Waar krijg jij energie van?

 

Ontwaak ’s ochtends met een lichaam en hoofd vol energie en grijp de kansen van de dag met twee handen aan.

Makkie toch? Of niet?

Hoe vaak stond jij de afgelopen maanden moe op? Hoe vaak lijkt het alsof je hebt lopen nachtbraken en heb je het gevoel ieder uur op de wekker gezien te hebben? Misschien heb je, net als ik, last van een hoofd dat zich niets aantrekt van bedtijd en op volle toeren door blijft draaien. Een wirwar van gedachten, to do-lijstjes en hersenspinsels. 

Je kunt niet leven met een batterij die sputtert omdat hij zo goed als leeg is. Een lege mentale batterij zorgt voor lichamelijke klachten. Slapeloosheid, onrustig slapen, hoofdpijn, een maag die overhoop ligt. Die batterij moet weer opgeladen worden, maar een nachtje goed doorslapen volstaat niet meer. Maar hoe kun je die batterij dan weer opladen?

Zoek uit waar je energie van krijgt.

Wat je energie geeft, dat is voor iedereen anders. Zo krijg ik onder andere energie van schrijven, quality time met de kinderen en de Wederhelft en wandelen. Van in stilte in de tuin werken en onkruid wieden en het weidse uitzicht in de bergen. Van tekenen en kleuren, alhoewel ik daar amper talent voor heb. Anderen krijgen dan weer energie van sporten, sociaal contact of mediteren. Het is voor iedereen persoonlijk en waar je de ene week energie van krijgt, kan de week erna weer energie kosten.

Benoem wat je – tijdelijk – (te) veel energie kost.

Benoem bij welke dingen (taken, situaties, …) je de energie letterlijk weg voelt stromen. Wat voor mij bijvoorbeeld echte energysuckers zijn? Verplicht sociaal contact ‘omdat het zo hoort’, filerijden, vergaderen om te vergaderen, rommel. Net als bij het eerste puntje is ook dit geen definitieve lijst en kan die ieder moment wisselen. Dat kan, dat mag en dat is niet erg.

Wat moet je nu met die lijstjes?

Waar het in principe om gaat is dat je elke dag meer dingen doet die je energie geven dan dingen die energie kosten. Dat is de ideale wereld. Natuurlijk zijn er dagen waarop je zoveel deadlines te halen hebt en 3 vergaderingen na elkaar voorzit dat er geen tijd meer overblijft om nog een cake te bakken met de kinderen. In de praktijk kun je het gebruiken als een barometer. Rijgen de dagen met energiekostende dingen zich aan elkaar en blijft er steeds minder ruimte over – of maak je steeds minder ruimte – om dingen te doen waar je energie van krijgt, dan is het tijd om op de rem te gaan staan.

Zit je lekker in je vel, dan kun je je best wel een hele tijd comfortabel bewegen in een stressvolle situatie. De kunst is om op tijd afstand te nemen en het stresslevel weer te laten zakken. Energie opdoen. De batterij opladen.

energie, amazonas

 

Waar krijg jij energie van? Is het bij jou een natuurlijke flow waarbij je voldoende ‘leuke’ dingen doet of moet je dat bewust inplannen omdat je anders te snel opgeslorpt wordt door energiezuigende zaken?

Related Posts

1 Comment

  1. Op dit moment krijg ik van bitter weinig energie. Mijn energiepijl is verbazend laag want ik weet de oorzaak niet goed.

    Deze denkoefening heb ik nochtans al gemaakt en daar probeer ik wel aandachtig voor te zijn om voldoende blogtijd, muziek/stilte tijd, wandelen in de natuur, lezen, …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: