10 x campingactiviteiten

Er zijn van die dingen die je op een camping sneller doet dan thuis. Van die typische campingactiviteiten of rituelen die je eigenlijk altijd wel zou kunnen doen, maar waar je thuis geen tijd of zin voor maakt. Of waar je gewoon niet meteen aan denkt.

Omdat de grote vakantie met rasse schreden nadert:  10 niet te missen ‘activiteiten’ op een camping:

1. Leef buiten.

Het enige wat je moet doen in je tent/stacaravan/mobilehome, is slapen. Al de rest doe je buiten, van het ontbijt tot het glas wijn drinken bij de ondergaande zon. Ja, ook als het misschien een beetje fris is. Fleecedekentje en kaarsjes en je merkt er niets meer van. campingactiviteiten, vacansoleil, vacansoleilmaaktjeblij

2. Verlies de tijd uit het oog.

Op vakantie mogen de kinderen langer opblijven. Ook als dat betekent dat ze nog staan te badmintonnen als het al duister wordt. Thuis zijn we nogal strikt met slaap- en eettijden, maar op de camping volgden we gewoon het ritme van de kinderen, zonder op de klok te kijken. Heerlijk!

3. Zwem.

Een beetje camping of vakantiepark heeft een zwembad of natuurplas of zo. Maak er gretig gebruik van. Wij plonsden een paar weekends geleden meerdere keren per dag in het zwembad van de camping tot grote vreugde van de kinderen.vacansoleil, puddlejumper, zwemmen

4. Speel een spelletje mini-golf.

Mini-golf, nog zo’n klassieker. Hilariteit alom wanneer wij een verkeerd manoeuvre maakten, gejuich wanneer zij het balletje in het putje tikten. Onze jongste dochter was niet gecharmeerd door het spel, de andere drie vonden het geweldig.campingactiviteiten, minigolf

5. Bedenk je eigen campingrituelen.

De eerste keer dat wij gingen kamperen, was het oktober en behoorlijk koud (het vroor nog net niet ’s nachts).  We bedachten toen dat het wel leuk zou zijn om kaasfondue te eten. Tijdens het pinksterweekend was het rond de 25 graden en toch genoten we weer van die winterse kaasfondue. Gewoon, omdat dat nu eenmaal onze eerste maaltijd op een camping is. We legden al een voorraad aan voor onze kampeervakantie in juli!

6. Maak gebruik van de kinderanimatie.

Tenminste, als je kinderen daar ook van genieten. Onze meisjes zijn helemaal wild van de kinderdisco – en heel veel liedjes zijn ook in het Duits of Frans heel herkenbaar, denk maar aan “chuchuwa chuchuwa”. Ook een knutselactiviteit kan een rustpunt bieden in een erg actieve vakantie met vaak wat minder slaap.vacansoleil, landal

7. Geniet van de rust.

Het leuke aan een camping – in tegentelling tot een hotelkamer bijvoorbeeld – is dat je lekker met een boekje voor je tent kunt zitten. Je hoeft niet iedere dag vol te plannen met spannende activiteiten, eens zalig nietsdoen bevalt zo goed.

8. Vergeet de Wi-Fi.

Waar wij kampeerden was er Wi-Fi aan de receptie. In de stacaravan zelf hadden we dus geen internetmogelijkheden. Toegegeven, ik keek de eerste dag  heel vaak op mijn telefoon om berichtjes te checken die er natuurlijk niet waren. Vanaf de tweede dag beviel die zogenaamde digital detox wel erg goed eigenlijk.

9. Stimuleer de zelfstandigheid van je kinderen.

Een camping is ideaal om je kinderen wat meer (gecontroleerde) vrijheid te geven dan thuis. Wij lieten ze bijvoorbeeld alleen naar het speeltuintje fietsen.  Hoewel het speeltuintje net om de hoek van “ons” paadje lag, leek het voor hen een hele expeditie. Fier als een gieter waren ze, dat het mocht. We maakten duidelijke afspraken (vb:  altijd minimaal met z’n tweetjes blijven) en dat ging erg goed.fietsen, teamdecathlon, vacansoleil

10. Leg contacten.

Doordat je buiten leeft, kom je de hele dag dezelfde mensen tegen. Je buren, maar ook die andere ouders die  voor dag en dauw al op het bankje van de speeltuin zitten. Of die ene kampeerder die  de dag ervoor ook al net voor jou afhaalpizza bestelde. Je hoeft geen new best friends te worden, maar een kort babbeltje slaan tijdens het aperitieven, da’s altijd gezellig .

 

Om maar te zeggen, kamperen, dat is de max. Het is ontspannend, rustig en tegelijk heel erg actief en sociaal. Je keert wat terug naar de basis en dat geeft je zoveel hernieuwde inspiratie en energie om als gezin dingen te ondernemen.

Wij gingen afgelopen keer kamperen op een camping van Vacansoleil in Warsberg en ook voor deze zomer kiezen we voor dezelfde formule, wegens kindvriendelijke en betaalbaar.

Ik weet dat er ondertussen heel wat reislustigen onder mijn lezers zitten. Wat zijn jullie vakantietips? Welke vakantiebestemmingen scoorden bij jullie het hoogst op gebied van kindvriendelijkheid?

Related Posts

2 Comments

  1. Wij blijven voor het eerst thuis tijdens de zomervakantie. Baby wordt verwacht begin augustus. Ben benieuwd hoe lang ik me ga kunnen inhouden om een uitje te plannen :p Een paar dagen Nederlandse kust lijken me wel haalbaar of uitwaaien in Noord-Frankrijk.

  2. Zooo herkenbaar. Ook wij gaan reeds jaren op vakantie naar een camping (met onze campingcar / vouwwagen). Vooral het sociale trekt ons aan. Ongeacht waar we heen gaan, onze kinderen vinden altijd wel vriendjes waarmee ze de tijd van hun leven meemaken. Het uitgebreide afscheid aan het einde van de vakantie is dan ook een jaarlijks ritueel geworden. Bij alle vriendjes nog snel langsgaan. Adres, telefoon en mail uitwisselen (niet dat daar ooit iets mee wordt gedaan) en natuurlijk de nodige groepsfoto’s maken.
    Onze beste vakantie was in Frankrijk, maar vooral te danken aan onze buren. We stonden in een straat met 3 Nederlandse gezinnen, waarvan alle kinderen ongeveer dezelfde leeftijd hadden. Aperitief namen we dan ook samen, en bij bedtijd (inderdaad enkele uren later dan thuis) konden we samen onze kinderen gaan zoeken. Dit is al 2 jaar geleden, maar wanneer we onze vakantie plannen, zegt telkens wel 1 van de kinderen ‘Hopelijk zijn die er ook weer bij.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: