5 tips om op tijd te komen met kleuters

Ergens op tijd komen als je vier kinderen hebt, het kan. Het vergt enige handigheid, dat wel, maar is niet onoverkomelijk. Toegegeven, toen ze nog alle vier kleiner waren, was het een pak moeilijker. Iedereen kent wel de last minute verschoonbeurten, de k*kpampers-tot-achter-de-oren net voor je gaat vertrekken en zoekgeraakte knuffels. Nu ze alle vier net iets ouder zijn, lukt het ons meestal wel.

Ik deel graag met jullie onze 5 tips om op tijd te komen mét kinderen.lorus, horloge.be

Op tijd komen met kinderen met behulp van deze 5 tips:

1. Voorbereiding is het halve werk

Is de volgende ochtend een schooldag? Zorg dan dat boekentassen klaarstaan, agenda’s ondertekend zijn en dat de ontbijttafel ’s avonds al gedekt is.

Ga je een dagje weg? Leg dan al de aangepaste kleren klaar en vergeet bijvoorbeeld ook niet de eventuele toegangspasjes al uit te printen.

Nu het kouder wordt, is het ook handig om ’s avonds al mutsen, handschoenen en sjaals bij elkaar te zoeken. Hier zijn dat dé kledingstukken bij uitstek die altijd ergens onder/tussen/naast verdwijnen.

2. Begin op tijd

Hoe meer kinderen je hebt, hoe meer kans er is op onvoorziene vertraging. Begin dus op tijd. Hoe graag je het ook anders zou zien, kinderen hebben nu eenmaal meer tijd nodig om kleren aan te trekken, te ontbijten en nog wat te spelen. Hou daar rekening mee. Valt alles goed mee, dan heb je tijd over. Komt er iets tussen, wat meestal het geval is, dan ben je nog steeds op tijd. Als je voldoende tijd inplant, dan voel je jezelf ook meer ontspannen en werken de kinderen over het algemeen beter mee. Als ik hier in de stress schiet, dan lijkt het alsof ze nog harder gaan treuzelen.

3. Betrek je kinderen en probeer ze wat tijdsbesef bij te brengen, hoe jong ze ook zijn.

Wij hebben in de keuken een klok hangen. Tijdens het ontbijt nemen we altijd een momentje om op de tijd te letten. De kinderen kunnen geen van allen al echt goed kloklezen, maar tellen kunnen ze wel.  “De grote wijzer staat nu op de 3, als hij op de 12 staat moeten we in de auto zitten.”  Heel simpele richtlijnen die ook voor onze driejarigen makkelijk te begrijpen zijn.

Sinds kort hebben nu ook de jongste twee een horloge gekregen. Ze zagen het al eerder bij Grote Broer en Zus en waren er gigantisch door gefascineerd.  Kind 3 koos uiteraard een groen horloge en nog minder verrassend was de keuze voor een roze uurwerk van Kind 4.

lorus, tijd, kinderhorloge, horloge.be, tijdsbesef

Net als op de klok in de keuken, tonen we nu ook bij alle vier de kinderen op hun eigen horloge wanneer ze klaar moeten zijn. Niet alleen voelen ze zich dan super trots, het wakkert precies ook hun verantwoordelijkheidsgevoel aan, ze werken veel beter mee. Alhoewel ik ze er ook soms op betrap dat ze in een hoekje naar de wijzers zitten te kijken, wachtend tot ze op het goede getal staan. Daarnaast is het ook wel handig wanneer we niet alle zes op hetzelfde moment ergens heen moeten. lorus

4. Toon het goede voorbeeld

Het heeft geen zin je kinderen aan te sporen als je zelf een notoire laatkomer bent. Een vriendje van een van onze kinderen zei laatst: “Waarom moet ik opschieten, papa en mama komen ook altijd pas aan als het al begonnen is!”  Komaan, dat is toch niet het voorbeeld dat je aan je kinderen wilt geven he.

5. Omkoperij

Ja. Ik weet het. Opvoedkundig gezien volledig waardeloos, maar omkopen is soms echt hét middel bij uitstek om iets gedaan te krijgen. Beloof de kinderen dat zij mogen kiezen welke muziek er mag geluisterd worden in de auto. Vertel dat als ze niet treuzelen, ze dan zelf met de fiets kunnen in plaats van in de bakfiets te moeten zitten en tover in geval van uiterste nood een koekje of snoepje uit je hoge hoed. Pas deze techniek niet al te vaak toe, kinderen hebben het heel snel door en maken er anders op slinkse manier handig gebruik van ;-).

 

En jullie, hoe zorgen jullie er voor dat iedereen op tijd op school, werk en hobby raakt? Zijn jullie het gezin dat strak georganiseerd overal een kwartier te vroeg komt of behoor je meer tot de categorie die de kinderen op de achterbank een boterham laat eten om toch nog maar op tijd aan de schoolpoort te staan?

* De kinderhorloges van onze twee jongsten kozen we uit bij Horloge.be omdat we hier in het verleden ook al heel fijne ervaringen mee hadden. We kozen dit maal voor 2 horloges van het merk Lorus. Felle kleuren, duidelijke cijfers én waterdicht. Tenminste, je moet er niet mee gaan duiken, maar als ze er in een onbewaakt moment mee in het bad plonzen, dan kan het geen kwaad. De horloges werden geleverd in een toffe verpakking, dus wat ons betreft ook een leuk cadeau voor onder de kerstboom!

lorus, open haard

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: