Keukenhof: duf of doen?

Keukenhof, ik herinner me nog de verhalen van mijn grootouders zo’n 25 jaar geleden. Zij gingen toen met een bus van de bejaardenbond een dag naar Nederland om tulpen te bekijken. Ze waren er helemaal lyrisch over, dat wel. Maar goed, dat waren bejaarden. Is het ook leuk om als jong gezin te doen?  Wij besloten het gewoon te proberen en trokken afgelopen weekend naar Lisse.

Keukenhof: voor wie het niet kent

Keukenhof lig in de zogenaamde bollenstreek, in Zuid-Holland. Keukenhof is een gigantisch park met wel meer dan 7 miljoen (!) bloembollen. Tulpen, narcissen, hyacinten, het is overweldigend. Het is ongetwijfeld het meest kleurrijke uitstapje dat je tijdens het voorjaar kunt doen.

Is dat leuk dan, zo’n bezoek?

Ik wist niet wat ik er van moest verwachten. Wie mij kent, weet namelijk dat je mij geen plezier doet met een bosje bloemen voor thuis. De bloemen-/tulpenpracht van Keukenhof, dat was echter next level. Wij wandelden er ruim 7 uur rond en riepen nog steeds na iedere bocht “Ooooooooooh”.  Om maar te zeggen, ik was zwaar onder de indruk.

De kracht van Keukenhof ligt in de mooie composities met felle kleuren, speciale tulpenvarianten (sommige met bloemblaadjes groter van de handen van de kinderen!) en de veelheid van bloemen. Overal waar je kijkt zie je bloemen. Het park is heel weids (ruim 32ha), dus er valt altijd wel wat nieuws te ontdekken.

Ieder jaar wordt ook rond een thema gewerkt en dit jaar is dat Flower Power. En laat ik daar nu ook erg enthousiast van worden. Felle kleuren, leuke inspiratie voor in je eigen tuin en ook een thema dat door zijn kleurenpracht en vrolijkheid door de kinderen erg gesmaakt werd.

Wat vonden de kinderen er van trouwens?

Ook voor de kinderen was dit een supertoffe uitstap. De grote bloemenpartijen worden afgewisseld met een klein speeltuintje, een kinderboerderij en een doolhof. Door de uitgestrektheid kunnen ze naar hartenlust rennen en alles is zo duidelijk aangeduid of afgezet dat je niet bang hoeft te zijn dat ze zomaar een tulpenveld inrennen. Aan het onthaal kun je ook een speurtochtboekje vragen, dan zijn ze al helemaal enthousiast natuurlijk!

Tips

  • Keukenhof opent haar deuren om 8 uur ’s morgens. Zorg dat je er dan ook bent. Voordelen: geen file om het domein op te komen, dichtbij parkeren, mogelijkheid om foto’s te nemen zonder een hoop andere toeristen op de achtergrond en vooral: heel veel tijd om te genieten en te ontdekken, want dat heb je echt wel nodig.
  • Kom je met kinderen, begin dan je bezoek tegen wijzerzin in. Van aan de ingang loop je langs de rechterkant, richting de molen. Volg je die route, dan kom je al in de ochtend speeltuin, doolhof en kinderboerderij tegen.
  • Neem picknick mee. Wij lunchten in een van de restaurants van het park en de kwaliteit van het eten was echt erg goed (wij aten pasta en een salade).  De zitplaatsen zijn echter zo beperkt dat je niet rustig kunt zitten. Neem een broodje mee en stop in de ochtend of middag bij een van de stalletjes voor een lekkere warme Hollandse stroopwafel met een kop koffie.
  • Wil je de bollenvelden zien die in bloei staan, dan ga je best in het begin van het seizoen. Eind april staan er nog maar een 5-tal in bloei.  De rest van het park stond trouwens wel in volle pracht, dus op ieder moment is een bezoek meer dan de moeite waard.

Praktisch

Keukenhof is dit jaar nog geopend t.e.m. 19 mei en is dagelijks open van 8u-19u30. Vanaf vandaag kun je ook nog eens naar de grootste lelieshow ter wereld gaan kijken. Ongetwijfeld ook erg de moeite!

Je kon het al lezen, maar een bezoek aan Keukenhof is dus absoluut een aanrader voor het hele gezin. Vanuit België is het best een eindje rijden maar het is het meer dan waard. En waarom er geen weekendje van maken?  Lisse ligt op amper van 40 minuten van Amsterdam. Citytrippen en natuur combineren in 1 weekend, een topcombi als je ’t mij vraagt.

Related Posts

2 Comments

    1. Wij waren er meteen bij opening om 8 uur, dus dat viel goed mee. Tegen dat wij weggingen was het wel druk (en achteraf bleken we op een erg rustige dag er geweest te zijn).
      Vroeg uit de veren is de boodschap 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: