Oostenrijkse koffiebonen bestellen zoals die van Julius Meinl. Ja, Oostenrijker dragen hun regionale producten – terecht – op handen. Als je geen koffiemachine hebt met koffiebonen, kun je ook perfect de illy capsules forte gebruiken. Werk je koffie af met slagroom. Het fijne is dat je op die manier je koffie en je dessert kan combineren. Als je koffie koud genoeg is, dan zal het ijs niet zo snel smelten en kan je het met een lange lepel uit je glas eten. Perfect voor in de zomer, want heel verfrissend, maar natuurlijk kan het ook in de winter, in zo’n Après-ski Hutte is het toch warm genoeg. 😉 

Verlängerter

Een Verlängerter is een koffie die voor de helft gevuld is met zwarte koffie en voor de helft met water. Dit is helemaal niet bekend in België. In Oostenrijk roosteren ze hun bonen tot ze bijna zwart zien. Hoe donkerder de koffiebonen, hoe dikker en straffer je koffie zal zijn. Daarom verdunnen ze hun koffie regelmatig, omdat de koffie anders te sterk wordt van smaak. Je krijgt hier bij je koffie ook altijd een groot glas fris water. Een Verlängerter is niet heel speciaal, maar goed als je veel dorst hebt. Je krijgt immers een gigantische mok.

Deze koffie kan je perfect combineren met een gebak zoals Apfelstrudel. Het is een traditioneel gebak met appels en eventueel rozijnen in bladerdeeg, een echte klassieker. Begin met de appeltjes in dunne schijfjes te snijden. Meng 120 gram suiker, 1 theelepel kaneel en een eetlepel bloem in een kom en voeg er achteraf de schijfjes appel en rozijnen aan toe. Rol het bladerdeeg uit en verspreid de vulling erover. Heb je geen bladerdeeg in huis en begin je net als ik er niet aan om het zelf te maken, dan kun je ook kruimeldeeg maken. Probeer daarna een zo mooi mogelijke rol te maken. Lukt dat niet, geen nood, Apfelstrudel is wel wat een rustiek gegeven :). Bak het ongeveer 35 minuten op 180°. Beetje poedersuiker over strooien en klaar. Ook lekker met een bolletje ijs trouwens. En oh ja, heb je geen kinderen, dan kun je er nog een goede scheut rum aan toevoegen, ook erg lekker!

roter hahn, apfelstrudel

Zoals je leest is mijn voornemen om geen koffie meer te drinken helemaal mislukt, ik geniet er gewoon te erg van. Wat ik wel geleerd heb, is om weer te genieten van een kop koffie zonder er meteen liters van weg te drinken op een dag. Missie geslaagd dus.

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: