CKF #12: Broodje falafel

Er zijn van die gerechten die herinneringen oproepen. Zoals bijvoorbeeld een broodje falafel. Een hap en ik word meteen terug gekatapulteerd naar mijn studententijd. Mijn kandidaturen deed ik in Gent en destijds (en misschien nog steeds?)  zat er een mini-pitazaak in het kleine straatje dat van de Sint-Pietersnieuwstraat naar ’t Zuid loopt.  De gewone pita’s waren er niet veel soeps, maar ik at er menig broodjes falafel, mét looksaus. Uiteraard.

Ondertussen zijn onze kinderen alle vier eindelijk weer op een leeftijd gekomen dat ze steeds meer openstaan voor dingen die ze niet kennen, dus het werd hoog tijd om het broodje falafel te introduceren. Wij maken het op een heel makkelijke manier met verschillende losse ingrediënten, zodat iedereen er een lekker gerecht van kan maken.

Ingrediënten:

* Falafel. Wij hebben altijd een pakje falafelmix in de kast staan waar je enkel water aan toe moet voegen. Ongetwijfeld niet de meest gezonde versie, maar wel handig om achter de hand te hebben. Je kunt uiteraard ook falafel vinden in het vegetarische schap van de supermarkt, of je kunt het zelf maken. Een lekker recept vind je bijvoorbeeld hier.

* Pita broodjes. Voor de kinderen kopen we de mini-broodjes. Dat ligt makkelijker in de hand en geeft niet meteen de indruk dat ze een overvol bord moeten leegeten.

* Rode ui.  Wij gebruiken een rode ui omdat die iets minder scherp van smaak is.

* Sla, komkommer, tomaat.

* Een rode en gele paprika.

falafelingredienten

 

Bereidingswijze:

* Snij de ui en de paprika in kleine stukjes en laat deze in wat olijfolie stoven.

* Bak ondertussen de falafelballetjes tot ze een knapperig korstje hebben.

* Snij de komkommer in dunne plakjes, de tomaat in kleine blokjes en meng alles met de sla.

* Warm de pitabroodjes gedurende 5 minuten op in een voorverwarmde oven.

Wanneer alles klaar is, kan iedereen zijn broodje naar eigen smaak vullen. Meestal komt het er hier op neer dat wij de paprikamix en de sla opeten. De kinderen eten het broodje falafel met tomaat en komkommer. Persoonlijk vind ik dit gerecht nog steeds het lekkerst met wat knoflooksaus er bij, maar die kun je uiteraard achterwege laten of vervangen door een andere saus naar keuze.  Koriander door de sla mengen, geeft ook een erg lekkere smaak, maar wordt hier (door de kinderen) totaal niet gewaardeerd.

falafelklaar

Hebben jullie van die typische gerechten uit de studententijd die jullie nu proberen te vertalen naar iets wat min of meer een verantwoorde maaltijd voor de kinderen kan zijn?

Related Posts

2 Comments

  1. pizza…wij bestelden dat om te leveren op een vriendin haar kot…en nu thuis maken we dat zelf…al is de oudste er niet zo een fan van want die eert alles op behalve de bodem^^

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: