5 tips om je kleuter vlot tanden te laten poetsen

Tanden poetsen bij kleuters, het is niet altijd even makkelijk. Toch is het erg belangrijk om je kinderen al heel snel het belang van goed en regelmatig (lees: 2x/dag) poetsen bij te brengen. Als ze het als kleuter al leren, heb je veel kans dat dit ook op latere leeftijd een automatisme blijft.

Ik deelde al eens eerder een paar tips, maar op vraag van een aantal lezeressen zet ik de 5 voor ons best werkende tips graag nog eens op een rijtje.

5 tips om van het tanden poetsen geen strijd te maken

1. Laat je kinderen zelf een leuke tandenborstel uitkiezen.

Neem ze mee naar de winkel en laat ze zelf kiezen. Gegarandeerd gaan ze voor de meest schreeuwerige prinsessen- of Cars-tandenborstel, maar wat maakt het uit als ze daardoor makkelijker gaan poetsen.

2. Poets de tanden terwijl ze in bad zitten.

De kinderen zitten lekker te spelen in bad, zijn afgeleid en laten zo gewillig hun tanden poetsen. Tanden poetsen is ineens geen aparte vervelende handeling meer, maar een onderdeel van het badritueel.

tanden poetsen biggreensmile jason earths best

3. Laat ze zelf poetsen.

Onze kinderen vonden en vinden het super om zelf hun tanden te mogen poetsen. Wij laten ze dat dan ook altijd doen. Uiteraard is het belangrijk dat je daarna nog even na poetst.

4. Kies kindvriendelijke tandpasta met een leuke verpakking.

Onze kinderen zijn gek op leuke verpakkingen. Dat hebben ze van hun ouders. Wij proberen dus regelmatig af te wisselen qua tandpasta, zowel op vlak van verpakking als smaak. Zo weten we ondertussen dat onze kinderen iets met een muntsmaak absoluut niet lusten en dat aardbeiensmaak hier het meest in trek is.

Momenteel hebben ze zelfs alle vier hun eigen favoriete tube. Een beetje overdreven, maar het werkt wel. Kind 1 blijft fan van de Jack ‘n’ Jill tandpasta met aardbeiensmaak. Kind 2 gaat voor de Jason Kids Only Tandpasta met sinaasappelsmaak. Onze jongste twee wisselen af tussen de tandpasta van hetzelfde merk maar dan met aardbeiensmaak en de banaan-aardbei-tandpasta van Jason Earth’s Best, een tandpasta speciaal voor kinderen van 0 tot 3 jaar.

tanden poetsen biggreensmile jason earths bestJason bracht al in 1959 als een van de eerste producenten een lijn natuurlijke producten op de markt, niet enkel voor kinderen, maar ook voor volwassenen trouwens. De producten bevatten geen parabenen, synthetische kleur- en geurstoffen of andere chemicaliën. Bovendien worden ze geproduceerd op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier. De Kids Only Tandpasta bestaat in aardbei en sinaasappelsmaak en de tube heeft een zomerse print. Je moet je kind alleen wat assisteren wanneer het de tandpasta op de tandenborstel doet. De tandpasta is vrij lopend, waardoor het al snel te veel wordt. Een tandpastalavastroom, zo benoemden ze dit hier.
De Jason Earth’s Best lijn richt zich op kinderen vanaf 6 maanden tot 3 jaar. De smaak van de tandpasta is heel zacht en fruitig, waardoor tanden poetsen vlotter zou moeten verlopen. Bovendien bevat deze tandpasta enkel ingrediënten die voor voeding geschikt zijn, dus als je kleintje de tandpasta inslikt – doen ze dat niet allemaal? – dan kan het geen kwaad. Uiteraard bevat de tandpasta ook geen fluoride.

tanden poetsen biggreensmile jason earths best

5. Ga met je kinderen regelmatig naar de tandarts.

Onze kinderen gaan, sinds ze 2,5 jaar zijn, twee keer per jaar op controle bij de tandarts. Dat heeft verschillende voordelen. Eerst en vooral raken ze vertrouwd met het gegeven ’tandarts’. Met een beetje geluk hebben ze de eerste bezoeken nog geen gaatjes, dus krijgen ze er een positief gevoel bij. Mochten ze toch een gaatje hebben, dan wordt het snel ontdekt, meestal nog voor ze effectief tandpijn krijgen. Daarnaast kan de tandarts ook aangeven dat het belangrijk is dat ze twee maal per dag goed poetsen en dat het belangrijk is dat papa of mama nog eens na poetst. Ik weet niet hoe het bij jullie verloopt, maar als de tandarts het zegt, dan maakt dat toch meer indruk dan wanneer wij dit zeggen :-).

 

Poetsen jullie kinderen trouw hun tanden of is het iedere dag een strijd? Hebben jullie vaste merken op vlak van tandverzorging (tandenborstels, tandpasta)? Wie gebruikt er een elektrische tandenborstel voor de kinderen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen hiermee.

* Wij kregen onze tandpasta’s uit het assortiment van Biggreensmile, een webshop die een ruim gamma aan natuurlijke en ecologische verzorgingsproducten aanbiedt.

 

Related Posts

2 Comments

  1. Sinds ons zoontje tandjes heeft poetsen wij zijn tandjes, in de hoop dat het later een automatisme gaat worden. Voorlopig is het nog geen heuse strijd geweest, duimen dat het zo blijft! De Jason tandpasta kende ik nog niet maar vind ik wel een hele goeie tip.

  2. Hier gebruiken ze allebei een elektrische tandenborstel en dan zijn de tanden beduidend beter gepoetst. Ik merk het verschil vooral bij de jongste. Ze poetst sinds ze een tandje heeft met een elektrische tandenborstel, speciaal voor baby’s. Haar tanden zijn nu op 3-jarige leeftijd perfect. Terwijl de oudste pas vanaf 4 jaar elektrisch poetst, zij heeft dus van daarvoor wel gaatjes. Nu zijn ze echt beter gepoetst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: