Uit met kinderen: Over knippen in plaats van plukken

Ja. Sommige fruitsoorten worden geknipt en niet geplukt. Dat leerden we vandaag in Rijsbergen, tijdens ons uitstapje naar het Aardbeienterras.knippen, aardbeien

Het Aardbeienterras in Rijsbergen (Noord-Brabant) is een aardbeienboerderij die gedeeltelijk opengesteld is voor het grote publiek. Dit was niet altijd zo trouwens. Begin jaren ’90 kregen de eigenaars steeds meer vragen van mensen die wel eens benieuwd waren naar hoe aardbeien nu eigenlijk geteeld werden. Er werden rondleidingen gegeven en vaak kochten de mensen een bakje aardbeien om zo uit het vuistje op te eten. Niet zelden wilden ze er ook graag wat bij drinken en zo werd in 1997 besloten om een deel van het bedrijf vrij toegankelijk te maken en er een klein terras aan te koppelen.

Vandaag kun je op het Aardbeienterras heel veel leuke activiteiten ondernemen. Er is een grote speelweide met een springkasteel in de vorm van een aardbei, je kunt er aardbeientekeningen inkleuren en een ijsje eten.

Dat is natuurlijk allemaal wel erg leuk, maar het gaat tenslotte om de aardbeien. Aardbeien zijn hier, ten Huize CompleetGeluk, bij iedereen de favoriete fruitsoort. Het idee om zelf een bakje te mogen vullen, was dan ook wel erg aantrekkelijk.

Samen met een enthousiaste dame van het Aardbeienterras trokken we naar de serres. De kinderen kregen allemaal een schaartje en een bakje om op te vullen. In een paar minuten kregen ze wat uitleg en tips. Wat blijkt: aardbeien, die pluk je niet. Die knip je. Met een scherp schaartje.aardbei, het aardbeienterras, rijsbergen, knippen

Niet veel later gingen de kinderen aan de slag. 7 stuks uitgelaten kinderen die er wonderwel in slaagden om met de nodige precisie en zorg elk een heerlijk bakje vol aardbeien te knippen.aardbei, het aardbeienterras, rijsbergen

Vol trots lieten ze hun oogst zien aan de aardbeiendame en in ruil kregen ze allemaal een aardbeiendiploma. Het diploma werd al snel in de handen van de mama’s geduwd en nog voor ze goed en wel aan een tafeltje zaten, hadden ze al heel wat aardbeien verorberd. Ze zijn dan ook super lekker en verser dan dit zullen we ze nooit eten!aardbei, het aardbeienterras, rijsbergen

Het Aardbeienterras is open van april tot november en volgende week zijn ze elke dag open van 10u-18u omdat het in Nederland al herfstvakantie is. Woon je iets te ver weg om op een woensdagmiddag op en neer te rijden, dan is volgend weekend je laatste kans om er dit jaar langs te gaan. En echt, het is de moeite!aardbei, het aardbeienterras, rijsbergen

Toegang is gratis, je betaalt 1.95euro voor het knippen van je eigen bakje aardbeien. Wil je er iets drinken of wat lekkers eten, dan kan dat ook. In de speeltuin staan er picknicktafels en er is ook een verwarmd terras. De prijzen zijn bovendien erg democratisch. Voor een kan ranja (8 bekers) betaal je 3 euro,  warme chocomelk met een stuk vlaai kost ook 3 euro. Om maar te zeggen, een originele gezinsuitstap hoeft absoluut niet altijd duur te zijn! Breng wel cash geld mee, er is geen mogelijkheid om elektronisch te betalen.

Naast de speeltuin en het knippen van de aardbeien zijn er nog tal van andere activiteiten op en rond de boerderij mogelijk. Klik hier voor een overzicht.

Kenden jullie het Aardbeienterras al? Bezochten jullie al gelijkaardige initiatieven in Nederland of België? Laat het gerust weten in de reacties, want dit smaakte – ha ha – naar meer!

Related Posts

6 Comments

  1. Hoe leuk is dat zet, zo’n diploma!
    En zo belangrijk dat ze leren hoe het allemaal gaat!

    Wij gaan vaak met onze kinderen naar de boerderij van mijn man zijn nonkel…. héél leerrijk – helaas geen diploma!

  2. wij bezochten vorige zomer “Aardebeienland” nabij Centerparcs het Meerdal ergens. Beetje hetzelfde systeem maar het was toen te warm om aardbeien te plukken.
    Ik heb jaren aardbeien geplukt toen ik nog te jong was om fabriekswerk te doen als vakantiejob en daar is nooit een schaar aan te pas gekomen, gelukkig maar 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: