Júllie kozen er voor om aan een doorgaande weg te gaan wonen!

Wij wonen aan een relatief drukke weg. Als je van de snelweg af rijdt, dan kom je meteen in onze straat. Toegegeven, het kan verleidelijk zijn om niet meteen af te remmen tot 70 als je net een hele tijd 120km/u gereden hebt. Maar toch. Het staat duidelijk aangegeven en je wordt afgeremd door een rotonde meteen aan de afrit.

Na ongeveer een kilometer kom je echter binnen bebouwde kom. 50km/u. Zo ook waar wij wonen. Het is een gegeven dat veel chauffeurs hier te snel rijden, tot onze grote ergernis. We vroegen ons ook al vaker af wie die hardrijders dan zijn. Zijn het mensen van buiten het dorp die niet weten dat hier heel veel gezinnen met jonge kinderen wonen? Zijn het net de mensen die hier wonen die té zelfverzekerd of nonchalant worden omdat ze elke dag dezelfde weg van en naar het werk nemen?

Tijdens een gesprek kwam vandaag het onderwerp op te hard rijden. De man des huizes vertelde met een smakelijke lach dat hij al behoorlijk wat bekeuringen had voor te hard rijden in onze straat. Met puberale trots vertelde hij dat hij ooit aan 120km/u onze deur voorbij gescheurd was.

Toen de Wederhelft er meteen tegen in ging en aangaf dat wij, en met ons heel veel mensen, die straat gebruiken om naar school te gaan, om de kinderen te leren fietsen en op zondag een wandeling te maken, antwoordde hij botweg: “Ja, júllie kozen ervoor om aan een doorgaande weg te gaan wonen!”

Ik kookte. Ik kook nog steeds. Overmorgen is het 1 september. Dan gaan 2 van onze 4 kinderen met de (loop)fiets naar school terwijl ik met de andere twee in de bakfiets er naast fiets. Ik kan en wil ze niet onder een glazen stolp zetten, dus we doen het gewoon. Ik weet dat ze goed fietsen en goed luisteren naar de aanwijzingen die ik ze geef. Maar ik hoop van ganser harte dat bovenstaand heerschap dan al lang en breed naar zijn werk vertrokken is of een snipperdag genomen heeft…

Related Posts

10 Comments

 1. brrr bah, zo narrow-minded en egocentrisch :o( We wonen zelf ook langs een drukke weg, met ook veel vrachtverkeer… Ik hou telkens mijn hart vast als we op het fietspad richting klasje gaan… Je kan niet alert genoeg zijn met die moderne cowboys van tegenwoordig! Een paar extra ogen en handen, of een zesde zintuig, zou een gat in de markt zijn ;o)

 2. Oh bah, het gedacht alleen al. Zo puberaal om trots te zijn op je overdreven snelheid. Ik hoop dat ze op 1 september een flits marathon houden aan de scholen en al die f*ckers hun rijbewijs intrekken zodat ze zelf met de fiets moeten

 3. Hier rijden ze soms wel de broek van de oversteekjuf uit!
  Wij starten dit jaar met een campagne op school om de kinderen en de ouders aandachtig te maken op veilig verkeer. Vorig jaar deden ze dat met ‘Sam de verkeersslang’: veilig op school = een stempeltje, volle stempelkaart = een ticket Bobbejaanland. Wat ik toen zag, was afschuwelijk; ouders reden met kinderen in de auto tot een straat voor school, dropten ze eruit met fluojasje (om toch maar een stempel te krijgen) en maakten liefst daar ter plekke een grote rechtsomkeer, zodat aankomende fietsertjes nog mee moesten uitkijken.
  Dit jaar gaan we het anders aanpakken. We zijn met een team fluoflitsers. Op onverwachte momenten gaan wij kadootjes uitdelen aan de volhouders (fluostiftjes, fluo-fietsaccessoires, …) in de hoop dat hen dat aanspoort om veilig naar school te komen.
  Ik weet het, dat doet nog niets aan de hardrijders, maar hoe zichtbaarder de kinderen worden, hoe beter.

   1. onze straat is ook een “binnenweggetje”. Toch mag je hier 90 rijden, ik ben enorm blij met onze oprit maar toch ben ik altijd enorm alert als ik met de kinderen de deur uitga

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: