Veranderende routines in Oostenrijk (3) – Van vleeseters naar flexitariërs

In België minderden we al heel erg het eten van vlees, maar sinds we in Oostenrijk wonen, beperken we het eten van vlees tot maximaal 1 à 2 keer per week. Het gaat eigenlijk vanzelf. We compenseren het niet eten van vlees door het toevoegen van extra groenten en door bij iedere maaltijd standaard ook een salade als sidedish op tafel te zetten. 100% vegetarisch of zelf vegan zullen we wellicht nooit worden, maar soms lukt het ons onbewust toch.

Wij hebben de afgelopen tijd veel getest met champignons en zijn helemaal verkocht (of toch 2/3 van ons gezin  😉 ).

Champignons, boordevol vitaminen en mineralen

Champignons of paddenstoelen zijn erg waardevolle groenten. Paddenstoelen zijn niet alleen echte smaakbommen, ze zijn ook supergezond en je kan er heel veel kanten mee uit. Een lekkere dip voor hapjesavond? Check. Gepureerde oesterzwammen? Check, maar niet voor herhaling vatbaar voor ons. Gevulde portobello met tomaat en pesto in de oven? Absoluut een aanrader! 

De ene paddenstoel is echt de andere niet, dus het is vooral een kwestie van experimenteren en nieuwe recepten uitproberen. De kinderen willen ooit eens zelf paddenstoelen gaan plukken, maar dat durf ik toch niet aan. Want zoals het grapje van mijn vader luidt: “Je kunt iedere paddenstoel eten, maar sommige maar 1 keer.” 

Paddenstoelengerechten

Er zijn heel wat mogelijkheden als je aan de slag wil gaan met paddenstoelen in de keuken. Wij houden het vooral zo simpel mogelijk. Paddenstoelenrisotto, of een toast champignon met verschillende soorten paddenstoelen, dat kon niet echt mislukken. Ook een champignonsoep stond al op het menu. Echt mega lekker op koude dagen. Een beetje herfstig en aards van smaak zo. Oh, en een lekkere Pinot noir wijn smaakt erg lekker bij champignongerechten, het is maar een tip.

Lekkerste vegan wijn 

Mocht je nu het vegan gerecht helemaal door willen trekken, dan kun je ook vegan wijnen kopen. Ik heb heel lang gedacht dat wijn per definitie vegan is, maar dat blijkt niet zo te zijn. Ergens in het proces van het wijn maken gebeurt het namelijk dat er eiwit gebruikt wordt. So far voor mijn idee dat wijn druiven bevat zonder meer. Wil je animal free vergaarde wijn kopen? Dan kijk je best uit naar het vegan label. Ik ben absoluut geen kenner, maar er bestaat blijkbaar ook vegan Bordeaux of een lekkere witte Sauvignon blanc of Riesling in vegan uitvoering.

Maar na deze zijsprong over wijn, terug naar de start van deze blogpost. Naast onze veranderende badkamerroutines en de manier waarop we naar huizen kijken, is ons eetpatroon dus ook danig veranderd sinds we in Oostenrijk wonen. Vinden jullie het leuk om binnenkort een blogpost te zien over typische merken/producten die we hier in Oostenrijk ontdekt hebben?

 

 

Related Posts

6 Comments

  1. hier word ook niet elke dag vlees gegeten en eten wat vaker vega producten. maar ik mag dat niet allemaal dus dan word het toch wel vlees of ik maak iets met een hoop champions

  2. Ik eet tegenwoordig ook veel minder vlees dan vroeger en meer vis. Een post over Oostenrijkse producten zou ik wel fijn vinden. Ik vind het altijd fijn om te zien hoe het er in andere landen aan toe gaat

  3. Ik probeer ook niet elke dag vlees te eten en dat lukt aardig. Maar vanwege vitamine B12 te kort is het wel belangrijk dat ik regelmatig vlees uit

  4. Ja, veel wijn (en ook wat bier) wordt ‘geklaard’ met dierlijk vet. Daar kwam ik ooit achter toen ik meedeed aan een vegan challenge. Maar dat terzijde. Hier is kind absoluut geen fan van champignons (helaas) dus dat gebruik ik niet heel vaak. Daarentegen houdt ze enorm van tempé en tahoe (in Indische gerechten). Omdat ik al een jaar loop met een inmiddels mildere bloedarmoede móet ik – naast de ferrofumaraat ijzertabletten, wat echt rommel is – af en toe vlees eten. Alhoewel je het sowieso alleen met voeding niet redt (om je ijzer omhoog te halen).

  5. Ikzou zelf best minder vlees willen eten, zelf houd ik meer van vis. Maar de rest van de familie eet graag vlees.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: