De gouden raad van Tante Annelore (deel 1)

We zitten al in de derde week van de #boostyourpositivity challenge van Danone, met deze week als thema: ‘day to day’.  Er wordt gepolst naar onze ultieme tips and tricks om alles in ons leven draaiende te houden.

Een kolfje naar mijn hand! Want laat ons eerlijk zijn, ons gezin van 6 draaiende houden, dat lijkt vanzelf te gaan, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt. Om ervoor te zorgen dat alles goed loopt en dat iedereen voldoende aan zijn trekken komt, leven we volgens bepaalde routines. Dat klinkt behoorlijk saai en vooral oerdegelijk, maar het werkt wel. Ons dagelijks leven wordt er in ieder geval een stuk eenvoudiger door.

Omdat de challenge heel de week loopt, probeer ik deze week elke dag een aantal tips te posten. “De Gouden Raad van Tante Annelore”,  zeg maar.

Vandaag:   Hoe komen we op tijd? Ofte: Het streven om de kinderen – met gevulde buik maar zonder chocomond – op tijd op school te krijgen, de Wederhelft tijdig de deur uit te sturen en zelf ook al wat fris en fruitig voor de dag te komen.

Herkenbaar?    Hierbij onze 5 ultieme ochtendtips:

1/ een goede voorbereiding

’s avonds zetten we zoveel mogelijk klaar. De ontbijttafel wordt gedekt. Rugzakjes worden gecontroleerd, vriendenboekjes opgefleurd, brood uit de diepvries gehaald.  Boterhammen smeren doen we nog niet, dat vind ik om de een of andere reden geen lekker idee.  Ook de kleren worden klaargelegd, dit vermijdt discussies voor de kleerkast net na het ontwaken.

2/ neem voldoende tijd

Doordeweeks staan wij uiterlijk om 6 uur op. ‘Uiterlijk’ zeg ik, want vaak is er eerder al een Spookje wakker. De zeldzame dagen dat dit niet het geval is, worden we gewekt door het nieuws van zes uur. Het kan vroeg lijken, maar dat is relatief. Op die manier hebben we wel 2,5 uur vooraleer we moeten vertrekken. Een zee van tijd om boterhammen te smeren, samen te ontbijten, het avondeten voor te bereiden, de kinderen aan te kleden en zelfs nog wat te spelen. Als dat geen rustig gevoel geeft!

3/ laat de kinderen meehelpen

Hoe jong ze ook zijn, kinderen kunnen vaak meer dan je in eerste instantie denkt. Hier helpen Kind 1 en 2 de tafel afruimen. Ze vullen ook zelf hun rugzak met fruit, boterhamdoos en koek. Kind 3 brengt de lege melkflesjes terug naar de keuken en Kind 4 helpt met het legen van de vaatwasser. Als we naar school vertrekken, haalt een iemand de jassen. Vervolgens helpen Kind 1 en 2 Kleine Broer en Zus met alles aantrekken. Toegegeven, nu kost dit nog heel wat tijd. Maar vanaf het moment dat ze er wat handigheid in zullen krijgen, houden we weer meer tijd over om andere dingen te doen. Een soort van ‘investeren in de toekomst’.

4/ neem voldoende speling

Met 4 kinderen kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Dringende sanitaire stop, luier die verschoond moet worden, zoekgeraakte muts…  Wij beginnen daarom ook steeds ruim voor we moeten vertrekken onze troepen aan te sporen om in actie te komen. Loopt alles perfect, dan zijn we ruim op tijd. Loopt er van alles fout, dan zijn we nog steeds op tijd. Win-win dus.

5/ ochtendhumeur kan niet

Het humeur aan de ontbijttafel is maar zo goed als het slechtste humeur, of zoiets. Vooral Kind 1 heeft ’s morgens wat tijd nodig voor hij aanspreekbaar is. Sinds kort hebben we afgesproken dat iedereen op zijn kamer blijft om te knutselen of te spelen tot hij vrolijk – lees: geen ochtendhumeur meer heeft – is  en dan pas naar beneden komt. Werkt perfect. Geen gegrom of huilbuien meer aan de ontbijttafel. Een ontspannen sfeer tijdens het ontbijt geeft energie en als er geen geruzie of boosheid is, dan verlies je ook geen tijd!

Zijn wij dan nooit te laat? Zelden tot nooit. Tenminste, ’s morgens toch. Onze routine om overdag ergens op tijd te raken, daar moeten we nog wat aan finetunen 🙂

Related Posts

1 Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: