CompleetGeluk in het bos #2: Het Calmeynbos – De Panne

Deze zomer ontdekken we, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de leukste speelplekken in het bos.

In deze tweede aflevering trekken we naar de kust en nemen we jullie mee naar het Calmeynbos in De Panne.

Waarom precies het Calmeynbos?

In een ondertussen al iets verder verleden zat ik op de middelbare school in De Panne. Op zonnige dagen durfde onze leerkracht L.O. ons al eens rondjes door het bos te laten lopen. Het moet gezegd, ik was niet de meest enthousiaste sporter (en nu nog niet trouwens), dus veel sympathie voor het bos kreeg ik niet. Hoog tijd om een vastgeroeste mening van meer dan 15 jaar oud te herzien dus!calmeynbos

Wat kun je verwachten?

Het Calmeynbos is een uitgestrekt gebied, met zowel bos als open duin. Er zijn mogelijkheden om te mountainbiken, er is een ruiterpad en er zijn verschillende wandelpaden. Maar goed, wij gingen uiteraard om de speelzone te verkennen!

Speelzone

De speelzone begint meteen aan de ingang van het bos, wat vooral met kleinere kinderen handig is.  De speelzone is maar liefst 5,5 ha groot, ruimte genoeg om te ravotten dus.

Het bos bestaat vooral uit populieren, olmen en esdoorns, met daartussen enorm veel brandnetels. Het mag dan wel een speelzone zijn, maar open plekken om bijvoorbeeld een kamp te bouwen zijn er bijna niet.

Toch zijn we er bijna 3 uur geweest.  Verspreid in de speelzone staan namelijk een tiental houtsculpturen. De kinderen hielden een zoektocht naar de trollen en kabouters die uit de boomstammen gehouwen waren.

calmeynbos , de panne

Bovendien is er in de speelzone een fit-o-meter. Kennen jullie dat? Dan kun je van het ene punt naar het andere hardlopen en oefeningen doen.  Onze klimgrage kinderen vonden het geweldig.

calmeynbos, fit-o-meter- bloso

Een ander hoogtepunt waren de vele slakken die overal op de bomen zaten. Zoals jullie ondertussen weten is ons Kind 3 gefascineerd door deze diertjes. Hij wist nu niet waar hij eerst moest kijken, zo veel waren er. We verzamelden er ongelofelijk veel en gingen uiteindelijk op een rustig plekje zitten om ze in alle rust te bestuderen. Uiteraard hebben we ze op het eind van de wandeling weer tussen de plantjes gezet, het is immers niet de bedoeling om dieren of planten mee te nemen uit het bos.

calmeynbos

Aan de andere kant van het bos, net achter het bezoekerscentrum, is er nog een grote speelzone die in open duin ligt. Daar zijn wij deze keer niet geweest, omdat we specifiek in het bos wilden wandelen. De speelzone in de duinen lijkt me de uitgelezen plek om activiteiten met een grotere groep te ondernemen.

Ons oordeel over het Calmeynbos?

Het Calmeynbos is een aanrader voor iedereen door de diverse ontspanningsmogelijkheden die er zijn (wandelen, fit-o-meter, paardrijden, mountainbiken,…).

Als je op vakantie bent aan de kust, dan biedt het een welkome afwisseling met het strand of de drukte van Plopsaland. Bovendien blijft het er aangenaam koel op heel warme dagen.

Ga je specifiek op zoek naar een bos met speelzone om kampen te bouwen, dan is het Calmeynbos minder geschikt. Wil je een wandeling maken langs de sculpturen, slakjes zoeken en de kinderen ongestoord laten rondrennen, dan is het een topper!

In het bezoekerscentrum De Nachtegaal krijg je alle nodige informatie en je kunt er een tentoonstelling bezoeken die je kinderen vertrouwd maakt met de verschillen tussen zee, duin en bos.

Alle nuttige informatie over het Calmeynbos vind je *hier*.

calmeynbos

Volgende week in deel 3 van onze zomerreeks, onze favoriet tot nu toe: het Wijnendalebos in Torhout.

Related Posts

1 Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: