4 jaar! Prinsessenfeest!

Kind 2 wordt 4. Ze zit in de tweede kleuterklas dus mocht ook zij, net als Kind 1 in juni, voor het eerst een verjaardagsfeestje voor haar klasgenootjes geven.

Het thema, daar was geen twijfel over mogelijk. Prinsessen. Of wat had je gedacht?

virginie4bord

Een paar weken geleden gaf ze aan al haar klasgenootjes een uitnodiging en na heel veel aftellen was het afgelopen zaterdag dan eindelijk zo ver.

De weergoden waren ons wederom gunstig gezind. Het bleef de hele dag bewolkt maar er viel geen druppel regen. Een pak van mijn hart. Eerlijk, 26 kindjes in de tuin, het geeft me geen stress. Diezelfde 26 monstertjes in de woonkamer en ik mag toch al wel een paar zweetdruppels wegvegen. Maar goed, we hadden de gok gewaagd en het is supergoed meegevallen.

virginie4vlaggen virginie4slingers

Kind 2 werd overstelpt met cadeautjes, het een nog roziger en prinsessiger dan het andere. Ze genoot. We zagen haar de hele dag van het ene kindje naar het andere fladderen. Een knuffel aan haar beste vriend, samen op de trampoline met een vriendinnetje, even binnen kleuren met nog een paar andere kindjes. Dit alles met een grijns van oor tot oor op haar gezicht.

Er waren twee dingen waar dochterlief écht naar uitkeek, namelijk kaarsjes uitblazen en dat er voor haar gezongen zou worden. Daar hielden we uiteraard rekening mee. Ook deze keer hadden we een soort van draaiboek gemaakt:

11u: Aankomst kindjes – uitpakken cadeautjes – buiten spelen

12u: Zingen voor Virginie en een – poging tot –  groepsfoto maken. Altijd leuk voor later.Virginie4groepsfoto

12u15: Samen in de veranda frietjes eten, terwijl Kind 2 trots aan iedereen de zelfgemaakte slinger liet zien. Een rustpunt en de gelegenheid om wat op te warmen, want door de bewolking bleef het toch aan de frisse kant buiten. Toen de kleutertjes het woord ‘frietjes’ hoorden, stormden ze allemaal naar de keuken. Toen ze eenmaal zeker waren dat er toch echt echt echt voor iedereen frietjes zouden zijn, gingen ze braaf op hun stoel zitten wachten.

virginie4friet

 

virginie4aantafel

13u: Vrij spelen en geschminkt worden. Schminken, het is zo leuk voor de kinderen! Meteen kreeg ik de wildste verzoeken: een slapende poes, Cars, een boselfje maar met echte takken. Kortom, aan inspiratie geen gebrek. Aan talent daarentegen… Gelukkig zijn kleuters nog heel snel tevreden en glunderden ze toen ze hun geschminkte gezichtjes in de spiegel zagen.

virginie4schmink

14u: Kaarsjes uitblazen, cake eten in de veranda en nog een keer zingen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat kinderen (of toch die van ons) een taart erg belangrijk vinden. Het is het ultieme symbool voor feest. De ervaring leerde ons echter ook dat ze meestal meer van het concept ’taart’ houden en dat in de realiteit ruim de helft weggegooid moet worden. Ik besloot dus in de supermarkt roze cakejes te kopen. Kind 2 mocht ze aan iedereen uitdelen en op haar cakeje zetten we 4 kaarsjes. Ze vond het geweldig! Alle kindjes kwamen rond haar staan en moedigden haar aan om ze uit te blazen. Toen we ’s avonds vroegen wat ze nu het allerleukst gevonden had, dan was het dit moment.

virginie4kaarsjes

14u15: Vrij spelen

15u:  De eerste ouders kwamen aan en bleven iets drinken (of gingen meteen naar huis)

virginie4ouders

Wij kozen er voor om op het einde van het feestje de ouders uit te nodigen voor een drankje. Dit feestje was het eerste dit schooljaar, veel nieuwe gezichten dus. Door een gezamenlijke drink te organiseren, konden ouders elkaar leren kennen. Het leuke is dat je meteen de dagen na het feest veel meer aanspraak hebt aan de schoolpoort. Niet alleen gezellig, maar ook handig.  Een aanrader om een feestje mee af te sluiten dus.

Tot slot nog een paar tips voor een geslaagd feestje voor 3,5 tot 4,5 jarigen:

1. Voor veel kindjes was het hun eerste feestje. Hou er dus rekening mee dat sommigen het spannend vinden en neem ook de tijd om die kindjes op hun gemak te stellen.

2. Maak een telefoonlijst. Noteer de naam van het kind met daarnaast het telefoonnummer van de persoon die hem/haar komt halen. We hebben het niet nodig gehad, maar je weet maar nooit.

3. Vraag af en toe of ze moeten plassen. Telkens wij het vroegen, gingen er meteen een vijftal kindjes naar het toilet.

4. Denk aan een simpele binnenactiviteit. Buiten rondrennen en spelen is heerlijk. Het blijven echter wel jonge kinderen én het was behoorlijk fris. Regelmatig kwamen groepjes (meisjes) binnen kleuren. Ik vind de leukste (gratis) themakleurplaten altijd hier. De jongens speelden met de Duplo en de garage.

 

Hoe pakken jullie verjaardagsfeestjes aan? Kijken jullie kinderen er ook altijd zo hard naar uit?

 

 

 

 

Related Posts

8 Comments

 1. Wow, 4 jaar al! Prinsessenfeest klinkt als een magisch avontuur vol plezier en vreugde. Ik hoop dat het een betoverende viering wordt met allerlei prinsessenachtige hoogtepunten. Gefeliciteerd en geniet van het feest!

 2. Wat lief dat alle kindjes mochten komen. Je hebt gelijk, het zijn vaak dezelfde kindjes die vaak op kinderfeestjes worden uitgenodigd. Maar het vraagt wel veel van ouders om voor zoveel kindjes een feestje te geven. Jullie hebben het lekker vrij gehouden, dat maakt het denk ik heel prettig en ontspannen. Het klinkt als een gezellige boel.

 3. Waw zeg dat ziet er geweldig uit! En respect dat je zoveel kindjes in je huis neemt! Mijn zoon is deze zomer 4 geworden, wij hebben niets voor de klasgenoten gedaan, alleen voor de familie. Hij had er ook nog geen behoefte aan en ik heb het niet gepusht… Maar ik denk dat we er volgend jaar wel aan hangen 😉

 4. Amaai wat een hoop kinderen! Respect voor jou en alle kleuterjuffen- en meesters 🙂 Ik krijg al stress als ik eraan denk, haha. Ik vond als kind kaarsjes uitblazen ook altijd het leukste deel. Alleen hadden wij nooit een taart maar wel een stapel pannenkoeken.

  1. We hadden de hele klas uitgenodigd. Enerzijds omdat we van de drukte en de gezelligheid houden, maar anderzijds ook omdat we het altijd wel jammer vinden om te zien dat het vaak dezelfde kindjes zijn die uitgenodigd worden en dat het vaak altijd dezelfde zijn die uit de boot vallen. bovendien wisselen onze kinderen op deze leeftijd nogal eens van “beste vriendje en vriendinnetje”, heel moeilijk om dus een soort van selectie te maken.
   Als onze kinderen wat ouder zijn en echt een aantal hechte vrienden hebben, dan zullen we het wellicht met een beperktere groep kinderen vieren.

  1. Een supergeweldig feestje waar onze lowie nog steeds over praat omdat hij ook zo een feestje wil 😉 dus TOP feestje xxx proficiat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: