Niets doen mag

Wanneer deed jij voor het laatst helemaal niets? En kun je dat nog wel?

Niets doen, het is een gave die ik al een hele tijd geleden verleerd heb. Hoe zit dat bij jou? Zit jij soms niets te doen op een bankje in de tuin? Met niets bedoel ik dan ook echt niets. Dus niet nog stiekem op je telefoon zitten tokkelen of sokken vouwen, maar gewoon zitten en genieten van de omgeving.

Bij een vroegere werkgever kreeg ik de kans om naar een exclusieve luistersessie van het soloalbum van Jasper Steverlinck te gaan, nog voor het album officieel gereleased werd. Een muziekstudio in Brussel, een heel intieme setting en dan die stem… Kippevel van tot tot teen, een unieke ervaring. Tijdens de nabespreking hoorde ik mijn collega’s hetzelfde zeggen als wat ik toen dacht: “Wat een ongekende ervaring is het om ruim een uur naar muziek te zitten luisteren, zonder ondertussen je mail te checken, een boterham te smeren of een boek te lezen.” We waren er collectief behoorlijk van onder de indruk.

Dat moment is ondertussen al weer een paar jaar geleden en ik geloof niet dat het zich al herhaald heeft. Zit ik een film te kijken, dan heb ik mijn telefoon naast me in de zetel liggen. Hoor ik mooie muziek op de radio, dan ga ik ondertussen ook nog wat opruimen of zo. Wil ik me in de hangmat nestelen met een boek, dan roept daar steeds dat stemmetje “heb je dat onkruid gezien?”. Een mix van me schuldig voelen omdat er nog dingen ‘moeten’ en een soort van schroom omdat het toch ‘niet zo hoort’.

En he, dat is niet goed. Eens ongegeneerd niets doen, dat doet deugd. Dat is nodig. Dat is niet eens een guilty pleasure, maar een basisbehoefte.

Een dag wat rondlummelen of na het werk met een fris glas water in de tuin gaan zitten, dat is niet verkeerd of lui. Net door dat niets doen van tijd tot tijd, krijg je weer energie. Het kan geen kwaad om de boel de boel te laten. De was die ligt er de volgende dag nog steeds en ook die ene mail zal morgen wel beantwoord raken.

Pak je moment en geniet van het NU. Je zult er achteraf de vruchten van plukken.

Hoe goed slagen jullie er in om niets te doen?

Related Posts

1 Comment

  1. Echt niets doen? Nee dat kan ik niet, dat heb ik vast ook al jaren niet gedaan. Maar ook muziek beluisteren is iets doen eh. Maar ik denk dat je bedoelt dat je 1 ding doet en enkel en alleen op dat ding focust: dutten , lezen, muziek beluisteren, …

    Wel heb ik vorig weekend me enkele uren in zetel gezet met netflix in de namiddag en de week ervoor met een boek. Er ligt effectief ook meestal een gsm in de buurt, dus ‘k vind het wel heel moeilijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: