De binnenspeeltuin. Wel of niet?

Binnenspeeltuinen. Ik ben ondertussen op een leeftijd gekomen dat ik kan zeggen: “in mijnen tijd, toen bestond dat nog niet.” Of althans, wij gingen er niet heen of ik kan het me niet meer herinneren. 

De dag van vandaag zijn binnenspeeltuinen een algemeen begrip geworden. Nu Kind 1 en 2 de leeftijd bereikt hebben dat ze uitgenodigd worden op verjaardagsfeestjes van klasgenoten, brengen ze menig zaterdagochtend of – middag in zo’n binnenspeeltuin door.

Het idee klinkt interessant en aanlokkelijk (vooral als je kind jarig is in de winter en een tuinfeestje niet echt een optie is). En toch, toch bekroop me iedere keer als ik Kind 1 wegbracht naar zo’n feestje, een vreemd gevoel. Een gevoel van te veel kinderen, te veel lawaai en teveel frietgeur. Of zo. In ieder geval niet mijn idee van een feestje.

Maar, ik moet toegeven dat ik alleen maar stralende gezichtjes zie als ik dan een paar uur later mijn kind weer ga ophalen. Lichtjes oververhit van het rennen, met plakhandjes van het ijsje en de friet, grijnzend omdat ze stiekem cola gekregen hebben en blij met het speelgoedje dat ze mee naar huis mogen nemen. Daar word ik dan eigenlijk wel weer blij van.

Een paar weken geleden vertrokken we met ons gezin op zaterdagochtend naar het Netepark in Herentals. Klaar voor een ochtend zand scheppen en in de speeltuin spelen. Kinderen enthousiast, wij enthousiast. Alleen, net toen we uit de auto stapten, begon het te regenen. En niet een paar verloren druppels, maar een heuse stortbui.

Teleurgesteld dropen we – wat een woordgrap- af. In de auto opperde Kind 2 meteen dat een binnenspeeltuin het enige mogelijke alternatief was. We besloten eens gek te doen en stemden er mee in.

Na thuis een boterham gegeten te hebben, vertrokken we. Om half een waren we ter plaatse en het was nog verbazend rustig.

binnenspeeltuinuithangbord

Samen verkenden we de boel. Ons anders zo verlegen Kind 1 wierp zich op als de leider van de bende omdat hij er al vaker geweest was. Hij liet ons alle volgens hem leukste dingen zien en al gauw zaten ze met z’n vier op het springkussen.

binnenspeeltuinspringkussenZe renden van hot naar her en hadden al gauw een paar favoriete bezigheden gevonden. Zo vonden ze het geweldig om een kamp te bouwen met de reuze blokken.

binnenspeeltuinmegablokkenDaarnaast konden ze ook niet genoeg krijgen van die auto’s die je vaak bij de ingang van een supermarkt ook ziet staan. Je weet wel, van die ondingen die dan op en neer wiebelen als je er minimaal een euro in duwt. Hier waren die echter inbegrepen in de prijs, dus ze konden volledig los gaan.

binnenspeeltuinautootjesZe gingen op de draaimolen, gierden van de pret in het ballenbad en leefden zich uit op de trampolines. De tijd vloog voorbij. Na twee uur ravotten gingen we zitten om iets te drinken. Daar waar we normaal uiterlijk om 15u naar huis vertrekken als we een uitstap doen, bleven de kinderen nu vrolijk verder spelen.

Naarmate we er langer waren, durfden ze meer en zo kwam het dat ik plots met dochterlief in de Jungle Loop zat, een soort van gigantische schommel. De Wederhelft mocht dan weer met alle kinderen lustig een rondje trappen in een soort van vliegende go-cart.

binnenspeeltuinjungleloop

binnenspeeltuintrapautootjesToen ze rond 17u honger kregen, maar eigenlijk nog niet naar huis wilden, bestelden we frietjes om de grootste honger te stillen.

binnenspeeltuinfrietjes binnenspeeltuinoverviewUiteindelijk vertrokken we pas, onder nog steeds luid protest, om 18u30 naar huis.

Gaan we dit nu vaker doen? Misschien wel, de kinderen (en wijzelf) hebben gigantisch genoten. Al bij al viel het met het kabaal super mee en door de uitgestrektheid viel het niet eens zo erg op dat het druk was. Maar… het is een behoorlijk dure uitstap als je met z’n zessen gaat. We betaalden 10euro per kind. Daarnaast is het niet toegelaten om zelf picknick of drank mee te nemen, dus kochten we voor ieder 1 drankje: 13,20euro. Om 17u bestelden we 1 portie friet met fishsticks als snackje tussendoor: 7,20euro. In totaal gaven we voor deze middag dus ruim 60euro uit. Niet iets wat we budgettair gezien maandelijks op het programma moeten zetten dus.

Zouden we er het verjaardagsfeestje van onze kinderen vieren? Als de kinderen er zelf blij van worden, dan zonder enige twijfel. Zolang ze er zelf niet om vragen, dan houden we het thuis, in de tuin.

Wij gingen naar Mega Speelstad in Wechelderzande. Naast een gigantische binnenspeeltuin, kun je er voor dezelfde prijs ook naar hartelust ravotten in een zo mogelijk nog groter buitengedeelte. Door het regenweer hebben wij dat stuk echter nog niet kunnen ontdekken. De binnenspeeltuin was goed onderhouden en netjes. De medewerkers aan de attracties waren enthousiast en er hing een ongedwongen sfeer.  

Deze blogpost werd niet gesponsord, maar een persoonlijke weergave van hoe onze dag was.

Gaan jullie wel eens met de kinderen naar een binnenspeeltuin? Vieren jullie er verjaardagsfeestjes of zijn het eerder gezinsuitstappen? Wat is jullie favoriete speeltuin? 

 

Related Posts

4 Comments

  1. Wow, nooit bij stilgestaan dat dat eigenlijk zo duur is! Met het Sinterkaasfeest van VL zijn werk gingen we ook gedeeltelijk naar een binnenspeeltuin (die in Brugge aan het Baudewijnpark) en daar vond ik het wel jammer dat klein en groot zo door elkaar lopen. Enora is nog net geen twee jaar en ze liep wel wat verloren tussen de grotere kinderen.

  2. Ik ga meestal naar een redelijk kleine binnenspeeltuin, die ook nog iets meer gericht is op kleinere kinderen… wat perfect is voor mijn zoontje van 4 jaar. We betalen voor hem 5€ en na 10 beurten heb je een beurt gratis… Je moet er ook consumeren, maar de prijzen zijn er zeer redelijk. ’t Is iets wat ik af en toe eens doe, maar ook niet super vaak.. Als het kan, gaan we ook liever buiten spelen 😉

  3. Ik krijg er ook de jibbies van soms maar voor kinderen is het geweldig. Dus ja, dat gebeurt. I’ Ieper betalen we 6 euro denk ik. Ouders gratis. Maar tis niet zo groot als op jouw foto’s.

  4. leuk om jouw eerlijke mening te lezen!
    ik heb hetzelfde gevoel als jij bij het concept van binnenspeeltuinen, maar je kinderen zagen er echt wel megahappy uit 😉
    ik onthou dit zeker voor wanneer mijn 2,5-jarige de leeftijd bereikt dat hij hier ook naar begint te vragen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: