Uit met kinderen: Zoek Spiekpietjes in Oostende

Ok, de Sint is in het land, maar hoe weet hij nu eigenlijk of er ‘brave kindjes’ zijn? En wat met de verlanglijstjes die al opgestuurd zijn maar ondertussen ook al weer aangepast werden?

Wel, daar heeft hij Spiekpietjes voor.

Spiekpietjes ontstonden in het creatieve brein van jeugdauteur Thaïs Vanderheyden en zijn kleine Pietjes die overal in huis verstopt zijn om op verkenning te gaan voor Sinterklaas.  En die Spiekpietjes, die kun je gaan zoeken in Oostende, meer bepaald in Fort Napoleon.pietjes

Dit jaar werkte de stad Oostende het verhaal van “Spiekpietje in nood” uit. Wanneer alle Pietjes op de rug van een vogel vertrekken naar de huizen van de kinderen, komen er een paar in een storm terecht.  En wat er dan gebeurt? Dat zie je op de tentoonstelling.

In het Fort werden alle pagina’s uit het boek reusachtig uitvergroot, het lijken wel een soort muurschilderingen.

spiekpietjes oostendeJe kunt het verhaal voorlezen aan je kinderen – of ze het zelf laten lezen natuurlijk –  maar wat nog cooler is, is dat ieder kind bij het begin van de rondleiding een audioguide krijgt.  “Kijk mama, een telefoon!” Met een simpele druk op de knop wordt bladzijde per bladzijde voorgelezen.oostende visitoostende fort napoleon

Na het lezen, luisteren en bekijken van het hele verhaal, kunnen de kinderen nog wat kleuren. Er is een groot krijtbord en er liggen kleurplaten. Ideaal om nog even rustig na te genieten van de tentoonstelling.spiekpietjes-krijtbord spiekpietjes oostende

Luisteren naar het verhaal is een ding, zelf de Spiekpietjes zoeken is natuurlijk nog veel leuker.  Aan de balie kun je een plattegrond van het Fort vragen en dan kun je zelf op onderzoek uit. 10 Pietjes zitten overal verstopt, de een al wat beter dan de andere. Je kunt je de opgewonden gilletjes en verrukte kreten al voorstellen telkens ze een Spiekpietje in het vizier kregen. En ja, er was ook wel een behoorlijke vorm van competitiedrang bij onze kinderen. Rustig wandelen zat er niet in, het was racen om toch maar als eerste de volgende Spiekpiet te vinden. Heb je ze alle tien gevonden, dan krijg je een kleurboekje als beloning.pietjes, spiekpietjes, oostende

Wij bleven ongeveer 2,5 uur ronddwalen in het Fort en wisselden het zoeken naar de Pietjes af met genieten van het gigantisch mooie uitzicht. Wat ons betreft een geslaagde ochtend!fort napoleon

De expo van de Spiekpietjes loopt nog tot 8 januari in Oostende. Ben je van plan om er een weekendje weg van te maken? Check dan zeker de website van de stad Oostende voor alle andere (kidsproof) activiteiten! Trouwens, als je er dan toch al in de buurt bent, dan kun je nog een tussenstop maken in Middelkerke, om het dinopark te bezoeken. Je ziet, mogelijkheden genoeg aan de kust de komende maanden!

noordzee, oostende

Related Posts

1 Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: