Over sinaasappels en zondagse rituelen

Ieder gezin heeft ze wel denk ik, zo van die rituelen. Dingen die bij de zondag horen. Toen ik nog thuis woonde, hadden we op zondag altijd een uitgebreid ontbijt. Compleet met suikerbrood of stokbroodjes uit de oven. Een van de andere dingen die we toen deden, was na het ontbijt de rubber laarzen aantrekken en een strandwandeling maken. Al moet ik toegeven dat ik daar als puber absoluut niet de charme van in zag. 

Wij hadden binnen ons gezin nog niet echt een zondags ritueel. Dat had vooral te maken met het feit dat 75% van onze kroost half zes een fijn uur vond om aan de dag te beginnen. 3 kinderen en 1 ouder hadden rond 6 uur al het ontbijt achter de kiezen, de ‘uitslapende’ ouder stond een uur of anderhalf uur later op met het laatste kind. Niet gezellig, maar zoals al ooit eerder gezegd, in tijden van schaarste is slaap belangrijker dan om het even wat.

Maar nu, sinds een paar weken, ontstond er plots vanzelf een ritueel. Een 10-uur-fruit-ritueel. De Wederhelft kwam een paar weken geleden thuis met sinaasappels. Veel. 5 kg om precies te zijn. Hij besloot dus op een goede weekendochtend aan de keukentafel te gaan zitten en alle sinaasappelen te pellen, in stukjes te snijden en ook nog een kan versgeperst sinaasappelsap te maken. De kinderen vonden het geweldig.

Er werd gegeten, geslurpt, gepeld en geperst dat het een lieve lust was. Ze hielpen allemaal met sinaasappels uitpersen en het sap liep langs hun vingers zo hun mouwen in. Er was een kabaal van jewelste, iedereen deed tegelijk zijn verhaal en moest en zou zijn eigen zegje doen over de sinaasappels. Heerlijk. Geen gezeur, geen gedoe, geen ik-lust-het-niet.

Sinds die zaterdag vragen de kinderen al tijdens de week wanneer we er weer gaan eten. Nu al 3 weken na elkaar verorberen we met z’n zessen op zaterdag- of zondagmorgen 5 kg sinaasappelen.

Ons eerste zondagsritueel, barstensvol vitamientjes 🙂

zondagserituelen-appelsienen stapelen zondagserituelen-persen-appelsien zondagserituelen-persen-sinaasappel zondagserituelen-persen-sinaasappel-roeland

 

Hebben jullie zondagse rituelen? Zo van die dingen die typisch voor jullie gezin zijn? Of hadden jullie vroeger thuis van die rituelen waar niet van af geweken werd tijdens het weekend?

 

 

Related Posts

5 Comments

  1. Klinkt geweldig gezellig! En lekker natuurlijk!

    Ons zondags ritueel was stil zijn zolang de Zevende Dag bezig was :p

    Hier kunnen we (Giel en ik, de papa slaapt meestal wat langer) op zondagmorgen uitgebreid de tijd nemen om spelletjes te spelen. Eigenlijk doen we dat bijna elke ochtend… Giel is een vroege vogel en aangezien we tijd hebben tot 8u15 om met ons twee klaar te zijn, is er eigenlijk altijd wel tijd voor een spelletje. Maar op zondagmorgen nog net iets meer 🙂

  2. Wat een leuk ritueel! Wij hebben niet echt een zondagsritueel, maar toen ik nog thuis woonde hadden we dat wel. Uitgebreid ontbijten met klassieke muziek en daarna meestal naar het bos of naar oma.

  3. Hahaha, lekker en gezond! Wij aten vroeger thuis op zondag altijd witte bolletjes met een gekookt eitje. Dat hoorde ook echt bij de zondag. Nu hebben we (nog) niet echt een ritueel, komt vanzelf denk ik.

  4. geperste sinaasappels zijn echt een bron van entertainment hé. Iemand deed dat ooit voor Ilja en was sindsdien zijn grote held 🙂 (en hij moest het uiteraard telkens weer doen als we daar nog op bezoek gingen)

  5. Rituelen op zondag, ja die zijn er nog steeds. Dan brunchen we, gaan wandelen en keren terug voor een warm avondmaal. Maar hier is de dinsdag ook ‘heilig’, dan gaan we samen winkelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: