5 jaar! Piratenfeest!

Kind 1 wordt 5. Na bijna een maand aftellen en voorpret – denk maar aan de uitnodigingen, de piratenkijkers en het trakteren op school – was het dan zo ver. Afgelopen zaterdag was het eindelijk groot feest!

We nodigden de hele klas uit en op twee kindjes na kwam iedereen. 24 kinderen in totaal. “Waar zijn jullie aan begonnen? Zien jullie dat wel zitten?”, was de meest gestelde vraag die dag.

We hadden geen stress, we keken er erg naar uit en ook na afloop zijn we er van overtuigd dat we het zo opnieuw zouden doen. De enige stressfactor was het weer. 24 kleuters binnenshuis moeten entertainen, ik zat er niet op te wachten. Maar bon, dat goed gesternte en zo.. het bleef dus droog en meer dan warm genoeg!

Onze tips?

1/ Een goede voorbereiding

Het feestje was van 13 tot 17u. Wij zorgden er voor dat om 12u alles klaar stond (tafeltjes en stoeltjes, slingers, ballonnen,..). Onze kinderen kregen nog een boterham en werden getransformeerd tot piraat. Ook de Wederhelft werd voor een dag mijn persoonlijke Jack Sparrow. En daarom hou ik zo van hem, hij doet zo’n dingen gewoon!

We waren dus ruim op tijd klaar om iedereen te ontvangen.

Verjaardagvoorbereiding Verjaardagvoorbereiding2 Verjaardagvoorbereiding3

2/ Maak duidelijke afspraken met je eigen kind(eren)

Zo spraken we met die van ons af dat het feest buiten was en dat ze dus alleen naar binnen mochten voor het toilet. (geen stiekeme expedities naar living of slaapkamer,…) Ook mocht Kind 1 zijn kadootjes uitpakken (vanzelfsprekend) maar er nog niet mee spelen.

3/ Las geregeld een rustmoment in

Rustmomenten zorgen er voor dat de sfeer niet té wild wordt. De kinderen kunnen even zitten en iets eten en drinken. Daarna beginnen ze ook vaak met andere kindjes of andere dingen te spelen, wat maakt dat ze over heel de middag gespreid van alles ondernomen hebben. Dit tijdschema hanteerden wij:

13u-13u30: Iedereen kwam aan, cadeautjes werden uitgepakt, de kinderen verkenden de tuin.verjaardagkadootjesuitpakken

13u30-13u45: Het eten van een plakje cake en zingen voor de jarige.

verjaardagcake

13u45-14u15: Vrij spelen.

14u15-14u20: Drinkpauze, want het was warm!

verjaardagdrinken

14u20-15u: Vrij spelen.

15u-15u20: Chips eten en drinken.

verjaardagchips

15u20-16u: Vrij spelen.

16u-16u20: IJsje eten en piratenliedjes zingen.  Ahoy Maatjes!

verjaardagijsje verjaardagzingen

16u20-17u:  Vrij spelen tot einde feestje.

4/ Laat de kinderen vrij spelen, maar zorg dat er verspreid in de tuin verschillende ‘extra’ activiteiten zijn.  

Wij hebben het geluk een grote tuin te hebben, dus dan is het natuurlijk makkelijker om activiteiten – en dus ook de kinderen –  te spreiden.  Zo waren er steeds een aantal kinderen in de zandbak, een paar op de trampoline en een aantal op de schommel/glijbaan.  Als verrassing voor Kind 1 (en de anderen natuurlijk) huurden we een springkasteel voor die dag.


verjaardagspringkasteel

Daarnaast hadden we 3 – eenvoudige maar leuke –  “piratenactiviteiten” voorzien:

* Over een plank stappen en proberen om je evenwicht niet te verliezen.

verjaardagwalktheplank

* Met ‘kanonskogels’ een stapel blikken omgooien.verjaardaggooien

* Spelen in de piratentent.

verjaardagpiratenhuis

Tenslotte had ik het nogal ambitieuze idee opgevat om ieder kind dat dat wou, te schminken. Wat hebben we daarvan geleerd? Dat echt íeder kind geschminkt wil worden, en dan nog liefst als eerste ook, maar dat ze gelukkig wel snel onder de indruk zijn. Blijkt dat als er glitters aan te pas komen, het altijd goed is voor een vijf-jarig meisje.

verjaardagschmink

Je kunt tal van kleinere activiteiten verzinnen om met de kinderen te doen. Zo was Kind 1 gisteren op een ander verjaardagsfeestje en daar maakten ze piratenmaskers en beplakten ze een juwelenkistje. Ook heel erg geslaagd!

5/ Zorg dat je assistentie hebt

Ik draai er mijn hand niet voor om om dingen te ondernemen met de kinderen, maar 24 kleuters, dat is toch een ander verhaal. We planden het feest dan ook in het weekend, zodat de Wederhelft ook thuis was. Onmisbaar. Denk maar aan de momenten dat je even naar binnen moet om ijsjes uit de diepvries te halen. Het moment dat iemand roept dat zijn billetjes afgeveegd moeten worden,…  Dan ben je blij dat je er niet alleen voor staat.

Het was een meer dan geslaagd feest voor Kind 1. Hoe rustig en introvert hij ook is, hij genoot met volle teugen van de aandacht, van al zijn vriendjes om zich heen en van de cadeautjes.

groepsfoto

Zullen we het volgend jaar opnieuw zo aanpakken? Mogelijk wel. We nodigden nu de volledige klas uit, omdat onze 5-jarige regelmatig wisselt van ‘beste vriendjes’, naargelang iemand de dag ervoor een auto afgepakt had of al dan niet zijn koek wilde delen. Als hij op 6-jarige leeftijd echter meer een vast groepje vrienden en vriendinnen heeft, dan zullen we het, denk ik, bij dat groepje houden.

Kind 2 liet alvast duidelijk horen dat zij voor haar vierde verjaardag in oktober net hetzelfde wilt. We zijn voorbereid dus! 🙂

Bedankt aan Walkie Talkie en Playmobil om de kinderen te voorzien van een echte piratenhoed en placemats zodat de tafels in stijl aangekleed werden. Vooral de aanwezige jongens vonden het helemaal geweldig!

Related Posts

4 Comments

  1. Superleuk gedaan … enne zo te zien doet je wederhelft het niet alleen, hij heeft er nog plezier in ook 🙂
    Hier wordt de oudste 6 over een paar weken en nu pas een beperkt aantal vriendinnetjes uitgenodigd. Bij 4 en 5 jaar was het ook telkens de hele klas… Gezellige bende altijd 🙂

  2. Annelore, Leuk dat je met zo’n eenvoudige dingen zoveel kon realiseren. Met vier kinderen zal je creativiteit welk elke dag op de proef worden gesteld. Zelf zou ik niet weten hoe er aan te beginnen. De foto’s spreken voor zich, de kinderen hebben duidelijk een prachtige dag gehad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: