De klaslijsten

Het uithangen van de klaslijsten, dat is zowat het spannendste moment van de hele zomervakantie. In de school van onze kinderen worden de klasverdelingen pas bekend gemaakt in de laatste vakantieweek. Is dat overal zo eigenlijk?

De dagen voor het verschijnen, wordt al druk gespeculeerd over bij wie ze in de klas gaan zitten. De leerkracht doet er niet eens toe, maar wel met welke vriendjes ze samen gaan zitten.

Is dat heel belangrijk? Ja, toch wel. Ik herinner me nog levendig mijn 5de leerjaar. Vol verwachting trok ik met mijn moeder naar de klas, om daar te horen te krijgen dat ik niet bij mijn beste vriendinnetje L. zat. Tranen met tuiten. Echt. Het is trouwens wel goedgekomen hoor dat jaar, maar de start was niet bepaald fijn op die manier.

In ieder geval, deze ochtend werden de lijsten aan de schoolpoort opgehangen. Net toen we ons klaarmaakten om te vertrekken, kreeg ik al een eerste appje van een vader die alle lijsten doorstuurde. De kinderen gristen nog net niet de telefoon uit mijn handen en snel scrollden we door de lijst.

Oef. Alle vriendjes en vriendinnetjes zitten samen. Klassen van 24, 23 en 22 leerlingen. Derde en tweede leerjaar en voor het allerlaatste jaar ook nog kleuters. Onze jongste twee gaan voor het eerst elk naar een andere klas en zien dat volledig zitten.

Nog een paar dagen vakantie, maar ondertussen raken we stilaan weer in schoolmodus. De boekentassen zijn van onder het stof gehaald, straks gaan we de klasjes van de jongste twee bezoeken en daarna? Daarna wentelen we ons  nog een paar dagen in volle vakantiemodus zodat we helemaal opgeladen zijn voor 3 september!

 

Related Posts

12 Comments

 1. Hier is dat ook altijd een paar dagen voor de school start, dit jaar op donderdag 30 augustus. Daar zijn 2 redenen voor. Enerzijds kunnen er op het einde van de vakantie nog inschrijvingen bijkomen, anderzijds bleek uit het verleden dat bij het bekendmaken van klaslijsten aan het einde van het schooljaar de directeur de hele vakantie gezeur aan zijn hoofd had van ouders die wilden dat hun kind ofwel bij een bepaald kind moest zitten, ofwel net niet, of bij een bepaalde juf of meester, … nu wordt dat gedoe beperkt tot enkele dagen, want ja hoor, er blijven altijd mensen die vinden dat het anders moet (terecht of niet).

  Hier was het dus ook even spannend, maar Giel zit opnieuw samen met wat ze hun “vriendenclubje” van 4 noemen. Wij zijn dan weer blij dat hij een juf krijgt die lief maar kordaat is en tijdens haar ouderschapsverlof haar baan deelt met een jonge meester (wat Giel supercool vindt).

 2. Hier zijn we zondag naar de “spring-eens-binnen dag” geweest. Leerlingen krijgen de kans hun klas en de rest van de school te ontdekken. Vermits het een kleine school is, zitten ze altijd bij dezelfde leeftijdsgenoten. Graadklassen zorgen er dan weer voor dat ze het ene jaar de jongsten zijn en het andere jaar de oudsten.
  Hier kijken er alvast uit naar het nieuwe schooljaar, vooral om hun vrienden te zien. Eentje naar het 4de en eentje naar de 3de KK

 3. BLij dat iedereen vol enthousiasme uit kijkt naar 3 sept. Oh ik vind dit eigenlijk wel een leuk idee! Net zoals wij vroeger een kennismakingsdagje in de klas hadden.Was altijd vol spanning wachten op een briefje in de bus . Van welke meester zou het zijn? Zou het in code zijn of met een gedichtje of…
  GOh, de herinneringen komen weer boven.
  Zou ik zo invoeren in mijn school. Ga dat eens voorstellen si.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: