Helm op fluo top!

“Helm op, Fluo Top” is een verkeersproject waarmee lagere scholen in Vlaanderen hun leerlingen kunnen aanzetten tot het dragen van fluohesjes en fietshelmen. De actie begon meteen na de herfstvakantie en loopt tot aan de krokusvakantie. Logisch, want dit zijn de meest duistere maanden van het jaar.

De kinderen krijgen allemaal een kaart en als ze ’s morgens op school aankomen kunnen ze stickers verdienen: 1 sticker voor het dragen van een fluohesje, 1 sticker voor het dragen van de fietshelm. Een volle kaart geeft recht op een toegangsticket voor Planckendael. Niet verkeerd qua motivatie natuurlijk.

Onze school zette ook de schouders onder dit project en met de hulp van vrijwillige ouders wordt alles in goede banen geleid. Het is echt super om te zien hoe goed het initiatief opgepikt wordt door ouders en kinderen. ’s Morgens kleurt de speelplaats fluo en ik heb de indruk dat de meeste fietsertjes een helm dragen. Het koude en vooral natte weer van de voorbije week zorgde er echter voor dat veel ouders voor de warmte van de auto kozen.

helmopfluotopgezin

Waarom  nu deze blogpost?  Omdat ik, nu ik zelf naar school fietsende kinderen heb, me er pas echt bewust van geworden ben hoe kwetsbaar je als fietser bent in het verkeer. Ik moet toegeven dat ik als puber en later als student, vaak zonder licht fietste. Dat maakte immers teveel lawaai en dat trapte te lastig, zo die dynamo tegen mijn wiel. En een fluohesje, dat was al helemaal niet aan de orde. “Auto’s zien mij toch? En in ieder geval, ik zie hen wel.” Onzin dus.

Wij proberen dus als ouders om onze kinderen bewust met verschillende verkeerssituaties om te laten gaan. We leggen ook duidelijk uit waarom het bijvoorbeeld zo belangrijk is dat ze niet zomaar oversteken. We groeten iedere morgen in koor de klaar-over, want ik ben eigenlijk wel heel blij dat hij al het voorbij denderend verkeer even halt laat houden zodat wij over kunnen steken, op ons tempo.

Fluohesjes voor kinderen zijn tegenwoordig makkelijk te vinden. Wij gebruiken deze van de Decathlon. Voor een luttele 5,95 euro vind je er al een fluohesje voor je kind, dus daarvoor kun je het niet laten. Ze bestaan in twee maten: Baby (3-6 jaar) en Junior (7-12 jaar). Rekening houdend met het feit dat ze nu gedragen worden over een dikke winterjas, kies je de maat best wat ruim.

helmopfluotopdecathlon

Daarnaast mochten wij ook de afneembare voor- en achterlichten testen. Deze lichtjes zijn gemaakt uit een soepele kunststof – in toffe kleurtjes –  en kunnen makkelijk aan de fiets, loopfiets of op de boekentas bevestigd worden. Op een heel eenvoudige manier kun je ze ook weer losmaken en meenemen. Handig als je je fiets de hele dag aan een bushalte laat staan bijvoorbeeld. Zowel voor- als achterlicht kan in een vaste of knipperstand gezet worden. Wij gebruiken momenteel het achterlicht steeds in knipperstand om zo nog meer de aandacht te trekken. Het voorlicht is ideaal als je het gebruikt om beter gezien te worden. Als je het als enige lichtbron gebruikt, dan is het licht wat er van af komt iets te beperkt.

helmopfluotopachterkant helmopfluotopvoorkant

helmopfluotopvolledig

Hoe maken jullie jullie kinderen bewust van de mogelijke gevaren in het verkeer? Gaan jullie met de fiets of te voet naar school? Hoe ervaren jullie dit? Neemt jullie school deel aan de actie Helm op Fluo Top?

Related Posts

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: