Veilig terug naar school!

Al drie dagen is het schooljaar bezig. Het ritme werd weer teruggevonden, vriendjes werden volop bestookt met vakantieverhalen en het eerste huiswerk en de eerste playdates zijn ook al weer een feit.

Het valt ook op dat de dagen al heel wat korter geworden zijn. Deze ochtend hing er voor het eerst die herfstige ochtendnevel waar ik zo veel van hou.

Denken jullie ook aan de zichtbaarheid en de veiligheid van de kinderen, nu het ’s morgens ook al wat donkerder is als ze vertrekken? (en ook op alle andere momenten natuurlijk)


veilig

Onze kinderen gaan met de fiets naar school. De oudste sinds dit jaar alleen *slik – loslaten moeder* en de jongste drie onder begeleiding van de Wederhelft. Soms gaat er nog wel eens eentje stiekem achterop bij papa, moet kunnen nietwaar?

Ze kunnen goed fietsen, maar zijn nog steeds jong. Ze weten dat ze aan een zijstraatje moeten stoppen en netjes rechts moeten rijden. Dat ze geen wedstrijdjes moeten houden. Toch kan er af en toe nog eens een raar manoeuvre gedaan worden. Een klasgenootje dat langsrijdt, verstrooidheid, de spanning voor een nieuwe schooldag.

We zorgen er daarom voor dat ze goed zichtbaar zijn in het verkeer, met fluovestjes en helmen op. De oudsten met een fluohesje over de boekentas. Een licht voor- en achteraan op de fiets.

Moeten ze daardoor minder opletten? Absoluut niet! We kunnen alleen hopen dat alle chauffeurs de kinderen al van ver zien rijden en er hun rijstijl op aanpassen. En wij als ouder blijven extra alert en zorgen dat we meteen kunnen ingrijpen wanneer een van de kinderen toch eens een onbesuisde actie onderneemt. Want ja, zelfs al luisteren ze flink, het blijft toch spannend!

Tips voor het kiezen van een helm

  1. Kies een in grootte verstelbare helm, dan kun je er langer mee doen en hem ook aanpassen aan de haarstijl van de dag. De helmen die we nu hebben kun je in een handomdraai breder of smaller maken. Erg handig wanneer de meisjes bijvoorbeeld een staart of vlecht hebben.
  2. Zorg dat je de riempjes onder de kin goed kunt aanspannen, maar let er op dat ze niet te strak zitten.
  3. Wij kozen voor helmen met een ingebouwd ledlampje. Het vervangt natuurlijk niet het achterlicht van de fiets, maar alle extra zichtbaarheid is mooi meegenomen.
  4. Niet onbelangrijk: laat je kind een helm kiezen die ze fijn vinden zitten én mooi vinden, dan zullen ze die veel liever opzetten.

En de lampjes?

Wij kozen voor ledlampjes die je met een usb-kabeltje kunt opladen. Nooit meer verrast worden omdat de batterij leeg onderweg, ideaal. De lichten die we nu hebben kun je makkelijk bevestigen op de fiets (en er even makkelijk weer afhalen zonder de fiets te beschadigen).  Ze kunnen een stabiele lichtstraal geven of knipperen. Vooral een knipperend achterlicht vind ik super, dat trekt echt de aandacht voor automobilisten.

Bovendien kun je bovenop het lampje zien hoeveel levensduur de batterij nog heeft. Echt handig.

De fietshelmen en fietslichtjes komen van bij Lidl. De knalroze helm van onze jongste dochter is een fiets- en skatehelm, de andere drie standaard fietshelmen. Ze hebben alle vier een ingebouwd achterlicht. Veilig en zichtbaar in het verkeer zijn hoeft dus zeker geen stukken van mensen te kosten.

*Wij kregen onze helmen en lichtjes in het kader van een samenwerking maar zijn sowieso als groot gezin trouwe klant bij Lidl. We zijn ook oprecht heel tevreden van de kwaliteit, anders zouden we onze kinderen er uiteraard niet mee de baan op sturen!*

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: