Veranderende routines in Oostenrijk (2) – Huizen kijken en contacten leggen

Verhuizen, dat is nieuwe gewoontes ontwikkelen. Kleine dagdagelijkse dingen, geen wereldschokkende dingen, zaken waar je eerder niet mee bezig was.

Omdat die nieuwe gewoontes ons na bijna 3 maanden op beginnen te vallen, een overzichtje.

Vandaag: huizen kijken en contacten leggen

We huren voorlopig een heel fijn huis, maar uiteraard zijn we heel actief op zoek naar een koophuis. Of beter gezegd, een B & B of appartementenhuis, zodat we gasten kunnen ontvangen. Nu komt er niet zo heel veel te koop hier, maar dat geeft niet, we hebben tijd.

Waar we in België vaak hetzelfde rondje wandelden, nemen we hier steeds vaker de auto naar een ander dorpje of gehuchtje om er een uur met de honden te gaan wandelen. Een beetje huizen kijken, maar vooral ook de sfeer van zo’n plek opsnuiven. We kunnen zeggen dat we in de 3 maanden dat we hier wonen al meer straatjes kennen dan dat we na 15 jaar in Gierle deden.

Bij ieder straatje fantaseren we weer hoe het zou zijn om er te wonen. Veel valt gelijk af wegens geen mooi uitzicht, maar verdorie, er liggen hier toch ook wel heel veel verborgen pareltjes! De ene ligging is al mooier dan de andere en vooral wanneer je de balkons met de bloembakken ziet schitteren in het zonlicht, dromen we helemaal weg.

Apart is dat je hier ook echt op andere dingen let dan in Nederland of België. Hoe zien de balkonnetjes er uit? Wat is de staat van de gevel: is de gevelbekleding uit hout en is er wel of geen achterstallig onderhoud? Alles ziet hier door de grote temperatuurswisselingen veel meer af dan in België of Nederland natuurlijk. Ligt het pand aan de zonnekant van de berg of heb je in de winter echt bijna geen zon? Awtsch voor stookkosten, maar ook voor je gemoed als er een paar maanden per jaar geen zon op je huis schijnt.

We zijn totaal geen bouwkundig experts, maar het zijn de kleine details die vaak verraden wat de staat van het huis is. Een goed onderhouden huis met gevelbekleding in kunststof of net geschilderd, dat geeft al een heel andere indruk dan krakemikkige balkonnetjes of hier en daar de gevelbepleistering die loskomt.

Hoe een gesprek tijdens het wandelen er uit ziet dan?

“Hier is het wel gezellig, dat huis is echt een pareltje.”

“Ja, maar heb je gezien dat dat ene balkon helemaal scheef hangt?”

“Oh ja klopt, maar aan de andere kant, dat valt te herstellen, dat mooie uitzicht heb je sowieso.”

“Ah, daar loopt iemand over straat. Even vragen of ze weet hebben van een pand dat hier te koop staat in de buurt.”

En zo heb je voor je het weet nog maar eens een wildvreemde aangesproken over je huizenjacht. Want zo gaat dat hier. Liefst hoor je uit eerste hand of er een woning te koop komt. Mensen vinden het dan ook helemaal niet raar als je ze daarvoor aanspreekt op straat. En zeg nu zelf, het is wel dé meest eenvoudige manier om mensen te leren kennen!

 

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: