5 tips om je kinderen te leren sorteren

Ik groeide op in een tijd dat enkel glas en papier gescheiden werden. Lege flessen, voedingsresten, het ging allemaal de grijze vuilniszak in. Dat is nu – gelukkig – wel helemaal anders. Er is een aparte ophaling voor papier en karton, glas gaat naar de glascontainer en uiteraard vullen we ook de blauwe PMD-zak. Tuinafval en etensresten gaan op de composthoop of in de GFT-bak. Bij mijn schoonouders in Nederland heb je zelfs een aparte container voor luiers. Hadden we dat hier maar gehad toen we destijds vier kinderen in de pampers hadden…

Sorteren, het is een automatisme geworden. Tenminste, dat zou het moeten zijn. Toch merk ik dat veel kinderen en tieners helemaal niet weten hoe het nu precies moet, terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is. Daarom onze vijf tips om kinderen al van op jonge leeftijd te leren sorteren.sorteren, afval

1. Toon het goede voorbeeld.

Een open deur, ik weet het. Als je kind ziet dat je zelf consequent je bananenschil in de GFT-bak gooit, dan gaat hij dat automatisch ook doen. Omgekeerd geldt het natuurlijk ook, gooi jij je blikje achteloos in de vuilnisbak, dan kun je niet verwachten dat je kind het wel in de PMD-zak gooit.

2. Zorg dat het sorteren makkelijk kan.

Wij hebben bij de knutseltafel van de kinderen een vuilnisbakje én een papierbak staan. Zo kunnen ze hun snippers in een moeite scheiden van het andere afval. De papierbak is gewoon een kartonnen doos die wij beplakten met duct-tape. Het stimuleert het sorteren én het geeft kleur aan de knutselhoek.sorteren, creatape, papier scheiden

3. Maak het leuk.

Kippen of konijnen in de tuin? Breng dan samen met de kinderen het loof van de wortelen, een klokhuis en ander groente- en fruitafval naar de diertjes. Geen dieren thuis? Er is misschien wel een kinderboerderij in de buurt waar je de geitjes mag voeren.sorteren, konijnen, vlaamse reus

4. Betrek je kinderen bij het sorteren

Onze kinderen vinden het geweldig om glas zo hard mogelijk in de glascontainer te gooien. Zo hard, dat je het hoort kapot kletteren. Is het dan een opgave om glas te sorteren? Nee hoor, wanneer onze glasbak in de garage vol zit, komen ze zelf al vragen om het weg te brengen.

5. Leg ze uit waarom sorteren belangrijk is

Je kunt op verschillende manieren uitleggen waarom sorteren belangrijk is. Je kunt vertellen over de opwarming van het klimaat en de afvalberg. Als dit nog te abstract is voor je kinderen, dan kun je er ook voor kiezen om het heel eenvoudig uit te leggen. “We hebben steeds meer afval en toch willen we steeds meer spulletjes. Het is dan ook handig als we van het afval weer nieuwe dingen kunnen maken.” Nog leuker is het als je dat proces kunt aantonen met dingen die je zelf in huis hebt. Wij hebben bijvoorbeeld al jaren een papiermand die gemaakt werd uit gerecycleerde kranten.

Gaan jullie bewust om met sorteren? Hoe betrekken jullie de kinderen daar in? Meer info over sorteren en recycleren vind je onder andere op de website van Fost Plus

Related Posts

3 Comments

  1. Ahja het goede voorbeeld tonen is al de helft van het verhaal.wij hebben zo’n driedelige vuilnisbak. Pmd gaat apart en papier ook. Al van kleins af geleerd en dat gaat vanzelf nu.

  2. Wat leuke tips :). Emma heeft al eens bezoek gehad van de vuilniswagen op school alsook is ze naar technopolis eens gegaan toen het helemaal over recycleren ging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: