Hoe laat is het? Over kinderen en tijd.

“Mamaaaaaaaa, is het al tijd om naar school te vertrekken? Is het al tijd om te eten? Wanneer mag de tv aan? Is het al ochtend?”  Standaard vragen die hier zo vaak op een dag gesteld worden. Vroeger maakte ik me er wel eens makkelijk van af door ‘straks’,  ‘bijna’ of ‘zometeen’ te zeggen, maar nu Kind 1 en 2 iets ouder zijn, nemen ze hier geen genoegen meer mee. Tijd om hier iets aan te doen, we zouden onze oudste 2 kinderen leren klokkijken. 

In de keuken en de veranda hangt een klok, maar dat is het eigenlijk. Voor de rest gebruiken wij onze telefoon om de tijd te checken. Toen bedacht ik me dat ik als kind ook altijd een horloge had gehad.  Die mocht ik dan zelf uitzoeken en daar was ik apetrots op.

Ik vatte het enthousiaste idee op om deze traditie ook voor onze kinderen te starten en na een avondje rond surfen in de voor mij tot nu toe onbekende wereld van de kinderhorloges, vond ik twee horloges van Tikkers die me erg geschikt leken.

horloge, tikkers, velcro, kinderhorloge

De volgende dag werden ze al geleverd (wat een snelle service!), dus na schooltijd ging ik meteen aan de slag met de kinderen. Ik heb geen idee wat een handige methode is om te leren klok lezen, dus ik deed maar wat. Ondertussen weten ze dat ze eerst de kleine wijzer moeten bekijken om te zien welk uur het is.  Daarna bekijken ze de grote wijzer en kunnen ze zeggen of het nog “voor” of “na” het uur is. Voorlopig lijkt dit hun vragen te beantwoorden, maar als iemand me tips kan geven over hoe ik de minuten uitgelegd krijg, dan zijn die meer dan welkom.

De uurwerken zelf vielen ook heel erg in de smaak. “Mama, ik ben zo trots op jou dat je een mooi uurwerk uitgekozen hebt”, zei Kind 2 op haar geheel eigen manier, met veel handgebaren en drama. Roze hartjes en een zwarte piraat, onze kinderen houden van clichés.

Waarom ik uit die gigantische keuze aan horloges nu net voor deze koos?

tikkers, horloge, kinderhorloge

* De kast is van stevig plastic en kan tegen een stootje.

* De band is van stof. Met een warme zomer in het vooruitzicht, ventileert dat meer dan een rubber bandje.

* Het uurwerk heeft een velcro sluiting. De kinderen kunnen het horloge dus makkelijk zelf aan en uit trekken.

* De cijfers staan duidelijk aangegeven. Ideaal om het aan te leren.

* Ze zijn budgetvriendelijk.

tikkers, horloge, polkadots

Nu Kind 1 min of meer doorheeft hoe hij de tijd moet lezen, stelt zich wel een ander probleem. Gisteren wilden we ze graag wat vroeger in bed stoppen omdat ze allemaal erg moe waren. Ik liep de living in en zei dat het zeven uur, dus bedtijd, was. Prompt antwoordde onze zoon: “Nee hoor, kijk maar, op mijn horloge is het nog maar zes uur en een beetje!” Daar stonden we dan, met onze mond vol tanden en een niet-werkend leugentje om bestwil. 😉

Hoe brengen jullie de kinderen enige vorm van tijdsbesef bij? Dragen jullie zelf een horloge of halen jullie de telefoon te voorschijn als je wilt weten hoe laat het is? 

 

*Deze blogpost kwam tot stand door een samenwerking met horloge.be  De gekozen producten waren echter volledig onze keuze en ons enthousiasme is dan ook oprecht en niet beïnvloed.*

 

 

 

Related Posts

2 Comments

  1. ik gebruik momenteel regelmatig de time-timer app om tijden aan te geven. Maar ik hou mijn hart al vast voor deze zomer op reis “wanneer zijn we er??” 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: