Koeltas on tour #6 – Hobbeldonk Heist-op-den-Berg

Heist-op-den-Berg is voor mij onbekend terrein. Toen ik echter via Uit in Vlaanderen iets las over een modderfeest, besloot ik dat het dringend tijd was om dit, ongetwijfeld ook erg mooie, deel van de Kempen te ontdekken.

HOBBELDONKingang

Natuurspeelplaats Hobbeldonk ligt in het Provinciaal Groendomein De Averegten. Een natuurspeelplaats bestaat uit, het woord zegt het zelf, natuurlijke materialen. Net als bij Park Heizijdse Velden in Turnhout, vind je hier geen speeltoestellen in schreeuwerige kleuren, maar zandheuvels, wilgenhutten, een doolhof tussen de struiken en boomstammen. Kortom, alles wat een kind nodig heeft om zijn fantasie de vrije loop te laten en te ravotten dat het een lieve lust is.

HOBBELDONKoverview

Wat hier echter dé grote troef is, is de aanwezigheid van water. Geen zwemwater, maar speelwater, bedoeld om in te pootjebaden. Ideaal om je zelfgebouwde vlot te testen of om modder te scheppen om een kunstwerk te boetseren.

HOBBELDONKspeelwater

Je hoort het, ik ben helemaal verkocht. Ja, activiteiten waarbij we vies worden, het trekt me aan, ik kan er ook niets aan doen.

Afgelopen zaterdag waren het de jaarlijkse Modderfeesten in Hobbeldonk. Op de natuurspeelplaats werden voor de gelegenheid extra activiteiten georganiseerd, die perfect pasten in het kader van de omgeving.

Bij het speelwater werden vlotten gebouwd, overal renden kinderen rond, van kop tot teen onder de modder en het zand. Heerlijk. Echt waar. Kind 2, 3 en 4 waren al snel overtuigd en gingen op verkenning uit. De Wederhelft had zijn handen vol om ze elke keer terug te vinden, zo met al die verstopplekjes tussen het groen.

HOBBELDONKhandenvol

Kind 1 werd dan weer geprikkeld door de verschillende randactiviteiten. Hij was danig onder de indruk van een man die vuur probeerde te maken met ‘een steen en een stukje metaal’. Daarna schoof hij aan bij een workshop ‘katapult maken’. Hij koos zorgvuldig zijn tak uit en hanteerde de figuurzaag alsof hij nog nooit iets anders gedaan had. Na enige hulp van de boswachter voor het bevestigen van de elastieken, had hij zijn eerste eigengemaakte katapult!

HOBBELDONKkatapult HOBBELDONKkatapult2

Samen met Kind 2 ging hij daarna nog een kroon maken. Zo eenvoudig en toch zo leuk. Een krans van klimop, versierd met bloemen, kraaltjes en restjes wol. Ze konden volledig hun eigen gang gaan. Ik hielp enkel af en toe om een knoop te leggen of om iets extra te bevestigen.

HOBBELDONKbloemenkronen

Konden we picknicken? Ja, absoluut! Er staat een enorm mooie robuuste picknicktafel, er zijn overal bankjes en er is uiteraard voldoende plaats en schaduwrijke plekken om op het gras je picknickdeken uit te spreiden.

HOBBELDONKpicknick

Pluspunten:

* Hobbeldonk ligt in het Provinciaal Groendomein De Averegten, dus volledig autovrij.

* De speelplaats is geschikt voor alle leeftijden.

* Ruime mogelijkheid om in de schaduw te picknicken/luieren/genieten.

* Ruime gratis parkeerplaats aan de ingang van het domein.

Minpunten:

* Hoewel het water erg ondiep is, moet je met kleine kinderen toch steeds alert blijven. Meespelen is de boodschap. 🙂

Wat neem je mee naar Hobbeldonk? 

* Speelkleren/Zwemkledij die vies mogen worden.

* Reservekledij en een handdoek.

* Potjes om visjes en andere insecten te vangen.

Een bezoek aan Hobbeldonk combineer je met:

* een verkenningstocht in De Averegten. Je kunt namelijk verschillende wandeltochten volgen (waaronder ook een geschikt voor wandelwagens en rolstoelen). Er is een speeltuin, een bioboerderij en een taverne.

* Op 18 juli kun je van 21u tot 23u samen met de boswachter op stap, op zoek naar vleermuizen. Hoe tof is dat!

Wij bleven afgelopen weekend alleen op Hobbeldonk, maar plannen deze zomer zeker nog een daguitstap naar Heist-op-den-Berg om de rest van het domein te verkennen! Alle nuttige informatie vind je hier.

Plannen om de komende tijd ook ergens te picknicken? Dan heb ik goed nieuws!  In samenwerking met Danone geef ik iedere week een koeltas weg. Wat moet je doen? Deel in een reactie hier of op de Facebookpagina je leukste, opvallendste of meest speciale picknickmoment. Op woensdag 15 juli rond 20u00 maak ik de volgende winnaar bekend!

BLOGkoelzakken

Related Posts

7 Comments

  1. ‘De kikkerpoel’ is een picknickplaatsje in Wulveringen waar we vroeger dikwijls gingen picknicken. Daar op den buiten, tussen de korenvelden en de maïsvelden smaakt de picknick nog veel lekkerder.

  2. Voor onze ouders, dit moet in de late jaren 80 geweest zijn, was op picknick gaan een heel evenement. Mémé ging dan vroeg naar de bakker om sandwiches te halen en naar de slager voor de lekkere hesp. Eenmaal alles ingeladen was en we een kwartier aan het rijden waren wou Mémé stoppen want ze was bang dat de picknick al bedorven zou zijn. Dus, niet te lang wachten om aan te vallen was de boodschap. Dit verhaal is op de dag van vandaag nog steeds aanwezig als we nu zelf op picknick gaan.

  3. Zomer betekent voor mij elke nieuwe picknickplekjes ontdekken. De picknickdeken en de koeltas in de auto of op de fiets en we zijn we. Niet alleen het picknicken is leuk. Ook nieuwe lekkere en gezonde picknickrecepten ontdekken en uitproberen vind ik superleuk. Jammer dat het weer me vandaag in de steek laat, maar ik krijg spontaan zin in een nieuwe overheerlijke picknick!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: