Tips voor de speelkamer

Wij zijn er al een tijdje uit, uit dat nodig hebben van een speelkamer. Tegenwoordig zouden de kinderen liever een aparte game-/multimediakamer hebben geloof ik. Toen ze klein waren, hadden we boven wel een aparte speelkamer en daar hebben ze heel veel leuke momenten in beleefd.

Zit je zelf nog in de jongere kinderen? Dan heb je wellicht wat aan onderstaande tips voor de speelkamer. Het is immers veel meer dan alleen maar een opslagplaats voor speelgoed, het is ook een knus hoekje om te knutselen, te lezen en voor te lezen.

Hou het netjes

Het woord zegt het zelf: in een speelkamer moeten je kinderen kunnen spelen. Een kind heeft vaak heel veel (lees: te veel) speelgoed zoals auto’s, poppen, knutselgerief, Playmobil en noem maar op. Om de speelkamer toch enigszins ordelijk te houden, zorg je ervoor dat je al deze spullen kan opbergen. Het is dus een goed idee om een hele hoop opbergbakken en -manden in te slaan. Ook een schuifdeurkast vind ik zelf essentieel om het overzicht en de rust te behouden over de speelkamer. Alles zijn vaste plek geven, zorgt er voor dat je alles meteen vind én veel sneller op kunt ruimen. Toen onze kinderen net naar de kleuterklas gingen, gebruikten we dezelfde symbooltjes als op school. Zo wisten ze na het spelen perfect waar de blokken, de auto’s etc in opgeborgen moesten worden. Een speelkamer hoeft niet perfect netjes te zijn, maar er is niets mis mee om je kinderen van in het begin mee te laten helpen.

Naast al die kasten, kan je de speelkamer knus maken door een poef of een zeteltje te plaatsen en een tapijt op de grond te leggen. Dat is lekker warm als je kind op de grond speelt. Hier hebben ze jaren plezier gehad van zo’n tapijt met een volledige stad op geprint. Ideaal om met de auto’s te racen.

 

Hoekenwerk

Je kan ervoor kiezen om in de speelkamer verschillende hoekjes te creëren. Maak een hoekje met een tipitent waar je kind in kan spelen of rustig in een prentenboek kan kijken. Daarnaast zet je bijvoorbeeld de knutselhoek met een tafel en stoelen op kindermaat waar je kind kan kleuren of knutselen. Is de speelkamer best groot? Dan kan je zelfs een glijbaan of miniballenbad in de kamer plaatsen. Wees maar zeker dat ze dit de max zullen vinden. Hang aan het raam decoratie zoals vlaggetjes of ballonnen voor een toffe sfeer. Tot slot is een hoekje met een keukentje – in hout, dat is niet alleen duurzaam maar ook mooi – erg leuk. Al moet ik eerlijkheidshalve toegeven dat zowel het keukentje als het winkeltje hier geen succes waren, hoe jammer ik dat ook vond.

Licht en verduistering

Een heerlijk lichte kamer is een must. Je moet er echter ook voor zorgen dat het niet te warm wordt. Je kent het wel, zon achter glas en je smelt al gauw weg. Dan is het wel aangenaam dat je de kamer kan verduisteren door een jaloezie. Zulke jaloezieën zijn ook handig om de kamer helemaal donker te maken. Wij gebruikten de speelkamer namelijk ook af en toe als logeerkamer. 

Safety first

Een speelkamer is ontzettend leuk, maar ook deze kamer moet veilig zijn voor je kleintjes. Denk aan veilige stopcontacten en zorg dat er geen elektrische snoeren voor het grijpen liggen. Maar denk er bijvoorbeeld ook aan om kasten vast te maken aan de muren. Jouw kind zou zeker niet het eerste kind zijn dat via de lades boven op de kast wilt klimmen. Been there, done that.  Planten, bloemenvazen, doe dat nou maar niet in de speelkamer. Zijn je kindjes echt nog klein, dan kun je ook nog voor hoekbeschermers aan de tafel zorgen. Of je koopt een ronde tafel, net zoals wij deden. 

Tot slot: een speelkamer is geen must. Een hoekje in je woonkamer gezellig inrichten voor de kinderen is ook meer dan genoeg. Het gaat er om dat ze kunnen spelen, dat hun creativiteit geprikkeld wordt en dat ze zelf dingen kunnen ontdekken. Een speelhoek/-kamer is ook niet bedoeld om je kind alleen in ‘weg te stoppen’.  Neem zeker ook eens de tijd om er samen iets te doen, samen een boekje te lezen of samen te knutselen.

Hebben jullie nog goede tips voor het inrichten van de speelkamer?

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: