CKF #3: Broodpudding

Vandaag in de categorie comfi kids food geen evenwichtige uitgebalanceerde maaltijd, maar een recept voor broodpudding. Zo een broodpudding die je wilt eten, warm uit de oven, als je thuiskomt na een herfstwandeling, compleet met rode neus en verkleumde tenen.

Ik baseer me altijd op het recept uit het kookboek van KVLV. Zijn er trouwens mensen die dit boek níet in huis hebben, vraag ik me soms af?

In ieder geval, het is simpel, hartverwarmend en je ben in een keer van al je restjes oud brood af. Triple win dus.

 

Ingrediënten:

broodpuddingingr

* 300g oud brood.

* 1/2l melk

* 200g suiker en 2 eetlepels honing

* 5 eieren

* 1 zakje vanillebloem  (al moet ik toegeven dat ik nog steeds niet weet wat dit is en er dus gemakshalve een zakje vanillesuiker en een paar lepels zelfrijzende bloem in doe. Werkt perfect.)

* 3 plakken peperkoek

Bereidingswijze: 

* Voeg de suiker en de honing toe aan de (lauwe) melk.

* Doe het brood en de peperkoek in een kom, giet er de melk over en laat alles weken tot je een soort van dikke brij krijgt. Je kunt ook Whey Protein toevoegen, als je het als sporter de broodpudding aan je uitgebalanceerd dieet toe wilt voegen.

* Voeg er de geklutste eieren en de vanillebloem aan toe en roer alles door elkaar.

* Giet het mengsel in een vuurvaste schotel en laat 45 minuten bakken op 200 graden.

* Eet op terwijl het nog warm is. Koud is het ook lekker hoor. Als er een stukje overblijft, dan gaat die op maandag mee in de boekentas als tussendoortje.

broodpudding

Tips:

* Wit brood vind ik persoonlijk het lekkerst, dan maak je er echt een soort van dessertje van. Echt luxe broodpudding wordt het als je er oude boterkoeken of rozijnenbrood voor gebruikt. Oh en dan serveren met een bolletje vanilleijs!

* Als je kiest voor bruin brood, dan is het lekker om er gedroogde vruchten aan toe te voegen. Voeg minder suiker toe en dan heb je broodpudding die heerlijk is met een stukje kaas.

* Over suiker gesproken. Ik voeg nooit de 200 gram uit het recept toe. Er rekening mee houdend dat peperkoek ook al behoorlijk gesuikerd is, is 50 gram ruim voldoende.

* Je kunt zoveel variëren als je zelf wilt.  Ik hou heel erg van stukjes chocolade in de broodpudding. Maar ook rozijnen, gedroogd fruit, overrijpe bananen of gehakte nootjes zijn erg lekker.

Maken jullie soms broodpudding? Op welke manier geven jullie er een eigen touch aan?

 

Related Posts

5 Comments

  1. Ik gebruik de oudere versie van “ons kookboek” om regelmatig broodpudding te maken.
    Het voordeel is inderdaad dat je eindeloos kan varieren.
    Jouw tips voor stukjes chocolade of een overrijpe banaan toe te voegen ga ik zeker uitproberen!

    Als vanillebloem gebruik ik net als Diane een zakje puddingpoeder
    Zelfs met de poeder voor chocolade pudding lukt het, al is de broodpudding dan wel donker van kleur 🙂

  2. ik maak de versie van Jeroen Meus met witte chocolade en rozijntjes in rum geweekt. Maar deze versie lijkt me veel simpeler en minstens even lekker! Vanillebloem is volgens mij de bloem die je gebruikt om vanillepudding te maken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: