5 dingen die ik wel eens mis sinds we kinderen hebben

Ik raakte gisteren virtueel aan de babbel met een aantal andere mama’s. Op een gegeven moment ging het er over dat je sommige dingen niet meer doet eens je kinderen hebt. Niet omdat het niet mag, gewoon omdat het niet meer zo makkelijk lukt eens je een of meerdere mini-me’s rondlopen hebt. Al gauw ontstond er een hele lijst van zo’n dingen en situaties.

Benieuwd welke dingen ik wel eens mis nu we kinderen hebben?

1. ’s Morgens rustig wakker worden

Dat onze kinderen op een absurd vroeg tijdstip wakker zijn, daar kan ik min of meer aan wennen. Dat ze dan ook nog eens meteen vol vuur zitten en muziek maken, ingewikkelde constructies met de blokken willen bouwen en liefst ook nog eens in de eerste vijf minuten met glitters en lijm aan de slag gaan, dat is er soms wat over. Waar is de tijd dat je je ongestoord kon uitrekken, daarna rustig naar het toilet kon gaan, om dan met een kop thee eindelijk wat meer mens te worden?

2. Ergens heen willen en 5 minuten later ook effectief vertrokken zijn

Vroeger: jas, tas, autosleutel.  Nu: jassen en schoenen zoeken, checken of iedereen nog een sanitaire stop gehouden heeft, flesjes water en een koek voorzien, 4 keer worstelen om gordels vast te maken. Kortom, de voorbereiding duurt vaak even lang als het uitstapje zelf.  Eerder schreef ik er *hier* al eens over. Hoewel we ondertussen al een pak vlotter kunnen vertrekken, is het meeste toch nog steeds van toepassing.

3. Het bed voor ons alleen hebben

Dat.cosleeping, missen

Niet wakker worden met een paar voeten in je gezicht. Gewoon languit in je eigen (kingsize!) bed kunnen liggen in plaats van opgekruld zonder deken aan het voeteinde omdat er plots meerdere verstekelingen aan boord gekropen zijn. Maar hé, zo samen slapen heeft ook zijn charmes hoor, alleen liever niet elke nacht.

4. Een volledige maaltijd aan tafel blijven zitten

We zijn ondertussen al zo goed georganiseerd dat we een grote kan water op tafel zetten, washandjes klaarleggen en dat de vaatdoek ook al binnen handbereik is. En toch, toch lukt het bijna niet om een volledige maaltijd aan tafel te blijven zitten. Er moet altijd wel een van de vier toch nog naar het toilet, er wordt meer gemorst dan de vaatdoek aankan en ga zo maar verder. De fase van onze portie koud moeten opeten, zijn we ondertussen wel al voorbij.

5. Vrijuit praten

Vooral ons Kind 1 is ondertussen op een leeftijd dat hij echt alles oppikt wat je zegt – behalve als het gaat over slapen, opruimen en in bad gaan – dus letten we wel op over wat voor onderwerpen we het hebben in het bijzijn van de kinderen. Naast het feit dat ze de onderwerpen onthouden, pikken ze ook bepaalde woordenschat op.

Niet. Handig.

We kropen bijna in het koelvak van schaamte toen ons Kind 3 afgelopen week met het nodige volume “Godnondeju!” riep op het moment dat iemand tegen hem botste met een winkelkarretje. Ja, vloeken is nooit de bedoeling, maar echt, af en toe floept het er hier uit en het kan zo’n deugd doen. ’t Is alleen niet de bedoeling dat de kinderen dat ook gaan doen.

Dit zijn 5 dingen die ik het meeste mis uit onze kinderloze tijd. Haalden de top 5 net niet:  alleen naar het toilet kunnen gaan, chocolade eten wanneer ik daar zin in heb, overdag een niet-tekenfilm kijken, ’s avonds spontaan beslissen om uit eten te gaan, met z’n tweetjes aangeschoten raken op vrijdagavond omdat je weet dat je de zaterdag lui in bed kunt blijven liggen, scampi eten zonder dat 4 paar ogen je aankijken alsof je ze wilde vergiftigen en een licht gekleurd kledingstuk dragen.

Welke banale dingen missen jullie wel eens? 

Related Posts

8 Comments

  1. Op het gemak eten, en dat eten gewoon kruiden zoals jij dat wil…
    Eten als je honger hebt, en niet omdat het 17.30 – 18 – … uur is en de kinderen moeten gegeten hebben…

  2. Met stip op 1: op mijn gemakske (alleen!) in de badkamer of gewoon in bad zitten.
    Puntje 1 en 2 van jou ook 🙂 (en dan heb ik maar 1 kindje he, dus groot respect :))

  3. al die dingen die je opnoemt + gewoon eens een hele dag in pyjama rondlopen (om één of andere reden lukt me dat niet en moet ik toch eens het huis, al is het maar om zelf 5 minuten te ontstressen)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: