10 redenen waarom een weekendje weg met je schoonfamilie wél een goed idee is

Afgelopen weekend waren we met het hele gezin van de Wederhelft in Centerparcs de Kempervennen. Het hele gezin, dat zijn 10 volwassenen en 8 kinderen. Een gezellige bende dus. Er was een goede reden voor dit familieweekend: Opa wordt dit jaar 70. Een verjaardag die wel meer verdient dan koffie en taart op zondagmiddag nietwaar?

kempervennen, centerparcs

Velen onder jullie gruwelen waarschijnlijk bij de gedachte om een weekend met de schoonfamilie door te brengen. Gelukkig herken ik me hier absoluut niet in. Qua schoonfamilie ben ik echt met mijn gat in de boter gevallen. Het weekendje weg was dus geen opgave, maar iets waar we al maanden naar uitkeken.

10 redenen waarom een familieweekend een aanrader is:

1/ Je moet niet alle gesprekken op een paar uur tijd afgerond hebben.

Wij wonen allemaal ver uit elkaar. Ver uit elkaar, dat betekent tussen de 30 minuten en de 2 uur rijden. Hierdoor zijn spontane bezoekjes zo goed als onbestaande en zien we elkaar meestal op verjaardagsfeestjes. Gezelligheid troef, maar het is niet de meest ideale gelegenheid om bij te praten. Nu heb je plots de mogelijkheid om ’s avonds te blijven hangen en tot in de vroege uurtjes door te praten.

2/ Over vele handen en dat licht werk.

De een gaat boodschappen doen, de tafel wordt gedekt en nog iemand anders steekt de barbecue aan. Je kunt alles verdelen, dus niemand staat alleen te zwoegen in de keuken of op te ruimen.

centerparcs,  kempervennen

3/ Flauwe humor

’s Avonds, als de 7 jongste kinderen op bed liggen en er al wat pintjes gedronken zijn, dan komen de flauwe moppen boven. Zo flauw, dat ze weer grappig worden.

4/ Quality time onder de volwassenen

Hoewel onze kinderen (en de nichtjes en de neef) geweldig zijn, vragen ze veel aandacht. Het is dan ook fijn om na hun bedtijd ook met de volwassenen onder elkaar bij te praten. Er worden andere onderwerpen aangesneden en je wordt niet constant onderbroken. “Mamaaaaaaaaa, ik heb honger, dorst, te warm, ik moet pipiiiiiiiiiiii doen.”

5/ Je hebt ongelofelijk veel extra handen en ogen

Onze kinderen zijn gek op Opa en Oma en de ooms en tantes. Zo krijg je dan plots dat Kind 1 met Opa tennist, dat Kind 2 zwemles krijgt van Ome G., Kind 3 slakjes zoekt met Tante L. en Kind 4 fantastische vlechtjes in haar haar krijgt door Tante N., die dat – in tegenstelling tot ikzelf – wél kan. De kinderen krijgen één op één aandacht en de ooms en tantes genieten er van. Topdeal toch?

centerparcs, kempervennen

6/ Tijd vervaagt

Je hebt een kleine vier dagen samen, dus je moet niet op de tijd letten. Honger? Dan wordt er gegeten. Zin om te zwemmen? Dan ga je gewoon. Bedtijd wat later dan gewoonlijk? Moet kunnen, zo voor een keertje. Iedereen gaat zijn eigen gang. Het ene moment zit je met 12 tegelijk in het zwembad, maar evengoed gaan er twee samen hardlopen. Alles kan en niets moet.

7/ Het versterkt de band tussen neefjes en nichtjes

Onze 4 zijn voorlopig nog steeds de jongste kinderen van de hele bende. Vooral onze dochters kijken enorm op naar hun drie oudere nichtjes, maar ook onze jongens lopen achter hun grote neef aan als hij met de honden bezig is of de barbecue op gang krijgt. Op zo’n weekendje hebben ze de tijd om elkaar te vinden. Samen nageltjes lakken, voetballen en naar de speeltuin. Samen knuffelen bij de tv en ruzie maken om allemaal naast elkaar aan tafel te kunnen zitten. Dikke knuffels en een traantje als het afscheid dichterbij komt. In een weekend wordt de lange afstand van een heel jaar goedgemaakt.

centerparcs, kempervennen

8/ Opa en Oma zijn non-stop aanwezig

Wij merken bij veel gezinnen in onze omgeving dat de grootouders heel erg aanwezig zijn bij de dagdagelijkse dingen (oppassen, kinderen naar school brengen, ..) Dat is door onze keuze van woonplaats niet het geval. Tijdens een familieweekend kan het plots wel. Samen de honden uitlaten, met Oma een ijsje halen, naast Opa zitten tijdens het eten en de frietjes uit zijn bord pikken. Genieten voor beide partijen dus.

9/ Je doet ook met je eigen gezin iets anders dan anders

Wij zijn nogal van de routine: het op tijd in bed stoppen van de kinderen, op vaste tijdstippen eten,… Op zo’n weekend moet je alles toch wat loslaten en dat beviel best goed. De kinderen vonden het heerlijk, zo stiekem of minder stiekem lang op mogen blijven bijvoorbeeld. Thuis brengen we er weer meer structuur in, maar zo een weekend van let it go– doen, dat was ook wel eens fijn.

centerparcs kempervennen

10/ Het is gewoon heel erg gezellig

Je zit samen met mensen die je leuk vindt. Dat is rommelig en chaos, maar op een relaxte manier. Het is gezellig druk. Het is veel lachen, maar ook eens een serieuzer gesprek voeren. Het is samen naar de finale van het EK kijken en vloeken omdat Portugal won. Kortom, het is een aanrader!

centerparcs ,kempervennen

Wij hielden ons familieweekend in Centerparcs de Kempervennen. We huurden 3 cottages van 6 personen. Bij de boeking gaven we aan dat we een groep waren en zo hadden we drie bungalows naast elkaar, met aan elkaar grenzende tuinen. Aansluitend aan de tuinen was een groot grasveld, ideaal voor de kinderen om te spelen en in bomen te klimmen. Het subtropisch zwembad is gigantisch groot. Je vindt er alles van baby- en peuterbadjes tot een wildwaterbaan, glijbanen en een buitenbad. Er is een kinderboerderij, je kunt waterfietsen huren en nog zo veel meer. Het weekend was te kort om alles uit te testen, dus het kriebelt zeker om hier nog eens terug te komen.

Hebben jullie ook zoiets als een familieweekend? Is het een jaarlijkse traditie of is het ter gelegenheid van een speciale gelegenheid? Waar logeren jullie met zo’n grote groep?

Related Posts

4 Comments

  1. Uhm ja, maar dan moet een leuke (schoon)familie natuurlijk wel een voorwaarde zijn 😉 Ik overleef met moeite enkele uurtjes bij mijn schoonouders :p

    Een hoop dingen uit dat lijstje zijn wel zeker waar voor de bende waarmee we volgende week op vakantie vertrekken voor een weekje Italië 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: