Luchtig lezen, daar is niets mis mee

Ik ben altijd al een lezer geweest. Vanaf het moment dat ik kon lezen, las ik alles wat maar kon. In ‘mijne jonge tijd’ was dat in de badkamer de achterkant van de shampooflessen bijvoorbeeld, want mobiele telefoons, dat was nog iets futuristisch toen. Oud, wie, ik?

Na de geboorte van de kinderen ben ik steeds minder gaan lezen. Ik kon me niet concentreren, had last van vermoeide ogen door het slaaptekort en gaf uiteindelijk de voorkeur aan een spelletje op de telefoon of een programma op tv. Een paar maanden geleden ben ik weer aan het lezen geslagen. Luchtige boeken, met een vlotte schrijfstijl en zonder ingewikkeld plot. Kwestie van de verhaallijn niet helemaal kwijt te raken als ik het boek eens een paar weken aan de kant laat liggen.

Ik merk dat daar soms wat neerbuigend over gedaan wordt, over die zogenaamde chicklits. Het staat beter om een non-fictie boek te lezen, of een boek dat de kans maakt om een klassieker te zijn of te worden. Die grote klassiekers heb ik ooit aan de unief allemaal (moeten) lezen. Ik genoot er toen ook oprecht van. Ergens op een terras van de Place de l’Université met een blonde Leffe en een Sartre of Ibsen, heerlijk. Nu heeft die blonde Leffe plaats geruimd voor een cappuccino en is het terras de zetel met een fleecedekentje geworden. En weet je, dat is prima. Lezen is voor mij iets wat ontspannend moet zijn, waar ik energie uit put en vooral, waar ik na het omslaan van de laatste pagina een goed gevoel aan overhoud.

Zo las ik zonder het echt door te hebben, al 8 boeken dit jaar. Stuk voor stuk kringloopwinkelvondsten.

Dus… met het oog op de vakantie en dus hopelijk wat meer tijd en rust om te lezen: welke boeken kunnen jullie me aanraden? 

 

Related Posts

7 Comments

  1. ah nee geen grote literatuur met hoofdletter L voor mij; Ugh, daar krijg ik me niet doorgeworsteld. Ik wil me verliezen in een spannend verhaal.

    Als Leuvenaar vind ik de boeken van Jo Claes super, vooral omdat het ook veel elementen bevat uit de stad die ik later ook echt opmerk en dat geeft dus extra dimensie voor mij (een vreemd standbeeldje of zo). Ze zijn net spannend genoeg maar niet te inspannend voor op vakantie.
    Ik ben ook grote fan van boeken van Jodi Picoult (My sister’s keeper, Plain Truth, House rules, Change of hearts, ….) (de ene blijft al meer plakken dan de andere) en van Micael Connelly als het over advocaten detectives in LA gaat.

  2. Ik zie dat Jill Mansell hierboven al wordt aangeraden, die wou ik je zeker ook doorgeven. Van Sophie Kinsella heb ik álles gelezen, die zijn allemaal heel mooi, inclusief de boeken onder haar echte naam Madeleine Wickham.

  3. Ik ben grote fan van feelgoodromans die vlot weglezen en me de broodnodige ontspanning bezorgen. Favorieten zijn alle boeken, maar dan ook echt alle, van Cathy Kelly. Minder luchtig want vaak met tranen maar zo mooi is alles van Kristin Hannah. Op vakantie lees ik de luchtige verhaaltjes van Jill Mansell, wat echt wat veredelde stationsromannetjes zijn maar die las ik dan ook graag in mijn studententijd. Veel leesplezier…

  4. ‘Veel liefs’ van Beth O’Leary vond ik een heerlijke chicklit, en ook ‘Ik ben Eleonore Oliphant’ vond ik een geweldig boek. Hier zullen het ook wel weer chicklits worden deze zomer.
    ‘Christmas Shopaholic’ las ik ook en ik vond het echt grappig :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: