Over daken en schoorstenen

Begin december komt er aan. Heb je nog jonge kinderen, dan leef je waarschijnlijk al een paar weken tussen speelgoedfolders, lijstjes en heerst er een gezonde spanning voor de komst van de Sint.

Het is hier niet anders. Ook dit jaar hebben we nog 4 believers in huis en dat vind ik de max. Je merkt echter wel dat ze ouder worden. Ouder worden, dat betekent ook dat ze kritische vragen stellen.

Vooral dan het gegeven dat de Pieten door de schoorsteen komen, dat wordt een moeilijk verhaal. Toen wij vorig jaar nadachten over een dakrenovatie (de geneugten van een oud huis…), bleek de prijs nogal heel ver boven ons budget te liggen en lieten we in de eerste plaats de schoorsteen opnieuw opmetselen en verstevigen om de kosten te spreiden. Met het opnieuw opmetselen van de schoorsteen werd ook een soort van gaas rond de opening geplaatst, om te vermijden dat de vogels er opnieuw hun nest in zouden maken.

Allemaal goed en wel, maar hoe zit dat dan met die Pieten, want die passen daar natuurlijk ook niet door? En de cadeautjes? Die waarschijnlijk ook niet dan? Of moeten we dan allemaal heel kleine cadeautjes op de lijst zetten?

*Speel hier een dramatisch muziekje af*

Vorig jaar stelden we de kinderen gerust door te zeggen dat we de achterdeur op een kiertje lieten en dat ze zo binnenkwamen.

Dit jaar steken andere vragen de kop op. Vorig jaar waren Sint en Pieten op school langs geweest en tot op vandaag zie je in een van de klaslokalen een zwarte handafdruk van Turnpiet, die allerlei kunstjes deed. Onze hal wordt binnenkort geschilderd (volgend jaar, maar in de ogen van de kinderen is dat bijna) en toen kreeg onze dochter last van een klein stresske, zoals ze dat hier zeggen. “Maar mama, als jullie klaar zijn met schilderen, dan gaan er meteen weer vlekken op de muur zijn en dan moeten we weer herbeginnen!”  Lief dat ze zo begaan zijn met wat we gaan doen, maar het was een probleemstelling die ik niet uit de mond van een 7-jarige verwacht had.

De status is vooralsnog dat Sinterklaas met Amerigo/Slecht-weer-vandaag (ja, da’s nog weer een heel ander verhaal) over de daken loopt samen met zijn Pieten. Bij ieder huis checken de Pieten de schoorsteen. Passen ze er niet door, dan gaan ze via een raam of een deur die op een kiertje staat en brengen ze zo de pakjes. Pintjes mogen, maar slechts 1 per gezin, want anders wordt Zwarte Piet een beetje zatjes en dat mag niet. Sinterklaas die krijgt geen pintje maar een glas melk omdat hij al zo oud is.

Voilà, dan weten jullie nu hoe het er echt aan toe gaat. Nu maar hopen dat het niet sneeuwt tegen dan of er komen nog veel meer vragen 🙂 Veel plezier nog met de voorpret!

 

 

 

Related Posts

1 Comment

  1. Zo herkenbaar…maar het is oh zo zalig als ze nog volledig in het Sint en pieten verhaal meegaan. Onze oudste dochter wist het al vrij snel (1ste leerjaar), nu zit onze jongste dichter in het 1ste, maar voor haar is het nog allemaal zo spannend…zalige momenten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: