Tradities: het vitamientje voor school

Een tijd geleden vroeg Nathalie me wat onze familietradities zijn. Je weet wel, van die kleine rituelen of routines die kenmerkend zijn voor jouw gezin.

We hebben er heel veel ondertussen. Het gaat van (regelmatig) zondag frietjesdag tot het telefoontje dat ik iedere ochtend van de kinderen krijg als ik bijna op het werk ben.

De tradities wisselen ook wel regelmatig eens, maar eentje blijft nu toch al bijna 5 jaar standhouden.Toen onze oudste – nu bijna 8, toen net 2,5 – voor het eerst naar school ging, vond hij dat super spannend. Eens hij op school was, ging het allemaal prima, maar afscheid nemen, dat was niet echt zijn sterke punt zeg maar.

Op een gegeven moment, toen ik geen andere opvoedkundig verantwoorde inspiratie meer had, stopte ik hem een snoepje toe wanneer we de straat van de school in fietsten. Ik gaf er volgende uitleg bij:  “Een extra snoepje voor veel speelenergie”. vitamientje, davitamon, viata

Wonder boven wonder leek het te werken. Tuurlijk, af en toe waren er nog wel eens traantjes, maar het snoepje loste negen van de tien keren alles op.

Maar goed, zo iedere ochtend meteen na het ontbijt een snoepje, dat is niet echt de boodschap die we wilden meegeven aan de kinderen.

Toen we later dat jaar naar het CLB moesten, vroeg de arts of wij extra vitamine D gaven aan de kinderen, en dan vooral in de sombere wintermaanden. Vitamine D wordt immers aangemaakt in de huid onder invloed van UV-straling uit zonlicht. Onze kinderen zijn echte buitenkinderen, dus dat deden we niet.  Er werd ons aangeraden het toch te doen.

De puzzelstukjes vielen in elkaar. Het snoepje werd vervangen door een “vitamientje” ’s morgens.  De kinderen vinden het ook leuk klinken. “Een vitamientje zodat we extra energie hebben om te spelen en te leren he!”

Ondertussen hebben ze het absoluut niet meer nodig als geruststelling en stormen ze zo de schoolpoort door, maar de traditie is gebleven.

Hebben jullie van die kleine of grote ritueeltjes en tradities?  Ik ben heel benieuwd om ze te lezen!

viata

*Onze kinderen houden het meest van de vitamientjes die er uitzien als snoepjes en vooral ook lekker smaken. Wij kiezen hier meestal voor de aardbeien of frambozen van Davitamon, onder andere verkrijgbaar bij Viata.

Related Posts

3 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: