Kaas, hoe maken ze dat eigenlijk? //Uit met kinderen//

Sommige alledaagse dingen, daar sta je niet meer bij stil. Kaas is zo een van die dingen. Bijna dagelijks wordt hier kaas gegeten, maar hoe wordt het nu eigenlijk gemaakt?

Heel eerlijk, ik kon het echt niet uitleggen aan de kinderen. Melk. Het start met melk. Maar wat er nog allemaal bij komt kijken, daar moest ik het antwoord schuldig op blijven.

Toen we de kans kregen om naar Passendale te gaan om een workshop kaasmaken te volgen, waren we dan ook meteen enthousiast!

In Passendale – jawel, van de gelijknamige kaas en nog veel meer – heb je de Oude Kaasmakerij. Je kunt er terecht voor een drankje met een blokje kaas. In de zomer kun je er ook mini-golfen en er is een heel toffe speeltuin bij.

Mits reservatie kun je er ook een workshop kaasmaken volgen en dat deden wij op een regenachtige zaterdagmiddag.

De Verteller, zo noemen ze de gids hier, begint de workshop met uitleg over kaas maken. Heel interessant en bovendien met bewegend beeld er bij, dus hij kon de aandacht van de kinderen goed vasthouden.

kaas, eva mouton

Daarna mochten ze zelf aan de slag. Dankzij de zalige muurschildering van Eva Mouton, konden we het hele proces goed meevolgen. De kinderen werden helemaal meegenomen in het verhaal en volgden alle instructies precies.

kaas, ilovecheese

De wachttijd werd perfect opgevuld met een bezoek aan het museum, waar we een de ontstaansgeschiedenis van de Passendale kaas te ontdekten. Iets met heel veel liefde, Frankrijk, België en een bezoek van de koning.  Je moet zelf maar eens uitvissen wat het allemaal met elkaar te maken heeft!

kaas

In ieder geval, ik kan het iedereen aanraden, zo’n workshop kaas maken. Leg alleen op voorhand uit aan je kinderen dat ze hun eigen kaasje niet kunnen proeven of naar huis meenemen, dan vermijd je teleurstelling zoals bij die van mij.  Achteraf gezien had ik dat wel op voorhand kunnen weten, ik bedoel, zo 4 kinderadems boven die kazen, dat kan niet echt stroken met de hedendaagse hygiëneregels die bij voeding horen natuurlijk. Ik stond er alleen niet bij stil. Bovendien moet een kaasje een aantal weken rijpen, dus sowieso was hij niet meteen na het maken eetbaar.

Wil je zelf ook een workshop volgen? Dan vind je hier alle informatie. Maak er echt een dag of weekendje van, de streek rond Passendale heeft zo ongelofelijk veel te bieden! Een bezoek aan Ieper met het In Flanders Fields Museum, een bezoek aan een militair kerkhof – Tyne Cot Cemetery is echt vlakbij – , een wandeling rond Dikkebusvijver, opties genoeg alvast.

de oude kaasmakerij, passendale

 

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: