Wandelen in de Kempen: Het Turnhouts Vennengebied

Op een niet zo zonovergoten woensdagnamiddag in juni reden we naar De Klein Engelandhoeve in Turnhout. Een ideaal vertrekpunt voor een wandeling door het Turnhouts Vennengebied. Het Turnhouts Vennengebied is een uniek natuurgebied van ruim 200ha, bestaande uit vennen, heide en graslanden. Nu zei mij dat niet zo heel veel, maar ik kan je verzekeren, het is zo keihard de moeite waard!

vennengebied

Vennenwandeling (8km)

Wij kozen voor de Vennenwandeling van ongeveer 8km, aangegeven met de blauwe vierkantjes. De 8 kilometer leidt je door een enorm divers landschap. We zagen er vogels, kikkers en ander natuurschoon. Was het een heldere dag geweest, dan hadden we foto’s kunnen nemen die zo op een Afrikaanse savanne leken.

Ik was vooral onder de indruk dat deze natuurpracht in Turnhout lag. Hoe ver je ook keek, nergens was een autosnelweg of een huis te bespeuren. Zaligheid!

Na heel wat kilometers door het vennengebied gelopen te hebben, steek je de Kastelein over (Let op: erg drukke straat, zorg dat je niet verrast wordt door het voorbij razende verkeer!) en wandel je nog een stuk van het Bels Lijntje. Het Bels Lijntje is een fietspad dat van Turnhout naar Tilburg loopt. Vroeger was dit een spoorweg.

Net toen we de bedenking maakten dat dit stuk ons minder aansprak, werden we blij verrast door de Uitkijktoren. Als je de klim maakt, dan word je beloond met een schitterend uitzicht over de vennen!

Praktisch

Je parkeert de auto aan de Klein Engelandhoeve (Klein Engeland 29 – 2300 Turnhout).  Er vertrekken 2 bewegwijzerde wandelingen vanaf dit punt. Wij wandelden de Vennenwandeling van 8km. Deze is ook toegankelijk voor kinderwagens.  Kom je met de hond, dan moet je op bepaalde plekken een licht aangepast pad volgen, maar dat staat heel duidelijk aangegeven. Er is ook een kortere tocht van 2,8km, de Koeivenwandeling. In de Klein Engelandhoeve kun je iets drinken en een hapje eten. Check zeker hun website i.v.m. de huidige coronamaatregelen.

Related Posts

10 Comments

  1. Aaah dit lijkt me een mooie route, perfecte afstand ook. Die kortere is leuk voor als je zin hebt in een klein rondje, helaas ver voor mij!

  2. Ah jammer van het weer, dat vind ik persoonlijk toch altijd wel een domper. Ziet er verder natuurlijk gewoon mooi uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: