CompleetGeluk in het bos #4: het Drongengoedbos in Ursel

Deze zomer ontdekken we, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de leukste speelplekken in het bos. In deze vierde aflevering nemen we jullie mee naar het Drongengoedbos in Ursel, een bos met een kabouterpad!

drongengoedhoeve, ursel

Het Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen.  Het strekt zich uit over Knesselare en Maldegem. Door zijn grote oppervlakte leent het bos zich perfect voor lange wandelingen en mooie fietstochten.

Wat onze nieuwsgierigheid echter geprikkeld had, was de aanwezigheid van een kabouterpad. Het kabouterpad is een wandeling van ongeveer 2 kilometer en loopt in een lus rond de Drongengoedhoeve. 2 kilometer, dat is de ideale afstand voor (onze) kleuters, vooral als je er rekening mee houdt dat ze tijdens het wandelen nog overal op en over klimmen en dus behoorlijk wat energie verbruiken.

kabouterpad, drongengoedhoeve

Het kabouterpad is meer dan alleen een wandelpad. Tijdens de wandeling toont kabouter Pinnemuts de weg. Onze kinderen renden vooruit om toch maar als eerste de wegwijzende kabouter te zien. Bovendien stelt Kabouter Pinnemuts onderweg 9x een vraag of geeft hij een opdracht. Ideaal als rustpunt mocht het nodig zijn en leuk om eens op een andere manier naar het bos te kijken. Denk aan opdrachtjes als: “Vorm met z’n allen een kring rond de dikste boom die je kunt zien.” “Wees even heel stil en vertel achteraf welke geluiden je allemaal kon horen.”

drongengoedhoeve kabouterpad

Halverwege kun je het verhaal van Heksje Kweetetal die dringend moet plassen, voorlezen aan de kinderen, ook een aanrader!

drongengoedhoeve

Het kabouterpad loopt door de speelzones in het bos, dus er mag ook van het pad afgeweken worden.  We ontdekten een overgebleven hut van vorige wandelaars en meteen was alle aandacht voor Kabouter Pinnemuts verdwenen. Een kamp! Om te spelen! Zonder zelf te moeten bouwen! Hoera! Was het niet van de vele muggen, we zaten er waarschijnlijk nog.

drongengoedbos

Het Kabouterpad loopt door het bos maar is perfect toegankelijk voor kinderwagens. Begin en einde vind je bij de Drongengoedhoeve, waar je ook de mogelijkheid hebt om Meetjeslandse specialiteiten, zoals dat dan zo mooi heet, te proeven.

drongengoedhoeve

Wij hadden een heerlijke middag, zoekend naar de kabouters en genietend van het enorm mooie bos. Ik zou het zeker aanraden om er ook eens te gaan wandelen, zelfs al ben je niet echt uit de buurt.

Alle praktische informatie over het Drongengoedbos vind je *hier*.

Volgende week trekken we weer naar de provincie Antwerpen.

 

Related Posts

4 Comments

  1. Superleuke wandeling en locatie! Wij deden de wandeling gisteren, en brachten ook wat tijd door in het leuke speelbos. Een aanrader voor peuters en kleuters, en ik ga er zeker nog eens terug om zelf een andere wandeling te maken. Heel mooi daar!

  2. Oh, die lijkt me echt de moeite!!

    Niet in de buurt, maar misschien eentje om te doen wanneer we Giel in September een weekendje naar oma en opa aan zee brengen (of op de terugweg)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: