Koeltas on tour #12 – Kabouterberg – Kasterlee

De twaalfde en meteen ook laatste aflevering in deze zomerreeks. Ik heb het beste voor het laatst bewaard en neem jullie vandaag mee naar de Kabouterberg in Kasterlee.

“Oh, en als het het beste is, waarom heb je ons dat dan niet aan het begin van de zomer verteld?”, hoor ik jullie al denken.  Wel, omdat de Kabouterberg ook, en misschien wel vooral, in de herfst ook meer dan de moeite waard is. Je kunt er ons minimaal een keer per maand vinden, het hele jaar door.

Wat maakt de Kabouterberg zo speciaal dan? Het is een bos, met zandduinen en de bomen hebben er luchtwortels. Niet alleen fantastisch mooi fotomateriaal voor de liefhebbers, maar ook talloze klimmogelijkheden voor de kinderen.

KASTERLEEluchtwortels

Je kunt in het bos vrij een wandeling maken. Er is de gewone wandelroute en een route aangepast voor rolstoelgebruikers en buggy’s. De gewone route is een pak mooier en mits enige handigheid ook perfect haalbaar met een buggy.

KASTERLEEtrappen

Gedurende de wandeling volg je de kabouters die je de weg wijzen.

KASTERLEEwegwijzer

Geregeld kom je iets speciaals tegen: een podium, woordspelletjes, een OXO-spel, uitkijkposten…  Voldoende afleiding om ook jonge kinderen enthousiast te houden tijdens een wat langere wandeling.

KASTERLEEpodium

KASTERLEEuitkijkpost

Wat ik ook erg leuk vind, zijn de subtiele verwijzingen naar de kabouters. Een mini-deurtje op een boomstam bijvoorbeeld. Ondanks dat onze kinderen weten dat kabouters niet bestaan, zie je ze op die momenten toch weer twijfelen. Magisch!

KASERLEEkabouterdeurtje

Wij eindigen de wandeling meestal op de zandvlakte. Daar staan, volgens onze kroost, de leukste klimbomen en met emmers en schepjes kunnen ze nog naar hartenlust spelen.

KASTERLEEzandvlakte

Kun je er picknicken?

Absoluut!  In het bos staan hier en daar picknicktafels en gewone bankjes.

KASTERLEEpicknicktafel

Wat echter nog leuker is, is picknicken in het kabouterhuisje vlakbij de zandvlakte!

KASTERLEEwegnaarkabouterhuisjekASterleEkabouterhuisje

 

Kortom, in de zomer is de Kabouterberg ideaal om te ontsnappen aan de hitte. In de herfst ga je er kastanjes en eikels rapen en genieten van de kleurenpracht van de herfstbladeren. In de winter trek je je sneeuwlaarzen aan en haal je een frisse neus en in de lente zie je hoe de natuur ontwaakt uit zijn winterslaap.

Kun je er alleen wandelen en klimmen dan?  Nee hoor.

Op geregelde tijdstippen is er de kaboutervertelling. Dan kun je, samen met een vertelster door het bos wandelen. Ondertussen worden er verhaaltjes verteld, liedjes gezongen en verschillende kleine activiteiten gedaan.

Op zondag 13 september is het Kabouterdag in Kasterlee. Dan kun je je een hele dag onderdompelen in de wondere wereld van de kabouters. Ook een aanrader!

En wat als we geen hele dag op de Kabouterberg willen blijven?

Een uitstapje aan de Kabouterberg kun je combineren met een paar uurtjes ravotten in bijvoorbeeld Domein de Putten, een binnen- en buitenspeeltuin.

Zin gekregen om ook naar Kasterlee te trekken? Hier vind je alle nuttige informatie!

Volgende week is er nog 1 afsluitende Koeltas-on-tour- aflevering.  Dan krijgen jullie een overzicht van waar de koeltas allemaal geweest is deze zomer.

Voor de laatste keer deze zomer mag ik in samenwerking met Danone een praktische koeltas weggeven. Wat moet je doen? Laat in een reactie hier of op de Facebookpagina weten wat je van deze reeks vond en of je hier volgende zomer graag een vervolg op zou zien. Ook andere feedback is zeker welkom! Op woensdag 26 augustus rond 20u00 maak ik de laatste winnaar bekend!

BLOGkoelzakken

 

Related Posts

10 Comments

 1. Wil je echt een unieke beleving op kabouterberg?
  Reserveer dan alvast zondag 13 september in je agenda want dan is het de jaarlijkse kabouterdag en kan je nog veel meer beleven op onze berg!

 2. Tof. Nu zaterdag ga ik mijn familie warm maken voor het ganse kabouter gebeuren. Mondelinge reclame werkt soms nog beter!

 3. Super reeks. Zeker als je op het einde vd dag de kinderen zag glunderen en verhalen hoorde vertellen over wat ze nu weer mee hadden gemaakt. Volgende zomer zeker een nieuwe reeks.

 4. Ik vond het een super leuke reeks om te lezen! Mijn ouders wonen in Brabant dus ik heb meteen allerlei leuke nieuwe plekken om dat te ontdekken!

  Ik zou graag volgend jaar weer zoiets lezen 🙂

  Liefs!

 5. Super leuke reeks om te lezen… kabouterberg is ook fantastisch om met kinderen te doen… telkens we er komen, denk ik bij mijn eigen om meer te gaan.. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: