Koken op een houtvuur, een hele belevenis

Vroeger was koken op een houtvuur heel normaal, maar nu gaan we toch voor het comfort en de snelheid van koken op gas of elektrisch koken. Een vuurtje stoken en koken, het is tegenwoordig iets voor op Chirokamp of wanneer we kamperen, en dan nog gebruiken we meestal draagbare gasstelletjes. Nochtans is koken op een houtvuur leuk en gezellig. 

Het kost tijd, dat is een feit. Het vuur moet aangemaakt worden en het moet heet genoeg worden om er op te kunnen koken. Daarnaast kan het ook wat langer duren voor voedsel gaar wordt op een vuur. Het wordt dus al snel een activiteit waar veel tijd in kruipt. Maar als je samenwerkt, dan is koken een gezinsmoment. Wij deden het meermaals in de herfst en hopen het deze winter ook nog wel een paar keer te doen.

Het vuur bouwen

Alles start met het vuur.  Gebruik een veilige vuurplaats (wij doen het altijd op een stenen ondergrond en hebben een emmer zand in de buurt staan) en hanteer een aantal basisregels als je nog jongere kinderen hebt. Vroeger mochten onze kinderen bijvoorbeeld niet zonder ons iets op het vuur gooien. Ze mochten wel in de tuin – en nu in het bos – hout sprokkelen en leerden als snel hoe ze met het vuur om moesten gaan. 

Zodra het vuur aan is, moet je zorgen dat er voldoende zuurstof bij komt. Begin met kleine takjes en twijgjes en schakel dan over op grotere blokken hout. Zodra de blokken hout goed branden, kan je beginnen met koken. En oh ja, zorg dat je hout droog genoeg is, anders komt er zo’n stinkende rook van af.

De juiste materialen kiezen

Koken op een houtvuur is niet hetzelfde als koken op een gasvuur. Je moet de juiste materialen gebruiken. Niet elke pan is bijvoorbeeld geschikt. Je gebruikt best een gietijzeren stoofpot of een grillpan met een dikke bodem. 

Maar ook het bestek dat je doorgaans in de keuken gebruikt, kan je minder gemakkelijk gebruiken op een houtvuur. Barbecuetangen en -vorken zijn dan weer uitermate geschikt voor koken op een houtvuur. Wij hebben ook aparte plastic borden die we buiten altijd gebruiken, dat is iets veiliger.

Eenpansgerechten op het vuur

Omdat je niet zo veel ruimte hebt op een houtvuur als op een gasvuur, moet je je gerechten aanpassen. Je kan niet je meerdere pannensets tegelijk gebruiken. Kies eenpansgerechten zoals een boerenomelet of een stoofpotje. Gaat het meer om de sfeer dan om het koken? Maak dan brood of worstjes op een stokje. En als toetje marshmallows roosteren natuurlijk!

Koken op een houtvuur gaat niet zo zeer om het koken, maar om de hele sfeer die er om heen hangt. Het is gezelligheid, samen zijn en toch ook een beetje de spanning van een vuurtje stoken. Doen jullie dit ook wel eens?

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: