Ouderschapsverrassingen #5: Slapen

Ouderschapsverrassingen op zondag! Er zijn van die dingen waarvan ik, voor we kinderen hadden uiteraard, heel zeker wist hoe ik het zou doen, hoe het zou zijn en hoe het bij ons anders (lees: makkelijker, beter, handiger) zou gaan dan bij andere gezinnen. De ervaring heeft echter geleerd dat de praktijk vaak anders loopt dan de theorie. Dat is trouwens ook helemaal niet erg, het houdt je scherp, zullen we maar zeggen… De vorige delen lees je *hier*.

Een hot topic onder jonge ouders is “slapen”.  Ik wil het hier echter niet hebben over de onderbroken nachten, de marathonsessies kind-wiegen-om-3-uur-’s nachts, dat heb ik eerder al in het lang en het breed gedaan.

Ik wil het hebben over kinderen die in de auto in slaap vallen. Of net niet.

De babytijd

slapen, tweeling, maxi-cosi

Wij hebben het geluk gehad dat onze kinderen altijd in slaap vielen in de auto toen ze nog baby waren. Dat was best praktisch. Als we ergens uitgenodigd werden, dan probeerden we dat zo in te plannen dat het middagslaapje gedaan werd tijdens de autorit.  Eenmaal aangekomen, konden we, indien nodig, het kind met maxi-cosi en al uit de auto tillen en zo sliepen ze gewoon verder.  Ideaal.  Maar toen kwam..

De peutertijd

De peutertijd, dat is de periode dat je de maxi-cosi doorschuift naar het volgende kind en een grotere autostoel aanschaft voor de oudste kinderen. De peutertijd, dat is zo de leeftijd waarin ze niet meer in slaap vallen in de auto, tenzij 5 minuten voor je je bestemming bereikt. Geen idee of het een algemeenheid is, maar onze peuters veranderden destijds in kleine duivels als je ze moest wakker maken. Het leverde hysterische taferelen op, compleet met snot, kwijl en heel veel tranen. Wakker maken deden we dus niet meer. We werden er behoorlijk creatief in. We reden tientallen kilometers om, omdat we zo genoten van het slapende kind. We parkeerden de auto op de oprit, deden ramen en deuren open en gingen zelf met een boekje in de zon zitten. Ik herinner me zelfs een keer dat we ruim anderhalf uur voor de ingang van een pretpark Angry Birds zaten te spelen op onze telefoon.

ouderschapsverrassingen-peutertijd-auto

Onze kinderen reageerden echter niet allemaal gelijk. Logisch natuurlijk, maar allesbehalve praktisch. Daar waar 3 kinderen bleven slapen, werd Kind 3 klaarwakker wanneer we de motor uitzetten. Bovendien zo klaarwakker dat hij ook meteen uit de auto wilde om actie te ondernemen. Zo kwamen we ooit terug van een skivakantie waarbij we de hele nacht doorgereden hadden. We besloten om bij een tankstation even een uurtje te dutten voor we zouden verdergaan. De auto stond nog niet volledig stil of de ogen van Kind 3 gingen wijd open. Daar ging onze powernap. Sindsdien reizen we dus met een tussenstop.

De kleutertijd

De fase waar we nu volop in zitten. De fase waarin ze nog amper in slaap vallen, maar klaarwakker blijven in de auto. Niet alleen zijn ze klaarwakker, ook maken ze van de gelegenheid gebruik om de autorit tot vragenuurtje te bombarderen.  “Mamaaaaaaaa, wat betekent dat verkeersbord?” Uiterst handig als je aan over de snelweg rijdt en dat bord al lang voorbij bent vooraleer ze de vraag gesteld hebben. Nog fijner wordt het als de vier kinderen tegelijk vragen beginnen te spuwen en helemaal geen geduld hebben om op elkaar te wachten voor het antwoord. Op zo’n momenten denken we af en toe eens weemoedig terug aan de honderden kilometers die we aflegden, met vier slapende kinderen op de achterbank!

wakker, fiat, auto, maxi-cosi, slapen

Maar vertel me, hoe gaat het er bij jullie aan toe? Vallen jullie kinderen ook steevast in slaap in de auto? Of net niet? En kwestie van voorbereiding: hoe gaat het er aan toe met puberende tieners in de auto? 

 

 

 

Related Posts

11 Comments

 1. woehahahaha hier hebben we ook zo’n vraagstellers :p
  met 5 kinderen tussen 4 maand en 6,5 jaar is het niet zo vaak meer helemaal stil 😉
  ik ben benieuwd hoe het zal gaan als we op reis gaan en we uuuuuuuuuuuuuuren in de auto moeten

 2. Mijn jongste (10m) slaapt gemakkelijk in de auto. Mijn oudste (2,8ofzo) minder en minder. Hij vindt het leuker om ons luid en nogal schel te wijzen op dingen die we passeren en daar elke keer opnieuw enthousiaste respons op verwacht. “Kijk! Een tuu-taa!! Kijk! Een tractor! Kijijijk!! Nogguh tractor!!! “

  1. Gezien wat hij ziet, zou ik denken dat jullie, net als wij, ook op de buiten wonen. Hier is dat ook: Koeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee, Paaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaard, Sjaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap. Tractorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr 😀 (en inderdaad , alles in volume max :-D)

 3. De 2 kleintjes (5 en 3) slapen nog steevast in de auto. De 2 grootjes (9 en 8) al even niet meer… die houden we bezig met namenslangen of dierenslangen, de ghostrockers zingen, gele nummerplaten of rode auto’s tellen, verkeersborden bevragen, ik zie ik zie, luister/verhalencd’s, en op lange afstanden een DVD’tje (niet standaard dus)… Ook wel benieuwd naar extra tips (zonder tablet ed) voor de volgende leeftijdscategorie!

 4. Het zou wel eens gebeuren maar mijn twee rakkers zijn vooral goed in het “dingen laten vallen” in de auto “ik kan er niet aan! mama, ik kan er niet aan” en dan moet ik mijn arm quasi uit de kom rukken om het op te rapen.

 5. Snel in slaap vallen in de auto heeft Giel nooit gedaan, maar een lange tijd viel hij wel na 15-30min in slaap. Aangekomen gingen de oogjes meestal meteen open, en was hij in geen tijd weer fris en monter. Best gemakkelijk dus. Nu gebeurt het nog maar uiterst zelden dat hij in slaap valt, na een pittige wandeling bijvoorbeeld of een daguitstap die heel vermoeiend was.

  Maar wakker is het ook nog wel leuk, liedjes zingen, vragen en vertellen, of stilletjes naar luisterverhaaltjes luisteren 😉

 6. De ene keer blijft ze klaar wakker en zit ze volop mee te zingen, te praten of vragen te stellen. De andere keer valt ze al in slaap nog voor we de straat uit zijn gereden. Wat ook regelmatig gebeurd is dat ze een uitleg aan het doen is of aan het zingen en plots is het stil net voor we thuis aankomen en ja hoor …. daar zit dan de schone slaapster. Bij ons is er dus echt geen lijn in te trekken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: