De grote appelpluk

Er zijn van die dagen die door iets doodgewoons toch een gouden randje krijgen. Vandaag was zo’n dag.

Augustus 2006. We krijgen van een van de beste vrienden van de Wederhelft een appelboompje cadeau voor onze housewarming. Het boompje wordt vrij achteloos in de tuin geplant.

2007-2014:  De boom wordt een drietal keer uitgegraven en verzet om uiteindelijk in een hoek van onze tuin te belanden, samen met een aantal andere fruitbomen. Onze mini-boomgaard.

Augustus 2015. De kinderen helpen voor het eerst alle vier aan de grote appelpluk. Het onooglijk boompje van 2006 is ondertussen een flinke appelboom geworden. De takken zuchtten en kreunden al enkele weken onder het gewicht van de vele appels. Tijdens het hevig onweer van een tijdje geleden knakte de grootste tak af. We stutten de rest met ladders.

Deze ochtend. Het gras was nog nat, de zon aarzelde nog een beetje. Toch kon je voelen dat het een echte zomerdag zou worden, mét bijhorende temperaturen.

Ons viertal rende de tuin in, laarzen aan, emmers in de aanslag. Met de nodige decibels klauterden ze op de ladders, de een al wat zekerder dan de ander. Niemand die de appels wou plukken waar je van op de grond bij kon natuurlijk.

Een paar uur later waren alle appels geplukt. De Wederhelft haalde de hoogst hangende appels ook nog uit de boom en we tikten af op net iets meer dan 50 kg.

Daar word ik gelukkig van. De kinderen die zich zo ‘groot’ voelen omdat ze op de ladder mogen staan, het feit dat we heerlijke appels hebben, zomaar, uit onze eigen tuin,  de wetenschap dat we hier al weer 9 jaar wonen. Soms moet je het niet ver zoeken om compleet gelukkig te zijn!

APPelBOOMappels APPELBOOMelizabeth APPELBOOMoverview APPELBOOMsamen APPELBOOMwf

Maar nu blijft de vraag, wat is jullie favoriete appelrecept? Hier wordt het meeste zo uit het vuistje opgegeten, een groot deel komt als appelmoes in de diepvries terecht en uiteraard worden er ook appelcakes gebakken. Hebben jullie nog lekkere tips?

Related Posts

7 Comments

  1. Appelcrumble zonder twijfel! Hier al jaren een klassieker in het appelseizoen! Appels in een grote ovenschaal wat kaneel en bruine suiker er over strooien en dan bedekken met crumble. Die maak ik telkens een beetje anders. De basis is simpel: boter (150g) – bloem (250g) en suiker (200g) mengen tot een kruimelige massa. Soms voeg ik havermout toe (om het een beetje gezond te houden). Vandaag voegde ik rozijnen toe aan de appels en cornflakes aan het deeg: lekker crunchy.

  2. Wat klinkt dat leuk! En die appels smaken vast tien keer lekkerder dan die uit de supermarkt, al is het maar omdat je ze zelf hebt geplukt.
    Appels zijn ook erg lekker in de salade, of in een pannenkoek met spek. Maar het recept wat mijn moeder vroeger maakte is misschien origineler. Ze noemde het kindertjespot. Ze vulde een ovenschaal met een laag geruld gehakt op smaak gemaakt met kruidnagel en ketjap, daaroverheen ging een laag met geraspte appel en daaroverheen ging een laag aardappelpuree. Vervolgens nog een laagje paneermeel met een klontje boter voor een lekker krokant korstje en dan hup de oven in. Smullen!

  3. Ik ben geen keukenprinses maar wat wij al eens doen is het klokhuis uit de appels draaien, op een stukje bakpapier ztten op de ovenplaat. Het gaatje goed opvullen met gebrokkelde koekjes (met chocolade is geen probleem, integendeel), wat chocopasta/chocoladesaus erbovenop en misschien een druppeltje whiskey… even in de oven…

    Geniet maar van die lekkere appeltjes en die mooie momenten!

  4. Zo’n echte Britse apple pie, dat eet ik graag. Korstdeeg in een hoge springvorm, en een vulling van de helft appelmoes (met een klein beetje kaneel) en de helft appels, en dan de oven in. Kip met prei en appels is ook lekker (met een saus van room en kippenbouillon).
    Ik heb een oma met appelbomen, dus ik ken het fenomeen van opeens kilo’s appels krijgen die moeten verwerkt worden. Mijn oma is ondertussen al op leeftijd dus deze lente heb ik uit voorzorg ook twee kleine appelboompjes geplant… Ik wil dat gevoel ook graag houden en aan mijn dochter doorgeven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: