Europa-Park: een pretpark uniek in zijn soort!

Europa-Park, ik had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn. Tot we vorig jaar op terugreis van onze vakantie in het Zwarte Woud stopten en overal reclame voor Europa-Park zagen. De nieuwsgierigheid was gewekt!rust, europa park, themepark

Europa-wat?

Europa-Park is Duitslands grootste attractiepark. Daarnaast staat het op nummer 2 in de lijst van meest bezochte Europese pretparken. Veel Belgen en Nederlanders kennen het (nog) niet, hoog tijd om daar verandering in te brengen!europa, europa-park

Wat maakt het zo uniek?

Europa-Park is een gigantisch park, maar nog wel een familiebedrijf. Van een familie, voor een familie. De familie Mack is bovendien ook ontwerper van achtbanen, wat er voor zorgt dat het park een soort van showroom is met de allernieuwste en allergaafste rollercoasters. Naast de 13 mega-achtbanen heb je nog meer dan 100 attracties voor jong en oud. Hou je meer van shoppen? Ook dat kan, je vindt er naast souvenirwinkels ook een officiële Adidas-store en nog veel meer!

adidas
Lang leve de nieuwe droge en warme Adidas-joggingbroek nadat je kletsnat uit de Poseidon kwam!

Heb je genoeg gehad van alle attracties, dan bezoek je gewoon een van de vele shows. Wil je ze allemaal zien? Dan ben je maar liefst 23u zoet. Je merkt het, denk je aan Europa-Park, dan denk je in superlatieven.

Waar ligt het?

Het park ligt in het dorpje Rust (what’s in a name) in het Zwarte Woud. Deze ligging maakt het park ideaal als tussenstop tijdens de heen- of terugreis naar Italië, Zwitserland,…

Ook bij een verblijf in het Zwarte Woud zelf, of in de Elzas – het wonderschone Riquewihr ligt op amper 50 km – is dit een aanrader.

Ik kan uit eigen ervaring ondertussen ook volmondig bevestigen dat het park meer dan de moeite waard is om een paar dagen heen te gaan, ondanks de afstand (495 km vanuit Brussel).

Het park

Het park is ingedeeld in 15 Europese themagebieden – die zag je niet aankomen natuurlijk -. De uitwerking van het thema loopt door tot in de kleinste details. Denk aan de kledij van de medewerkers, het eten in de restaurants en foodtrucks en de aankleding en benaming van de attracties. Wij aten in Italië en waanden ons heel even echt in Venetië.

europa-park, europa, duitsland
Molens en tulpen in Nederland

Persoonlijke indruk

Hier zitten jullie natuurlijk op te wachten: onze eigen indruk. Die was positief, extreem positief. Die Duitse Gründlichkeit waar ik zo van hou (efficiëntie en vlotheid mensen), die zie je in het hele park terug en dat komt alles alleen maar ten goede. Ik geef je graag een paar voorbeelden:

– Op het einde van de dag was het park nog steeds kraaknet. Geen uitpuilende vuilnisbakken, geen vieze toiletten die je al kunt localiseren door hun penetrante geur, maar properheid. Overal.

– De attracties zien er gloednieuw uit. Het pretpark doet dienst als showroom en dat is er aan te zien. Nergens afgebladderde verf, maar frisse attracties, altijd werkende touchscreens of digitale toestellen en geen gesloten attracties “wegens onderhoud”.

– In- en uitstappen bij een attractie loopt bijzonder vlot. Je rugzak of andere waardevolle voorwerpen laat je achter in een speciaal afgesloten locker. Geen chaos aan de uitgang en geen stress dat een ander met je picknick en regenjas gaat lopen.

Die efficiëntie gaat niet ten koste van de gezelligheid trouwens. Overal waar je moet wachten wordt animatie voorzien. Of het nu jongleurs of steltlopers zijn, of een filmpje dat geprojecteerd wordt, je komt ogen te kort en hebt nooit alles gezien vooraleer het jouw beurt is.31472526_10156521773254235_1035243287641849856_n

Niet te missen tijdens je bezoek

Met stip op 1: Het Voletarium. Ik wil niet alles verklappen, want het verrassingseffect is erg belangrijk, maar denk aan een ultieme belevenis waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. Wij gingen er 7 keer in, dat zegt genoeg zeker?31433335_10156521777694235_3665984947706920960_n

Ben je gek op rollercoasters maar laat je maag maar 1 ritje toe? Kies dan zonder twijfel voor de Silver Star. De baan is 1620 m lang en brengt je tot 73 m boven de grond. Daar stort je bijna loodrecht naar beneden met een snelheid van 130km/u. Ik zag heel even mijn leven voorbij flitsen, dat geef ik eerlijk toe. Maar wat een adrenalinekick! (en waw, wat een volume had mijn haar na die rit :-D)

Hou je van water, dan is de Poseidon the place to be. Hou er wel rekening mee dat je echt kleddernat wordt!

Europapark, ierland

Jongere kinderen komen ook aan hun trekken. Kies je voor Ierland, dan kunnen ze echt alle attracties ontdekken, van glijbanen tot een mini-piratenboot. Het leuke is echter, dat er in ieder land zowel spectaculaire als rustige attracties te vinden zijn. Zo hoef je als groep ook nooit op te splitsen of eindeloos op elkaar te zitten wachten.

europapark
Chillen bij de Ierse schaapjes

 

Overnachten

Europa-Park, daar trek je naar ons gevoel minimaal 2, maar liefst 3 dagen voor uit, vooral als je ook nog een aantal shows wilt bekijken.

Er zijn aantal verschillende mogelijkheden:

– Je komt met je eigen tent, mobile home of caravan en slaapt op de speciale kampeerplaatsen. Heel basic, maar je bent er toch alleen maar om te slapen. Bovendien maak je gebruik van de toiletten en douches van het Camp Resort.

31460915_10156521760929235_1064258982887030784_n

– Je logeert in een van de blokhutten, woonwagens of tipi’s van het camp resort. Wij kozen voor een blokhut. Back to basics, maar met een heerlijk bed en – wederom kraaknet – sanitair. Hou er rekening mee dat de blokhutten echt heel basis ingericht zijn en dat er geen ijskastje of stromend water aanwezig is. De hele setting in het Camp Resort is Country & Western, vakantiegevoel ten top!

31492793_10156521772424235_5037001236587479040_n 31495330_10156521768514235_3857653189050368000_n camp resort

– Europa-Park beschikt over 5 hotels die allemaal even mooi en speciaal zijn. Wij dineerden in het Colosseo en liepen op wolkjes. Een blik in de kamers leerde ons dat je je ook daar in een luxe sprookjeswereld waant!

– Logeer je niet in het park, dan vind je in de buurt uiteraard talloze hotels, pensionnetjes en andere vakantiewoningen.

Wanneer ga je er heen?

Europa-Park is in 2018 geopend van 24 maart tot en met 4 november. Na een korte sluitingsperiode is het park ook geopend in wintermodus tussen 24 november en 6 januari. Het hele jaar door is het park fantastisch om te bezoeken, maar dit zijn enkele speciale momenten:

31466783_10156521773864235_7941212634144047104_n
De indoor rollercoaster bevindt zich in de grote witte “bol”

– Deze zomer gaat in Frankrijk de indoor achtbaan Eurosat open. Wij zagen een preview en het zag er veelbelovend uit!

– Halloween!  In de Halloweenperiode wordt het park in 1 nacht tijd aangekleed met maar liefst 180.000 pompoenen. Enkele shows krijgen een griezelig tintje en voor de echte durvers (16+) zijn er Haunted Houses. Beleef je ergste nachtmerries in behekste settings die wereldwijd geroemd worden om hun originaliteit en ‘echtheid’.  Ik moet er zelf niet aan denken, maar de hele Halloweensfeer in het park lijkt me dan weer wel geweldig.halloween

– Kerstperiode. Wat ze rond Halloween doen met pompoenen, herhalen ze in december met kerstbomen en -lichtjes. Als je de foto’s ziet, is het een sprookjesachtige setting, met mini-kerstmarktjes, een reuzenrad en heel veel sfeer.

– In 2019 opent Rulantica, een nieuwe waterwereld. Ook dat triggert mijn nieuwsgierigheid!

Is het te betalen?

Laat ons eerlijk zijn, zo’n uitstap met z’n zessen, dat is altijd prijzig, maar Europa-Park scoort erg goed op een aantal punten. Eten en drinken in het park zijn heel democratisch geprijsd. Wij aten een spaghetti aan een foodtruck voor 4,25€ en we hadden zeker voldoende én het was lekker.

Een toegangsticket voor volwassenen kost 49,5€, voor kinderen tussen 4 en 12 jaar 42,50€.  Vergelijk je dit met andere pretparken die veel minder te bieden hebben, dan is dat absoluut niet duur.

Weet trouwens dat kinderen t.e.m. 12 jaar op de dag van hun verjaardag gratis toegang hebben, ook handig om rekening mee te houden tijdens het plannen!

Gaan we er terug?

We reden nog maar net de parking af toen de kinderen vroegen wanneer we terugkwamen en ook de Wederhelft en ikzelf staan te popelen voor een tweede bezoek. Dat wordt volop sparen dus!

Meer informatie over Europa-Park vind je hier.

Ga je er heen? Doe dan Ed Euromaus de groeten van ons!

31511080_10156521760369235_5329379722218438656_n

 

 

 

Related Posts

5 Comments

  1. Staat samen met Toverland ook op de planning om te doen. Phantasialand zou ik ook nog eens graag doen. Om nog maar te zwijgen over Legoland in Denemarken. (waar is dat ezeltje met zijn geld? 😉 )

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: